Zoeken

The Purge (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Purge (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: James DeMonaco
  • Cast: Ethan Hawke, Lena Headey, Adelaide Kane, Max Burkholder
  • Genre: Thriller
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 19-12-2013
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "The Purge (Blu-ray)"
Over een intrigerend uitgangspunt gesproken … anno 2022 is het in een ‘herboren’ Amerika verboden om geweldfeiten te plegen. Of toch minstens bijna verboden: enkel tijdens een periode van twaalf uur die ingaat op 7 juni om 19 uur en bekend staat als ‘the purge’ is bloedvergieten toegestaan. Politie en ordediensten treden niet op tijdens ‘the purge’ – wie zin heeft om een onbekende te overvallen en al dan niet een kopje kleiner te maken, zijn partner een pandoering wil geven of een overval wil plegen kan dat tijdens dat tijdsbestek onbekommerd doen. Er zijn slechts een paar regels: extreme wapens (duizend bommen en granaten) mogen niet worden gebruikt en regeringsleden vanaf een bepaalde rangorde zijn onaantastbaar. Wie tegen een van deze regels zondigt, wordt vervolgens zelf geëxecuteerd. ‘The purge’ is in het leven geroepen als uitlaatklep: wie met opgekropte frustraties zit, kan zich tijdens die twaalf uur eens goed laten gaan.

Ook het gezin van James Sandin (Ethan Hawke, die na ‘Sinister’ blijkbaar de smaak van horror te pakken heeft) maakt zich klaar voor de komende ‘zuivering’. Deze rijke alarmsystemenverkoper woont samen met zijn vrouw Mary (Lena Headey), dochter Zoey (Adelaide Kane) en zoon Charlie (Max Burkholder). Zelf hebben ze geen plannen om op het geweldpad te gaan: ze sluiten zich twaalf uur lang op in hun extreem beveiligde villa in een voorstad van Los Angeles. En dat zal nodig zijn: de buren van James hebben nogal wat grieven, zoals de vaststelling dat James goed heeft verdiend aan de beveiligingsapparatuur die hij hen heeft verkocht. De rijkdom van de Sandins steekt hen de ogen uit, en de halve zuiveringsdag lijkt een goed moment om die frustraties met harde hand te ventileren.

Al moeten ze dan wel het als een fort versterkte Sandin-huis binnen zien te geraken. Iets wat James niet van plan is te laten gebeuren, maar overmacht loert om de hoek. De opstandige Zoey besluit de zuiveringsnacht door te brengen met haar lief – die een verborgen agenda meetorst – en Charlie zet het veiligheidssysteem even op non-actief zet om een gewonde vreemdeling te helpen. Waarop de Sandins zich in hun niet langer afgesloten huis snel belaagd zien door een naar geweld dorstende meute.

Regisseur/scenarist James DeMonaco heeft alle bouwstenen op de kruiwagen liggen voor een solide home invasion thriller. Maar het ontbreekt hem aan de nodige relevantie die van bijvoorbeeld Sam Peckinpahs ‘Straw Dogs’ een mokerslag maakte. De omkadering van Amerika als geweldloze maatschappij en de aantrekkingskracht van één bloederige nacht per jaar opent perspectieven die helaas nauwelijks worden benut. Maatschappijkritische noten zijn schaars, en DeMonaco laat alles verzanden in voor de hand liggende thrillerelementen en knipogen richting ‘torture porn’. De droge manier waarop de weinig aantrekkelijke personages worden ingekleurd is eveneens nefast voor de rilvreugde. 

Toch liep het vorige zomer – in Amerika althans – storm voor ‘The Purge’. Zozeer zelfs dat producent Jason Blum (hij verdiende ook al flink aan de ‘Paranormal Activity’- en ‘Insidious’-franchises) bijna meteen groen licht gaf voor de onvermijdelijke sequel die in 2014 wordt verwacht. Dat krijg je nu eenmaal wanneer een film die amper drie miljoen kostte er vierenzestig opbrengt. Hopelijk vindt DeMonaco (die opnieuw regie en scenario voor zijn rekening zal nemen) voor de opvolger wel de juiste insteek zodat het al bij al fascinerend gegeven niet opnieuw verzandt in een te flets horrortussendoortje.   

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray