Zoeken

Red 2

  • Cinevision.be/nl quoteert Red 2 met een 2/5
  • Regisseur: Dean Parisot
  • Cast: Bruce Willis, John Malkovich, Mary-Louise Parker
  • Genre: Actie
  • Duur: 116 minuten
  • Releasedatum DVD: 16-12-2013
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Red 2"
High potential actieblockbusters: ze zijn evenzeer vloek als zegen. Gevloekt wordt er vooral bij de zoveelste inspiratieloze verzameling stunts en schietpartijen die zonder samenhang of inspiratie op het scherm worden gekwakt. Bruce Willis kan er van meespreken: in 1988 nog een van de koningen van het genre dankzij ‘Die Hard’, in 2013 eerder een uitgerangeerde has been die grotendeels teert op bijrollen in nauwelijks voor reanimatie vatbaar zijnde B-titels en die zelfs in ‘A Good Day To Die Hard’ hard op de bek ging. Wat er mis is met de carrière van Willis – en met het actiegenre op zich – vloeit alvast symbolisch samen in de overbodige sequel ‘Red 2’.

In 2010 leverde Robert Schwentke (‘Flightplan’) het bij vlagen amusante ‘Red’ af. In deze op de graphic novel van Warren Ellis en Cully Hammer gebaseerde actiekomedie draaide alles rond gepensioneerde CIA-agenten die ook op hun oude(re) dag beter niet zonder handschoenen werden aangepakt. Zo bleek toen de Retired, Extremely Dangerous Bruce Willis, John Malkovich, Morgan Freeman en Helen Mirren nagenoeg vijfduizend ton munitie gebruikten om een paar schimmige onderwereldfiguren buiten spel te zetten. Drie jaar later is het onvermijdelijke vervolg een feit. Regisseur van dienst is ditmaal Dean Parisot (die nog steeds op zoek is naar een film die het haalt bij zijn ‘Galaxy Quest’), en die levert een resultaat af dat in weinig verschilt van de eersteling, en er zeker niets aan toevoegt. 

Ex-CIA’er Frank Moses (Bruce Willis) hoopt dat hij rustig van zijn oude dag kan genieten met zijn jongere vriendin Sarah Ross (Mary-Louise Parker). Een illusie die snel de kop wordt ingedrukt wanneer Marvin Boggs (John Malkovich) op het toneel verschijnt: blijkt immers dat een zaak uit hun verleden terug boven water is gekomen, en dat Frank en Marvin als onwillige getuigen voor veel partijen (inclusief MI:6 en de KGB) een doorn in het oog zijn. Logisch, als je weet dat ‘Operatie Nachtschade’ in volle koude oorlog werd ontwikkeld en draait rond een allesvernietigend atoomwapen. Frank en Marvin merken dat zelfs hun vroegere bondgenote Victoria Winslow (Helen Mirren) zich heeft laten overhalen om hen for a few pounds more over de kling te jagen.   

‘Red 2’ heeft op zich genoeg potentieel om twee uur te entertainen, maar het scenario van Jon en Erich Hoeber (die samen eveneens ‘Red’ schreven) is een rommeltje. Soms valt alles netjes in de plooien, voor het overgrote deel is dit echter een prent die op zoek is naar een relevante pointe. De cast – inclusief de pionnen die hier toch vrij slecht lopen te acteren – vangt dit euvel op met een amusante kijk op de dingen: zo duiken naast Willis, Malkovich en Mirren onder meer Catherine Zeta-Jones (als Russische dubbelspionne) en Anthony Hopkins (als mysterieuze wetenschapper/bommenmaker) op, en mag ook Oosterse actiester Byung-Hun Lee (‘I Saw The Devil’, ‘GI Joe’) wat van zijn acrobatisch kunnen laten zien. 

Alles samen goed (of slecht) voor een zeer onevenwichtig en luid actievehikel: weliswaar leuk om nog eens een achtervolging te zien met een goede ouderwetse geit in een glansrol, al weegt dat kunst-en-vliegwerk niet op tegen de monotone verhaalstructuur en de haken-en-ogenplot die uiteindelijk wel heel nefast blijken voor de potentiële kijkvreugde. Hopelijk blijven Moses en co na dit halfbakken filmpje echt met pensioen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray