Zoeken

The Oranges (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Oranges (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Julian Farino
  • Cast: Hugh Laurie, Catherine Keener, Oliver Platt
  • Genre: Komedie
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 03-12-2013
  • Distributeur Blu-ray: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "The Oranges (Blu-ray)"
Orange can be hard sometimes, she knows. Also sprach Metal Molly bij monde van Pascal Deweze op de Belrockklassieker ‘Orange’ uit 1995. Het zou het lijflied kunnen zijn van Nina Ostroff, een tienermeisje dat een relatie begint met buurman David Walling, die getrouwd is en vader is van een tienerzoon en –dochter. Of hoe ook ‘Shame And Scandal In The Family’ eigenlijk ook een plaats op de soundtrack verdient.

‘The Oranges’ speelt zich af in West Orange, een voorstad in New Jersey – waarmee meteen de titel is verklaard. David en Paige Walling (Hugh Laurie en Catherine Keener) zijn de buren van Terry en Cathy Ostroff (Oliver Platt en Allison Janney) en al zo’n twintig jaar goed bevriend met elkaar. Op een dag staat Nina (Leighton ‘Gossip Girl’ Meester), de dochter van Terry en Cathy, na vijf jaar afwezigheid terug op de stoep nadat de relatie met haar lief is afgesprongen. Haar ouders hopen dat ze het misschien kan aanleggen met Toby (Adam ‘The O.C.’ Brody) de ‘perfecte’ zoon van de buren, maar Cupido heeft andere plannen. Nina begint immers een relatie met pa Walling en dat die relatie het leven van beide gezinnen duchtig op hun kop zal zetten laat zich raden.

De Britse regisseur Julian Farino bouwde in Amerika een carrière op als tv-regisseur en heeft onder meer afleveringen van ‘Sex And The City’, ‘Rome’, ‘Big Love’ en ‘How To Make It In America’ op zijn palmares staan. Hij was vooral actief betrokken bij de HBO-reeks ‘Entourage’ waarvan hij meer dan twintig afleveringen regisseerde. ‘The Oranges’ is zijn langspeeldebuut en ademt en ruikt als een volbloed indieprent. Zij het er eentje die nauw aanleunt bij meer gefilterd studiowerk, daar de scherpe kantjes van het gegeven opvallend worden weggegomd zodat uiteindelijk niemand er nog aanstoot kan aan nemen. 

Wat meteen een van de redenen is dat ‘The Oranges’ slechts voor de helft werkt. Farino weet zelf niet goed of hij het scenario moet verpakken als zwarte komedie of als polemieken openend issue-drama. Door het gros van ‘The Oranges’ rond Thanksgiving en Kerstmis te situeren, dreigt ook het sentiment om de hoek. Terwijl hij eigenlijk beter een specifieke piste had gekozen: ofwel die van de foute en stoute komedie, ofwel die van de diepgravende tragiek. Een beetje zoals ‘Two Mothers’ eerder dit jaar: eveneens geen goede film, maar daar toonde regisseuse Anne Fontaine tenminste duidelijk welk pad ze op wou met haar verhaal waarin twee hartsvriendinnen seksuele relaties beginnen met elkaars zonen. Hier finisht alles een beetje als mossel noch vis.

Redt gedeeltelijk de dag: de cast. Fans van ‘House M.D.’ zullen waarschijnlijk verrast opkijken van Hugh Lauries atypische hoofdrol, wie voeling heeft met onafhankelijke cinema zit goed met de gebruikelijke rollen voor Catherine Keener, Oliver Platt en Allison Janney en Leighton Meester, Adam Brody en Alia ‘Arrested Development’ Shawkat (als Davids dochter Vanessa en tegelijkertijd boezemvriendin van Nina) zorgen als getroebleerde/het noorden kwijt zijnde jongeren in dit familiaal wespennest voor de gepaste schwung. Alles samen houdt dit gemengd gezelschap er de vaart in, al kunnen ook zij niet verhinderen dat ‘The Oranges’ te veel van het kastje naar de muur dobbert zonder echt een relevante vuist te maken. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray