Zoeken

Pain & Gain (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Pain & Gain (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Michael Bay
  • Cast: Mark Wahlberg, Dwayne Johnson, Anthony Mackie
  • Genre: Komedie
  • Duur: 124 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 15-01-2014
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Pain & Gain (Blu-ray)"
Wie dacht dat Michael Bay tot het einde der tijden megalomane films over auto(ro)bots ging blijven draaien, heeft het mis. Tussen de eerste ‘Transformers’-trilogie en de volgende delen (nummertje vier komt er deze zomer aan) vond de destructieve beeldenstormer tijd om een ‘kleinschaliger’ project in te blikken met een budget van slechts 26 miljoen (de nieuwe ‘Transformers’ kost er 165). Niet dat Bay zijn stijl aanpast als hij het met minder moet doen: grootschaligheid blijft zijn ding, en subtiel staat nog steeds niet in zijn woordenboek.

‘Pain & Gain’ is gebaseerd op ware feiten die zich afspeelden midden jaren negentig, en die door journalist Pete Collins in 1999 in de Miami New Times werden neergeschreven. Alles draait rond een reeks overvallen, ontvoeringen en moorden die werden uitgevoerd door een bende misdadigers die body builders van de Sun Gym-keten bleken te zijn. De ernst van hun daden blijkt meteen uit hun strafmaat: twee van hen kregen de doodstraf, de rest zit (lange) gevangenisstraffen uit. De feiten werden door Bay hier en daar wat aangepast. Niet alle karakteriële kenmerken kloppen – het personage van Dwayne Johnson is zelfs een samenraapsel van drie personen – maar dat doet niets af aan de wreedheid van de gebeurtenissen. 

Daniel Lugo (Mark Wahlberg) is een fitnessfreak die niet echt een onbesproken blad is als hij wordt aangenomen bij Sun Gym. Lugo beweert dat hij het klantenbestand van de gymzaal kan verdriedubbelen door te investeren in een meer fitnessgericht cliënteel. Een van die nieuwe klanten is de gefortuneerde Victor Kershaw (Tony Shalhoub). Lugo besluit om hem zijn bezittingen afhandig te maken, en roept daarvoor de hulp in van de aan steroïden zittende bodybuilder Doorbal (Anthony Mackie) en ex-gevangen/herboren christen Paul Doyle (Johnson). Ze ontvoeren en folteren Kershaw en krijgen hem zover dat hij een papier tekent waarbij hij afstand doet van zijn kapitaal. 

Omdat het trio beseft dat ze de pineut zijn als ze Kershaw terug vrijlaten, besluiten ze hem te doden door hem te drogeren en dan in een rijdende auto te plaatsen. Ze zijn ervan overtuigd dat Kershaw die aanslag – die waarlijk groteske vormen aanneemt - niet heeft overleeft, het tegendeel blijkt echter waar. Zonder dat ze het weten – en terwijl ze er zijn geld in grote mate doorjagen – vertelt Kershaw alles aan een voormalige privédetective (vertolkt door de immer betrouwbare Ed Harris). Die maakt vervolgens jacht op de ‘Sun Gym Gang’ die intussen alweer een nieuw slachtoffer in hun vizier hebben. 

Je kan ‘Pain & Gain’ zien als een gitzwarte satire op de American Way Of Life, maar Bay is geen Scorsese en ‘Pain & Gain’ is geen ‘The Wolf Of Wall Street’. Of hoe de ene groteske egotripper de andere niet is. Het is welhaast onmogelijk om een grammetje sympathie te voelen voor het dodelijke trio dat hier wordt opgevoerd. Dat beseft Bay ook, waardoor hij besluit om ze compleet over de top te laten vertolken door Wahlberg, Johnson en MacKie en alles te spijzen met slow motion, voice overs en freeze frames. Duidelijk is bovendien dat Bay niet echt geïnteresseerd is in de satirische invalshoek, en eerder kickt op het geweld en de excessieve bloederige daden die bovendien door Wahlberg in voice over uit de doeken worden gedaan. Iets dat hem niet overal in dank werd afgenomen: zo werd ‘Pain & Gain’ in bepaalde hoeken veroordeeld voor de komische invalshoek, terwijl het eigenlijk ook gaat om mensen die op gruwelijke wijze om het leven werden gebracht. Puur cinematografisch gezien – en volledig los van de richting waar je moraalridderkompas staat - levert Bay een film af die slechts matig boeit, door de materie welhaast nooit op de lachspieren werkt en tegelijkertijd te ‘out there’ is om er echt door gegrepen te worden. Tof dat Bay eens iets anders wou proberen, maar anders is in dit geval zeker niet beter. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray