Zoeken

Mr. Morgan's Last Love

  • Cinevision.be/nl quoteert Mr. Morgan's Last Love met een 3/5
  • Regisseur: Sandra Nettelbeck
  • Cast: Michael Caine, Clémence Poésy, Justin Kirk
  • Genre: Drama
  • Duur: 115 minuten
  • Releasedatum DVD: 28-01-2014
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Mr. Morgan's Last Love"
Ons zou het niet verwonderen indien Michael Caine tot het eind van zijn dagen actief zou blijven als acteur. En niet enkel in titels waarbij Christopher Nolan achter de megafoon staat. De tachtigjarige klasbak heeft momenteel nog een aardig gevuld orderboekje, en bewijst in ‘Mr. Morgan’s Last Love’ dat hij moeiteloos nog een hoofdrol aankan. 
Applaus en schouderklopjes voor Maurice Joseph Micklewhite zowaar. 

‘Mr. Morgan’s Last Love’ is een schoolvoorbeeld van wat wel eens oneerbiedwaardig een europudding wordt genoemd. Verschillende Europese landen werkten mee aan de financiering en de cast komt uit verschillende windstreken, de US of A inclusief. In dit geval heeft zelfs België een vinger in de puddingpap te brokkelen: sommige scènes werden in het zog van de Tax Shelter in Brussel gedraaid door een Belgische crew. De regisseuse is dan weer Duits en het eigenlijke verhaal – gebaseerd op een Franse roman - speelt zich af in Parijs. 

Caine is Matthew Morgan, een Amerikaan die al ettelijke jaren met zijn echtgenote in Parijs woont. Of liever woonde, want bij het begin van de prent zien we hoe zijn vrouw is gestorven. Waarop Matthew in een eenzaam gat valt in een grootstad en eigenlijk maar weinig meer heeft om voor te leven. Tot hij op een dag op de bus kennismaakt met de veel jongere en hoogst charmante Pauline (Clémence Poésy). De twee lopen elkaar nog eens toevallig tegen het lijf en tussen de oude man en het jonge meisje ontstaat een verrassende vriendschap. Een die niet iedereen begrijpt, zo blijkt. Wanneer Matthew probeert om zelfmoord te plegen met een overdosis pillen en zijn zoon (Justin Kirk) en dochter (Gillian Anderson) hem komen opzoeken om hem te overhalen terug te keren naar Amerika, vinden ze het uiteraard vreemd om hun vader in gezelschap te zien van een meisje dat bijna jong genoeg is om zijn dochter te zijn. De komst van Morgans kroost doet de relatie tussen Matthew en Pauline trouwens geen goed, zeker niet als de meningsverschillen tussen vader en zoon oude wonden open rijten.

Regisseuse Sandra Nettelbeck adapteerde zelf het boek ‘La Douceur Assassine’ van Françoise Dorner uit 2006. En ze doet dat voor het merendeel van de tijd elegant. Het verhaal mag dan nog voorspelbaar en clichématig zijn, het fijne spel van Caine en Poésy zorgt er aanvankelijk voor dat de personages mooi ingekleurd zijn en je gelooft als kijker in hun vriendschappelijke relatie. Caine die terug de charme van het leven leert waarderen, Poésy die in hem haar vadergevoelens geprojecteerd ziet … het werkt, deels ook omdat de Parijse sfeerbeelden mooi in het geheel zijn geïntegreerd. Bovendien krijg je er een paar ontroerende beschouwingen over het leven bij.

Helaas blijft ‘Mr. Morgan’s Last Love’ niet tot op het eind overeind. In het laatste halfuur wordt de plot iets te sentimenteel (en te clichématig) en zelfs Caine en Poésy hebben het bij momenten moeilijk om de meubels te redden. Of hoe wat zich initieel aankondigde als een ontroerende ode aan het leven uiteindelijk toch te netjes binnen de plooien van het tranentrekkersgenre blijft om volledig te bekoren. Wat niet wegneemt dat er gelukkig genoeg scènes zijn (Caines danslessen, het roeibootavontuur …) die aantonen dat Netterbeck weet hoe ze het beste uit haar cast moet halen. En het is net de gratie van die cast die van ‘Mr. Morgan’s Last Love’ alsnog een kleine aanrader maakt. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray