Zoeken

The Place Beyond The Pines

  • Cinevision.be/nl quoteert The Place Beyond The Pines met een 4/5
  • Regisseur: Derek Cianfrance
  • Cast: Ryan Gosling, Bradley Cooper, Eva Mendes
  • Genre: Drama
  • Duur: 140 minuten
  • Releasedatum DVD: 07-08-2013
  • Distributeur DVD: Warner HV
Bekijk de cover van de film "The Place Beyond The Pines"
Je hoeft niet noodzakelijk in blockbusters te spelen om tot filmhunk uitgeroepen te worden. Kijk maar naar Ryan Gosling. Hij speelde mee in films als ‘Blue Valentine’, ‘Drive’ en ‘Only God Forgives’, maar toch doet zijn fysieke présence vrouwenharten in overdrive gaan. Mocht de jongen écht voor het grote geld gaan, dan zat hij in ‘Transformers 4’ of ‘Pirates Of The Caribbean 5’, maar nee. Gosling gaat voor integriteit. En dat brengt hem dan op de set van een film als ‘The Place Beyond The Pines’, een door merg en been snijdend drama waarbij hij opnieuw samenwerkte met ‘Blue Valentine’-cineast Derek Cianfrance.

Gosling – wederom cool gestyled – speelt Luke, een professionele motorrijder, die erachter komt dat hij een zoon heeft met zijn ex-vriendin Romina (Eva Mendes). Hun relatie is dan al een tijdje voorbij, Luke is niet van plan zijn verantwoordelijkheden uit de weg te gaan. Om zijn zoon later een gezonde financiële toekomst te kunnen bieden, besluit Luke banken te overvallen. Aanvankelijk met succes, maar dan krijgt hij een ijverige jonge agent (Bradley Cooper) achter zich aan. Hun confrontatie zal tot twee decennia later zijn sporen nalaten.

‘The Place Beyond The Pines’ is geen gemakkelijke film om te recenseren zonder spoilers te verraden, maar tegelijk weet je best zo min mogelijk. Wat we wel kunnen verklappen, is dat cineast Cianfrance goddelijke dingen doet met zijn camera en ook het veelgelaagde, twee generaties overspannende verhaal door merg en been snijdt. Typisch zo’n verhaal waarvan pakweg Iñarritu spijt van zou hebben dat het niet in zijn brievenbus beland is. Maar waar die de zware thematiek (geloof ons, het is écht beter dat u het zelf ontdekt!) wellicht met nog een extra lading gravitas zou aandikken, houdt Cianfrance het opvallend sober. Hij laat zijn pijnlijke verhaal voor zich spreken. Het is een aanpak, die bijzonder efficiënt blijkt. Wie op het einde de krop in de keel niet moet wegslikken, komt duidelijk emoties te kort.

Reken daarbij de over de hele lijn verbluffende vertolkingen en je krijgt een film die naast alle blockbusters een anonieme bioscoopdoortocht kende, maar hopelijk via het thuisbioscoopkanaal bij zijn publiek geraakt. Gosling zal daar wellicht voor zorgen, en hoewel de motieven van ettelijke vrouwelijke kijkers misschien niet de meest artistieke zijn, houden we hierbij toch graag op een: alle redenen zijn goed. De acteur uit ‘Drive’ toont zich overigens weer van zijn sterkste kant en ook Bradley Cooper (na ‘Silver Linings Playbook’ alweer veelgelaagd), Eva Mendes en relatief nieuwe gezichten als Dane DeHaan en Ben Mendelsohn maken indruk. Moet het nog gezegd? Een aanrader.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray