Zoeken

Scandal, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Scandal, seizoen 1 met een 3/5
  • Regisseur: Paul McGuigan, Roxann Dawson, Steve Robin, e.a.
  • Cast: Kerry Washington, Columbus Short, Darby Stanchfield
  • Genre: Thriller
  • Duur: 315 minuten
  • Releasedatum DVD: 27-11-2013
  • Distributeur DVD: ABC Series
Bekijk de cover van de film "Scandal, seizoen 1"
Jeugdzondes op het cv: de ene draagt ze voor eeuwig en altijd mee, de andere countert ze door met een volgend project de ‘bingo’-mijn aan te boren. Zo is de kans klein dat Shonda Rhimas nog maalt om het scenario voor het Britney Spears-vehikel ‘Crossroads’ waaraan ze zelfs een Razzie-nominatie overhield. Als bedenkster en uitvoerend producente van de succesvolle dokterserie ‘Grey’s Anatomy’ – momenteel aan zijn tiende seizoen bezig en nog steeds een kijkcijferkanon - is haar broodje immers meer dan gebakken. Rhimes bedacht daarna eveneens de spin-off ‘Private Practice’ waarvan in Amerika zonet de zesde en laatste jaargang werd getoond. Ook met haar nieuwste creatie ‘Scandal’ heeft Rhimes een hit te pakken. In Amerika zijn ze inmiddels aan het derde seizoen toe, en wij krijgen nu op dvd het eerste seizoen (oorspronkelijk uitgezonden in het voorjaar van 2012) voorgeschoteld.

Ditmaal zoekt Rhimes haar heil niet in de medische wereld, maar in het politieke/gerechtelijke web dat vanuit Washington D.C. word gesponnen. Rhimes baseerde zich grotendeels op de carrière van Judy Smith, de oprichtster van de crisismanagementfirma ‘Smith & Company’ die als klanten onder meer Monica Lewinsky en Wesley Snipes in de rangen telt. Daarvoor was Smith werkzaam in het Witte Huis waar ze als ‘special assistant’ en ‘press secretary’ Bush Sr. Bijstond tijdens moeilijke tijden. Een interessante madam dus, en de fictie die daaruit voortspruit levert in eerste instantie alvast zeven boeiende televisie-uren op. 

Judy Smiths fictieve alter ego heet Olivia Pope en wordt vertolkt door Kerry Washington (recent nog te zien als Broomhilda von Schaft in Tarantino’s ‘Django Unchained’). Olivia werkte ooit op het Witte Huis als communicatieverantwoordelijke (‘Director Of Communications’ klinkt het in sjiek HR-jargon), en richtte daarna de crisismanagementfirma Olivia Pope & Associates op. Olivia ziet het als een (duurbetaalde) plicht om de handel en wandel van de rijke Amerikaanse elite te beschermen. Aangezien hoge bomen veel wind vangen, stormt het echter nogal eens aan de top en de titel ‘Scandals’ is niet toevallig gekozen. Zo is het niet toevallig dat Olivia haar baan in de presidentiële kringen inruilde voor een nieuwe uitdaging in crisismanagement: ze had immers een verhouding met gouverneur Fitzgerald Thomas Grant III (Fitz voor de vrienden) en toen Fitz het tot president schopte, wou hij zijn affaire met Olivia verderzetten en zelfs zijn First Lady voor haar verlaten. Waarop Olivia besloot dat ze misschien toch beter niet in dienst bleef bij de dolverliefde Fitz. 

Die affaire is een van de rode draden in het eerste seizoen waarin het team van Olivia Pope & Associates wordt geïntroduceerd. Op het voorplan staan de advocaten Harrison Wright (Columbus Short) en Abby Whelan (Darby Stanchfield), beide loyaal tegenover Olivia, die hen in het verleden hielp toen ze problemen hadden. De nieuwe medewerkster Quinn Perkins (Katie Lowes) torst dan weer een geheim mee dat ze voor Olivia verborgen hoopt te houden en hacker/technicus Huck Finn (Guillermo Diaz) heeft een mysterieus CIA-verleden waardoor hij af en toe buiten de lijntjes van het toegestane kleurt om een zaak gedaan te krijgen. 

‘Scandal’ probeert van verschillende walletjes mee te eten. Ruw aan de haak gewogen is het een soap opera op presidentieel/politiek niveau, tegelijkertijd is het een rechtbankserie over advocaten die niet echt advocaten zijn en die typische samenzweringselementen waarop onder meer ‘Damages’ is gebouwd, zijn eveneens van de partij. Naast alle overlappende plotdraden zijn er heel wat scenarionaden die in een aflevering worden afgerond. Er gebeurt dus (heel) veel in deze eerste zeven episodes van ‘Scandal’. Helemaal onlogisch is het niet dat de nieuwsgierigheid voor het verdere verloop van de reeks door dit aperitief wordt aangewakkerd. Seizoen twee telt trouwens tweeëntwintig afleveringen: of het grotere speelveld een vloek of zegen voor Olivia Cole en co blijkt te zijn, zal de toekomst uitwijzen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray