Zoeken

The Frozen Ground

  • Cinevision.be/nl quoteert The Frozen Ground met een 3/5
  • Regisseur: Scott Walker
  • Cast: Nicolas Cage, John Cusack, Vanessa Hudgens
  • Genre: Thriller
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum DVD: 17-12-2013
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "The Frozen Ground"
De tijd dat John Cusack uitsluitend aaibare lamme goedzakken speelde, ligt al een tijd in het verleden. Met het ouder worden heeft de voormalige tienerster blijkbaar zin gekregen om duistere of met zichzelf in de knoop zittende personages te vertolken. Wat de aanwezigheid van titels als ‘The Raven’, ‘Love And Mercy’ (waarin Cusack Beach Boy Brian Wilson vertolkt), ‘The Paperboy’ en deze ‘The Frozen Ground’ op zijn cv verklaart. Vooral de laatste twee zijn opvallend vileine rollen voor Cusack: in de eerste stond hij als terdoodveroordeelde booswicht Nicole Kidman naar het leven, in de tweede kruipt hij in de huid van seriemoordenaar Robert Hansen die drie decennia geleden in Alaska ruim twintig jonge vrouwen ontvoerde en vermoordde.

Het is niet de eerste keer dat de bloederige capriolen van Robert Hansen worden belicht. Voor televisie werden al verschillende documentaires over de klopjacht op de man gedraaid, en ergens is het logisch dat een filmische adaptatie ooit eens zou volgen. Voor de geïnteresseerden: Hansen zit opgesloten in een gevangenis in Alaska waar hij veroordeeld werd tot een opsluiting van 461 jaar. Een meer dan levenslange veroordeling, heet zoiets. Hansens werkwijze was veelal identiek: hij ontvoerde en verkrachtte zijn vrouwelijk slachtoffer, om ze daarna te vermoorden en te begraven in een stuk ongerepte wildernis. 

De zaak ging pas echt aan het rollen door de getuigenis van een van Hansens slachtoffers. Het zeventienjarig hoertje Cindy Paulson (Vanessa Hudgens) kon in juni 1983 ontsnappen toen Hansen haar in zijn watervliegtuig wou dwingen. Paulson – die toen al was verkracht en mishandeld door Hansen – werd uiteindelijk de kroongetuige die ervoor zorgde dat de man in oktober van dat jaar definitief werd gearresteerd. Paulson werkte vooral samen met state trooper Glenn Flothe (in de film noemt hij Jack Halcombe en wordt hij vertolkt door Nicolas Cage) die er een persoonlijke zaak had van gemaakt om Hansen bij de lurven te kunnen grijpen. 

‘The Frozen Ground’ heeft – op papier althans - meer dan genoeg potentieel om uit te groeien tot een onder de huid kruipende chiller. Regisseur-scenarist Scott Walker ziet alles echter meer als een huis-, tuin- en keukendrama waarin hij meermaals een loopje neemt met de waarheid. De focus ligt vooral op de drie centrale personages die als pionnen schuiven op wat wel een heel afgeleefd speelveld blijkt te zijn. Zo krijgt Cage een persoonlijke demon mee die eigenlijk niets met de rest van prent te maken heeft – zijn zus overleed als tiener en telkens hij een van Hansens slachtoffers vindt ziet hij zich met dat trauma geconfronteerd. Walker tekent elk karakter zeer rudimentair en voorspelbaar: voor subtiliteit of mysterie is bijna geen plaats.

Geen goede punten voor het banale scenario dus, en ook de regie is weinig opwindend. Gehypnotiseerd door de titel houdt Walker alles koud, kil en statisch. Niet dat we van iedereen David Fincher-kwaliteit verwachten, maar een beetje meer animo in wat regelmatig flirt met saaiheid had zeker geen kwaad gekund. ‘The Frozen Ground’ is true life crime die nergens en nooit een gevoelige snaar weet te raken, en die vooral op de cast rekent om een groot publiek te bereiken. Cage en Cusack proberen er het beste te maken met de magere kaarten die ze krijgen uitgedeeld, al zet geen van hen een echt memorabele prestatie neer. Elizabeth Hudgens heeft het nog moeilijker om te beklijven: begrijpelijk dat ze haar lief imago van huppelend ‘High School Musical’-zangeresje van zich wil afschudden, net als in ‘Spring Breakers’ maakt ze echter geen blijvende indruk in wat een volwassen rol zou moeten zijn.
   

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray