Zoeken

The Following, seizoen 1 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Following, seizoen 1 (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Kevin Williamson
  • Cast: Kevin Bacon, James Purefoy, Natalie Zea
  • Genre: Thriller
  • Duur: 660 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 23-10-2013
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "The Following, seizoen 1 (Blu-ray)"
En of er grote namen voor het kleine scherm kiezen. Nou ja, klein. Anno 2013 zijn er home cinema’s waar beeld en geluid beter is dan in sommige bioscoopzalen. Of toch puurder kan beleefd worden. Geen wonder dus dat A-listers hun neus niet langer ophalen om zich aan een reeks te committeren. Het slagzinnetje dat ze dat doen omdat ze op het witte doek niet meer aan de bak komen, is voltooid verleden tijd. We draaien dus niet om de warme brij heen: ‘The Following’ triggert je meteen door zijn hoofdacteur Kevin Bacon. Niet alleen een steengoed acteur, maar ook één van die onderschatte talenten, die nooit écht naar waarde wordt geschat.

Hij kruipt in de huid van ex-FBI-agent Ryan Hardy, een uitgebluste profiler, die zijn pensioen ingeluid zag toen hij seriemoordenaar Joe Carroll (James Purefoy) achter slot en grendel kreeg. Bij zijn arrestatie wist Carroll Hardy in het hart te steken, wat hem een peacemaker en een noodzakelijke rustpauze opleverde. Hardy’s fixatie met Carroll bleef wel aan hem vreten, wat hij uiteindelijk therapeutisch van zich afschreef met de bestseller ‘The Poetry Of A Killer’.

Alle leed is dan wel verteerd? Dat zou je denken! Carroll zelf laat namelijk plots weer van zich spreken, wanneer hij – vanuit de gevangenis – rond zich een sekte van psychopathische volgelingen (vandaar ‘The Following’) schaart, die bereid zijn tot alles, zelfs kidnapping en moord. De inzet: een wraakplan ter attentie van Hardy zelve. Het duurt niet lang vooraleer de FBI hierachter komt en weer bij Hardy komt aankloppen. Wat losbarst, is een kat-en-muisspel dat graag eenzelfde epische karakter als het getouwtrek tussen Hannibal Lecter en Clarice Sterling zou hebben, maar helaas nog niet aan de knieën komt. Wat dan weer niet wil zeggen dat het geen lekkere wegkijktelevisie kan opleveren.

De eerste aflevering van ‘The Following’ is dermate snedig geregisseerd dat je meteen in het verhaal gezogen wordt, een beetje in navolging van reeksen als ‘24’ en ‘Prison Break’. En net zoals bij die series wordt na een paar episodes duidelijk dat je over een gezonde dosis suspension of disbelief moet beschikken om het de hele rit vol te houden. Wie graag gaat voor realistische spanning, zal afhaken, maar als verstand-op-nul-verstrooiing voor het slapengaan biedt deze net iets te kabbelende thrillerserie aangenaam vertier.

Het scenario mag dan niet het meest clevere zijn dat we al op de buis hebben mogen gadeslaan, op het acteerwerk valt niets aan te merken. Zoals we eerder stelden, stelt Kevin Bacon nooit teleur en ook hier merk je dat de man zich volledig smijt – ook al neemt zijn karakter af en toe een paar keuzes die je wenkbrauwen doen fronsen. Ook James Purefoy, nochtans geen toonbeeld van subtiele vertolkingen (zie misbaksels als ‘Ironclad’ en ‘Solomon Kane’), levert adequaat werk en je vergeeft hem zelfs dat hij zich dreigender waant dan hij in feite is. Niet de serial killer classic die de makers (onder wie ‘Scream’-scenarist Kevin Williamson) pretenderen, maar wel plezante pulp.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray