Zoeken

This Is The End (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert This Is The End (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseurs: Seth Rogen, Evan Goldberg
  • Cast: James Franco, Jonah Hill, Seth Rogen, Jay Baruchel
  • Genre: Komedie
  • Duur: 106 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 03-01-2014
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "This Is The End (Blu-ray)"
Toegegeven, een originaliteitsprijs(je) zit er best in voor ‘This Is The End’. Seth Rogen en zijn vaste schrijf- en productiepartner Evan Goldberg kiezen er hier immers voor om navelstaarderij lekker meta en postmodern te maken door elke acteur zichzelf te laten vertolken. Of liever, een versie van henzelf. Iedereen die opdraaft trekt ongegeneerd zijn (film)personaliteit in het belachelijke. Zo laat de doodbrave Michael Cera zich betrappen op een triootje en overmatig cocaïnegebruik, laat Jay Baruchel geen kans onbenut om James Franco een klaploper te noemen en laat iedereen zich eens lekker gaan als het aankomt op het debiteren van platte en grotendeels geïmproviseerde humor. 

Tijdens het hoofdzakelijk slap gepalaver in de eerste tien minuten zou je alvast niet vermoeden dat deze in crowd-komedie eigenlijk een apocalyptische satire blijkt te zijn. Met alles erop en eraan: overdreven (en doorzichtige) splatter en gore, demonische beesten, hellegaten, kannibalen, hemelse openbaringen en een verrassingsoptreden van The Backstreet Boys. Duidelijk een film die je beter niet al te serieus neemt, quoi.

Wie aan sterren kijken wil doen, komt vooral tijdens de inleidende minuten aan zijn trekken. Daarin zien we hoe Seth Rogen Jay Baruchel oppikt op het vliegveld. De twee boezemvrienden hebben elkaar al een lange tijd niet gezien, en een verbroederingsweekend dringt zich op. Helaas voor Jay staat er ook een feest in het huis van James Franco op het programma, wat zijn kwaliteitstijd met Rogen aanzienlijk torpedeert. Zeker omdat Baruchel Franco niet kan uitstaan, en hij zich verveelt in het gezelschap van bekend volk als Rihanna, Emily Watson, Jason Segel en Christopher Mintz-Plasse die allemaal even dag komen zwaaien. Tot wanneer de straat openscheurt, bijna iedereen in het hellevuur belandt en de apocalyps zich aandient.

Ontspringen in eerste instantie de dans: Franco, Rogen, Baruchel,  Jonah Hill, Craig Robinson (te zien in de Amerikaanse versie van ‘The Office’ en Seth Rogen-titels als ‘Pineapple Express’ en ‘Zack And Miri Make A Porno’) en Danny McBride (die al met Rogen/Goldberg samenwerkte in onder meer ‘Pineapple Express’ en het *censuur”lelijke ‘Your Highness’). Het zestal zoekt naar een methode om te ontsnappen aan de Bijbelse wraak die moeder aarde treft, maar ziet zich al gauw geplet tussen de spreekwoordelijke hamer en het aambeeld, zeker wanneer Jonah Hill na een contact met een demon zelf in een satanisch wezen verandert.

Niet al te serieus nemen, we zeiden het al. Hoe goed de bedoelingen van Rogen en de zijnen mogen zijn, als puntje bij paaltje komt leunt ‘This Is The End’ helaas dichter aan bij het Adam Sandlergedrocht ‘Little Nicky’ dan bij de jarentachtigklassieker ‘Ghostbusters’. En dat is geen goede zaak. Echt leuk zijn de zichzelf in de zeik nemende acteurs niet en na een tijdje kijk je echt niet meer op van al dan niet zelfingenomen grappen of verrassende cameo’s van onder meer Channing Tatum. Of hoe een gezellig onderonsje onder vrienden niet noodzakelijk goede of geïnspireerde cinema oplevert. Wat van ‘This Is The End’ eerder een aanrader maakt voor liefhebbers van gefaalde ijdelheidsexperimenten dan voor wie in de eerste plaats een goede of entertainende film wil zien.   

Extra’s (Blu-ray): wie toch tuk is op de meta-fun kan in de extra’s verschillende featurettes bekijken waarin het productieproces half serieus, half om te lachen wordt toegelicht. Eveneens van de partij: ‘Jay & Seth Vs The Apocalypse’, de originele kortfilm die zowat de eigenlijke genesis van dit project is.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray