Zoeken

Captain Phillips

  • Cinevision.be/nl quoteert Captain Phillips met een 4/5
  • Regisseur: Paul Greengrass
  • Cast: Tom Hanks, Catherine Keener, Barkhad Abdi
  • Genre: Thriller
  • Duur: 134 minuten
  • Releasedatum: 11-12-2013
  • Distributeur: Sony Pictures Releasing
Bekijk de cover van de film "Captain Phillips"
Er zijn van die films die je niet moet zien om te weten wat er gaat gebeuren, maar eerder om de manier waarop wat er gebeurd in beeld is gebracht. Wie tienermeisje was in 1997 veert nu ongetwijfeld recht en gilt ‘Titanic’, wie bekend is met het oeuvre van Paul Greengrass komt met ‘Bloody Sunday’ en ‘United 93’ op de proppen. En mag daar ‘Captain Phillips’ aan toevoegen. Greengrass toont zich eens te meer een kei in het reconstrueren van een ware gebeurtenis zonder daarbij het cinematografisch aspect uit het oog te verliezen. Ook al wist je als kijker dat niemand aan boord van vlucht United 93 de kaping zou overleven, toch nam Greengrass je mee op een filmische trip die bleef nazinderen. Exact dezelfde conclusie die we na het zien van ‘Captain Phillips’ kunnen trekken. 

Sinds 2005 ongeveer worden de wateren rond de Afrikaanse Hoorn geteisterd door Somalische piraten. Gefinancierd door Somalische krijgsheren trekken lokale mannen er zwaarbewapend op uit om internationale vrachtschepen te enteren en de bemanning te gijzelen in ruil voor ettelijke miljoenen dollars. Al bij al een winstgevende ‘business’: statistieken leren ons dat piraten in 2011 honderdzesenveertig miljoen dollar kregen om de door hen gekaapte schepen (vijfentwintig in totaal) terug vrij te geven. Heel wat internationale organisaties werken intussen samen om de piraterij in te dijken, dit tot grote opluchting van de rederijen die hun schepen vaak waanzinnig duur moeten laten verzekeren vooraleer ze in de regio kunnen varen. 

Nuttige context om de stress te begrijpen waaronder in april 2009 het Amerikaanse vrachtschip Maersk Alabama van de haven van Salalah in Oman koers zette naar Mombasa – een vaarroute die dwars door de gevreesde piratenroute gaat. Aanvankelijk kan de Alabama onder leiding van kapitein Rich Phillips (Tom Hanks) de aanval afslaan, maar de tweede keer is het raak. Vier piraten kunnen vanuit hun op het eerste zicht gammele boot het vrachtschip enteren en gijzelen met hun machinegeweren de kapitein en een paar manschappen in de stuurruimte. De rest van de bemanning kon zich verbergen in de machineruimte. Abduwali Muse (Barkhad Adbi), de leider van het viertal, wil de volledige bemanning bij elkaar vooraleer ze hun eisen overmaken en dwingt Philips om samen met hem het schip te doorzoeken. Een manoeuvre dat er bijna voor zorgt dat de bemanning de overvallers kan overmeesteren, maar er uiteindelijk toe leidt dat Phillips aan boord van een reddingsloep wordt overmeesterd. Aan de opgetrommelde NAVY Seals de taak om te verijdelen dat de kapers met hun gijzelaar Somalië bereiken.

Om geschikte acteurs te vinden om de Somalische piraten te vertolken werd een casting georganiseerd waar meer dan 700 kandidaten werden gescreend. Het viertal dat de rollen kreeg werd gekozen omdat ze volgens de castingdirecteur met kop en schouders boven de rest uitstaken. Over de rest kunnen we ons niet uitspreken, over de keuze van de vier acteurs valt in elk geval weinig af te dingen. Vooral Barkhad Abdi krijgt massa’s lof en een Oscarnominatie voor beste mannelijke bijrol kan hem bijna niet ontsnappen. Al zal dat waarschijnlijk niet de enige nominatie zijn: ‘Captain Phillips’ is immers zo’n film waarbij alles klopt. Een hoofdrolspeler in de vorm van zijn leven (Hanks vertolking zuigt je moeiteloos mee), een cineast die met vaste hand regisseert en zoveel mogelijk levensechte actie injecteert (het gros van de scènes werd op volle zee opgenomen en niet in een studio met groene schermen) … alles samen levert dat een bij vlagen briljante thriller op. Met als hoogtepunt de scène waarin de piraten hun enterhaken in de Alabama slaan: zonder twijfel een van de meest memorabele set pieces van 2013. 

Mooi is hoe Greengrass kanttekeningen plaatst bij de Somalische piraterij door duidelijk te maken dat de kapers vaak gewone mannen zijn die het doen om hun gezin te onderhouden, en die het geld halen daar waar het te vinden is – bij rijke Westerse multinationals. Opmerkelijk is dan weer dat de bemanning van de Maersk Alabama niet is opgezet met de film, omdat Rich Phillips in hun ogen eerder een tirannieke bullebak was dan een zachtaardige held. Fictie versus non-fictie zal altijd voer voor discussie blijven, maar gezien de nagelbijtende impact van ‘Captain Phillips’ kunnen we Greengrass’ beslissing om Hanks zijn ‘all-American hero’-status te laten uitspelen deze keer alvast voor het volle pond begrijpen en appreciëren. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray