Zoeken

De Behandeling

  • Cinevision.be/nl quoteert De Behandeling met een 3/5
  • Regisseur: Hans Herbots
  • Cast: Geert Van Rampelberg, Ina Geerts, Johan van Assche
  • Genre: Thriller
  • Duur: 130 minuten
  • Releasedatum: 29-01-2014
  • Distributeur: KFD
Bekijk de cover van de film "De Behandeling"
We hadden eerder al een geslaagde Belgische/Vlaamse knipoog naar de Amerikaanse politiefilm (‘De Zaak Alzheimer’), een naar de veelgelaagde suspensethriller (‘Loft’) en met ‘De Behandeling’ tekent Hans Herbots nu op zijn beurt voor een liefdevol tribuut aan de serial killer chiller. Met dank aan David Fincher voor de inspiratie waarschijnlijk, al is ‘De Behandeling’ meer dan zomaar een Vlaamse kopie van de originelen. En daar zit dan weer het bronmateriaal voor veel tussen. 

‘De Behandeling’ is gebaseerd op ‘The Treatment’, een inmiddels dertien jaar oude bestseller van de Britse thrillerschrijfster Mo Hayder. Hayder is niet de eerste de beste: daar ze niet bespaart op de gruwelijke details is niet iedereen haar oeuvre genegen, langs de andere kant heeft ze daar net een grote schare fans door. Ze debuteerde in 2000 met ‘Birdman’ en brak definitief door met het epische ‘Tokyo’ in 2004 waarin ze de achtergrond van de Japanse invasie in Nanking gebruikte voor een redelijk geschifte thriller die zich in het yakuzamilieu afspeelde. Haar oeuvre telt inmiddels zeven boeken waarin detective-inspecteur Jack Caffrey zijn opwachting maakt. En het is die Caffrey die ook in ‘De Behandeling’ op het voorplan staat.

Al luistert hij wel naar de Vlaamse naam Nick Cafmeyer en is zijn actiegebied verlegt van groot-Londen naar Groot-Antwerpen. Voor de rest blijven Herbots en scenarist Carl Joos (‘De Zaak Alzheimer’, ‘Dossier K.’, ‘The Broken Circle Breakdown’) vrij trouw aan Hayders universum. Op de gruwelijkheden wordt niet bespaard: de modus operandi van de moordenaar en de donkere krochten waarlangs de speurtocht zich afspeelt zijn in elk geval uniek in het nationale filmische landschap, de vele succesvolle Vlaamse politiereeksen ten spijt. Mo Hayder – van wie voor de eerste keer een boek wordt verfilmd – mag tevreden zijn over de manier waarop haar creatie op het scherm tot leven is gewekt. 

Nick Cafmeyer (Geert Van Rampelberg) is een gekwetst man. Op jonge leeftijd verdween zijn broertje Bjorn en Nick is er nog steeds van overtuigd dat de pedofiele buurman Plettinckx verantwoordelijk is voor de verdwijning en eventuele dood van Bjorn. Bewijzen waren er nooit, waardoor Plettinckx nooit is vervolgd. Nick is inspecteur en draagt zijn trauma steeds met hem mee. Wanneer hij een zaak moet onderzoeken waarbij een kind verdwijnt, ettert de oude wonde als nooit tevoren. De man die het kind ontvoerde brak in het huis van de jongen in, en gijzelde en terroriseerde hem en zijn ouders die met handboeien werden vastgeketend. Wanneer de moeder zich kan bevrijden, slaat de dader op de vlucht en neemt hij het kind mee. Nick wil er alles aan doen om het terug te vinden. Dat lukt, zij het niet levend. Autopsie toont aan dat het kind herhaaldelijk werd gebeten en seksueel misbruikt is. Waarop bij Nick alle stoppen los slaan en hij verbeten jacht maakt op de man (die als bijnaam ‘de trol’ krijgt) die inmiddels een nieuwe ontvoering/moord voorbereidt. 

Herbots gelooft duidelijk in de donkere materie die hij krijgt voorgeschoteld. Een van de revelaties die het onderzoek van Cafmeyer kenmerkt is op zijn minst ‘ziek’ te noemen en zelfs expliciete beelden van kindermisbruik – grotendeels offscreen geprojecteerd – spelen een prominente rol. Geen kattenpis dus, en Herbots accentueert de groezelige grauwheid door grote delen heel duister te filmen. Had op zich niet gehoeven – of toch niet zoveel – al past het langs de andere kant wel bij de teneur. Een beetje zoals David Fincher (daar is hij weer) de schokmomenten in ‘Seven’ in beeld bracht. Wat Herbots doet is misschien niet origineel, het leidt wel naar een boeiende en intrigerende thriller waarin Hayders’ perfide whodunitradarwerk mooi tot zijn recht komt. Ook over de cast niets dan goed. Op Van Rampelberg na blinkt die niet uit in bekende namen, en dat zorgt voor een mooie fris- en alertheid. Het moeten niet altijd dezelfde koppen zijn die hun opwachting maken. Applaus voor de cast – hoofdzakelijk mensen met een tv- en/of theaterachtergrond – dus, aangevuld met lof voor de regie en het scenario. Mocht Eyeworks besluiten om nog een roman met Caffrey te verfilmen, we zouden er alvast niet rouwig om zijn.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray