Zoeken

Paranoia (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Paranoia (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Robert Luketic
  • Cast: Liam Hemsworth, Gary Oldman, Harrison Ford, Amber Heard
  • Genre: Thriller
  • Duur: 101 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 26-02-2013
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Paranoia (Blu-ray)"
‘Paranoia’ dekt als titelvlag perfect de lading van deze zelfverklaarde spionagethriller. Al van bij de aftrap waren we immers achterdochtig toen bleek dat de regisseur van dienst Robert Luketic was. Deze in Australië geboren cineast (zoon van een Italiaanse moeder en Kroatische vader zowaar) deed het zes jaar geleden redelijk aardig aan het roer van de kaartthriller ‘21’, maar heeft voor de rest weinig vlees aan de botten hangen. Met een oeuvre dat grotendeels bestaat uit romcoms (Reese ‘Legally Blonde’ Witherspoon en Katherine ‘The Ugly Truth’ Heigl danken een fiks stuk van hun spaarrekening aan hem) lijkt hij op het eerste zicht niet echt de juiste man op de juiste plaats om een nagelbijtende thriller in goede banen te leiden. Dachten we vooraf. En helaas kregen we gelijk.

Luketic wil aantonen dat hij mee is met de flitsende wanen van de dag. Als het snel moet gaan, pakt hij uit met ‘Koyaanisqatsi’-achtige montages (zie ook ‘Limitless’) en achtervolgingen kalefatert hij af en toe op door ze ofwel een snelle of slowmotionmontage mee te geven. Ingrepen die inmiddels vooral achterhaald zijn als hip hulpstuk. Waar het echt zou moeten om draaien is natuurlijk het neerzetten van geloofwaardige personages en een dito plot om de kijker naar het puntje van de stoel te kunnen laten schuiven. De hiaten op het karakter- en plotvlak zijn echter van meet af aan te groot om met eender welke flashy spielerei nog de dag te kunnen redden.  

Adam Cassidy (Liam Hemsworth) is een van de vele wizzkidds du jour. Als productontwerper bij een gerenommeerd technologiebedrijf krijgt hij tijdens een presentatie toch de wind van voren van CEO Wyatt (Gary Oldman). In plaats van hem te ontslaan, engageert Wyatt Adam in ruil voor een miljoenensalaris voor een speciale opdracht: infiltreren bij concurrent Eikon. Die staan op het punt om een revolutionair draagbaar device te lanceren, en Adam moet die plannen aan Wyatt doorspelen. Wyatt is trouwens geen onbekende bij Eikon: jaren terug was hij er een van de drijvende krachten, tot onmin met medestichter Jock Goddard (Harrison Ford) hen uit elkaar dreef. Zowel Goddard als Wyatt willen elkaars vel, en Adam wordt – als kersvers werknemer bij Eikon – een speelbal tussen de twee. De ondeugende cupido maakt Adams taak eveneens moeilijker: de vlotte jongen wordt tijdens zijn missie verliefd op Eikons marketingverantwoordelijke Emma (Amber Heard), en net zij is degene die alle geheimen en plannen van het op stapel staand revolutionair product in haar bezit heeft.

‘Paranoia’ bespaart niet op de clichés: er is een nachtelijke inbraak waarin Adam met een vingerafdrukkaart bij Eikon moet zien binnen te dringen, en er is uiteraard een scène waarin hij cruciale geheimen op een USB-stick moet laden terwijl Emma op slechts een douchesteenworp afstand verwijderd is. Om die clichés te laten werken, moet je ofwel gokken op een hoog tongue in cheek-gehalte (zoals Kenneth Branagh recentelijk deed in ‘Jack Ryan: Shadow Recruit’) of het spel bewust larger than life maken. Luketic kleurt opvallend braaf binnen de lijntjes en weet daardoor nauwelijks iets boeiends aan te vangen met de plot. Een plot die zich bovendien vooral staande probeert te houden door er om de haverklap een lawaaierige actiescène aan toe te voegen. Om dan gaandeweg de kar te keren, en het thrillermechanisme in te wisselen voor een ordinaire karakterstudie: blijkt dat Luketic en de scenaristen eigenlijk vooral geïnteresseerd zijn in de moraal van het verhaal (Adam stapt zowaar als gelouterd mens de horizon tegemoet) en niet zozeer in de intrinsieke sterkte van het script.

Blijven over: de acteurs. Of toch minstens degene die al een paar generaties meegaan. Over het jonge grut kunnen we kort zijn: Liam Hemsworth (‘The Hunger Games’) acteert hier maar een tikkel beter dan pakweg Taylor Lautner, en Amber Heard komt niet verder dan het imiteren van een paar goedkope Scarlett Johansson-poses. Zorgen wel voor wat animo: Gary Oldman als door en door slechte tycoon, en Harrison Ford (met kale knikker) als zijn rivaal. Niet dat beide hier fantastische vertolkingen neerzetten (in het geval van Ford kan je je zelfs afvragen wat hij eigenlijk in deze prent komt zoeken), maar dankzij hen zit er tenminste wat leven in de brouwerij. En uiteraard kunnen we als melancholische cinefiel onmogelijk voorbij gaan de aanwezigheid van Richard Dreyfuss: altijd mooi en zelfs ontroerend om deze voormalige klassenbak nog eens aan het werk te kunnen zien, zelfs al is het in een kleine bijrol.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray