Zoeken

Die Hard 4.0

  • Cinevision.be/nl quoteert Die Hard 4.0 met een 3/5
  • Regisseur: Len Wiseman
  • Cast: Bruce Willis, Justin Long, Timothy Olyphant
  • Genre: Actie
  • Duur: 130 minuten
  • Releasedatum: 04-07-2007
  • DVD: 04-01-2008
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Die Hard 4.0"

Hij mag dan al z’n doorzweette onderlijfje ingeruild hebben voor een strak t-shirt (inclusief borstholster!) en z’n warrige, doorzopen tronie heeft plaats geruimd voor een charismatisch geschoren look (geen kapperproblemen meer voor deze bad ass), toch is het personage waaraan Bruce Willis in ‘Die Hard 4.0’ gestalte geeft ontegensprekelijk John McClane: vuilgebekt, roekeloos, onverantwoordelijk en onversaagd.

Het is inmiddels twaalf jaar geleden dat Willis - ooit een gerespecteerd actieheld, maar de laatste jaren serieus op de sukkel - nog in de huid kroop van het personage waarmee hij eind jaren tachtig z’n weg naar internationale bekendheid tekende, maar vanaf de eerste seconde dat hij z’n opwachting maakt, weet je dat hij helemaal terug is. Dezelfde grinta, dezelfde snedige oneliners en dezelfde primitieve methoden van weleer. Je moet het de makers wel nageven, ‘Die Hard 4.0’ speelt zich natuurlijk af in het heden, maar de actie, de grappen en grollen en de verschillende ietwat karikaturaal geschetste personages zijn zo weggelopen uit een genrefilm van de jaren tachtig.

Voor een vierde film drong zich een regisseurswissel op - habitué John McTiernan was niet meer geïnteresseerd in een vierde deel en enkele jaren geleden konden we hem daar zelfs geen ongelijk in geven - en het is ‘Underworld’-cineast Len Wiseman die nu in het stoeltje zetelt. Hij heeft nog niet te veel bewezen in z’n carrière, maar wat hij hier demonstreert, voorspelt veel goeds. Niet dat hij revolutionaire dingen doet met z’n camera, maar de actiescènes zijn vernuftig in scène gezet en Wiseman slaagt er met z’n kordate regie zelfs in om overdreven stunts natuurlijk te laten aanvoelen; een hele prestatie.

De plot is traditiegetrouw niet om over naar huis te schrijven en dient ook dit keer als kapstok om je van de ene achtervolging of kogelduel naar de andere te loodsen. Een misnoegde ex-overheidswerknemer neemt het heft in eigen handen en bewijst dat het Amerikaanse veiligheidssysteem wél te kraken is. Wat volgt is veel technisch geneuzel - als u er iets van begrijpt, bent u waarschijnlijk even strafbaar als de bad guy in de film - en een heel pakket hackers, die óf het loodje leggen óf bewijzen een hele staat te kunnen redden.

Fijnzinnig kan je het script geenszins noemen, maar dat hoeft ook geen enkel probleem te zijn. Dit is en blijft de Willis-show en het deed ons bijzonder veel deugd om de acteur nog eens een keertje in optima forma aan het werk te zien. Hij wordt geflankeerd door een niet zo tot de verbeelding sprekende cast - Justin Long! Timothy Olyphant! Maggie Q! - maar toch doen ook zij het allemaal prima. ‘Die Hard 4.0’ staat stijf van patriottisme en overdreven stunts, maar de film komt er ongelooflijk mee weg omwille van z’n vele knipooggrapjes en relativerende vertolkingen. Ja, deze nieuwe aflevering van onze favoriete yippie-ki-yay motherfucker is een schot in de roos. Al was het maar omdat hij ons eventjes terug naar de tijd bracht dat actiefilms leverden wat ervan verwacht wordt: twee uur onversneden fun.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray