Zoeken

As I Lay Dying

  • Cinevision.be/nl quoteert As I Lay Dying met een 2/5
  • Regisseur: James Franco
  • Cast: James Franco, Tim Blake Nelson, Logan Marshall Green
  • Genre: Drama
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum DVD: 12-02-2014
  • Distributeur DVD: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "As I Lay Dying"
Bezige bij, die James Franco. Volgens Wikipedia is de man zowel actief als acteur, scenarist, producent, monteur, leraar, schrijver en regisseur. Dat de meeste hem enkel zullen kennen van zijn rollen in commerciële producties (Sam Raimi’s “Spider-Man”-trilogie, “127 Hours”, “Rise Of The Planet Of The Apes”, “Oz, The Great And Powerful”) en niet zozeer van zijn minder mainstreamrollen is helaas ietwat onvermijdelijk. En zeker niet terecht, want Franco is een prima acteur die veel meer in zijn mars heeft dan aan te treden in big budget Hollywoodtitels. Waarmee we niet willen zeggen dat Franco geen mindere dagen heeft: zo is zijn aanwezigheid in fletse komedies genre “This Is The End” niet altijd een goede keuze. En dan is er nog zijn voorliefde voor tegendraadse cinema. Hoezeer we het toejuichen dat Franco risico’s durft nemen en zich niet tevreden stelt met titels die het grote geld binnenbrengen, toch is het moeilijk om al zijn arty farty projecten met open armen te ontvangen. Getuige daarvan zijn verfilming van ‘As I Lay Dying’, Wiliam Faulkners romanklassieker uit 1930.

Pulitzerprijswinnaar Faulkner schreef een oeuvre bij elkaar dat zowel romans, kortverhalen, essays als scenario’s omvat. En is een hele grote naam binnen het Amerikaanse literaire landschap. “As I Lay Dying” was zijn zevende roman, en misschien wel het grootste buitenbeentje op zijn curriculum. Het is een schoolvoorbeeld van stream of consciousness, geschreven vanuit het standpunt van vijftien verschillende personages. De focus ligt op de tocht van de familie Bundren die vanuit een gehucht in Mississippi met een doodskist met daarin het lijk van de overleden matriarch naar Jefferson trekt, omdat het de wens van de gestorven vrouw was om daar te worden begraven. 

Het centrale personage is Darl (vertolkt door Franco zelf), de op een na oudste zoon van het gezin Bundren. Aanvankelijk lijkt hij slechts een rol in de marge te vertolken tijdens de tocht, maar uiteindelijk zal hij een daad stellen die grote gevolgen heeft voor de rest van het gezin. Vader Bundren (Tim Blake Nelson) is een koppige man die er alles voor over heeft om de wens van zijn overleden vrouw te eerbiedigen, zelfs al brengt hij daardoor het leven van anderen in gevaar. Maken eveneens de tocht mee: oudste zoon Cash (Jim Parrack, bekend als Hoyt uit “True Blood”), derde zoon Jewel (Logan Marshall Green) - verwekt in een buitenechtelijke affaire met de lokale dominee -, zwangere dochter Dewey Dell (Ahna O’Reilly) en de amper tienjarige Vardaman, het nakomertje in het Bundren-huishouden. Op de tocht die hen met paard en koets door een ruraal stuk Amerika brengt zien ze zich geconfronteerd met onvoorziene natuurelementen en met onderlinge spanningen die de familiebanden meer dan eens onder druk zetten.  

Wat Franco duidelijk niet wou, was Faulkners roman overzetten naar moderne tijden of een hedendaagse look en feel meegeven. Integendeel. In een poging om Faulkners opvallende proza – voor zover mogelijk – zo getrouw mogelijk te verfilmen kiest hij er voor om bijna negentig procent van de prent in split screen te tonen. Een keuze die er vooral blijkt te zijn om een ‘art voor art’s sake’-stempel op ‘As I Lay Dying’ te kunnen kleven. Misschien dat het splitscreenprocedé kon werken wanneer het enkel op cruciale scènes was toegepast, de gehele film door werkt het eerder afstompend dan verhelderend. 

Franco’s bewust kunstzinnige en pretentieuze aanpak kan niet verhinderen dat ‘As I Lay Dying’ moeite heeft om overeind te blijven. Daar is het scenario trouwens eveneens schuldig aan: de personages zijn niet altijd boeiend, de climax resoneert niet en bij de zoveelste ‘akkerdjie’ (zij het op zijn Missississippi’s) heb je het eigenlijk wel gehad. Franco mag dan bewijzen dat hij een aardig stukje kan filmen, boeiende cinema levert die vaststelling ditmaal niet op. Inmiddels waagde Franco zich als regisseur met ‘Child Of God’ ook aan het oeuvre van Cormac McCarthy, verfilmde hij het leven van Charles Bukowski en is hij momenteel druk doende bezig met het regisseren van ‘The Sound And The Fury’, nog een Faulkner-adaptatie. Hopelijk vindt hij daar wel de juiste balans. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray