Zoeken

August: Osage County

  • Cinevision.be/nl quoteert August: Osage County met een 3/5
  • Regisseur: John Wells
  • Cast: Meryl Streep, Julia Roberts, Juliette Lewis, Chris Cooper
  • Genre: Drama
  • Duur: 121 minuten
  • Releasedatum DVD: 11-09-2014
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "August: Osage County"
In veel families zijn Grote Samenkomsten (met hoofdletters!) vaak verplichte nummers en vooral weggelegd voor speciale gelegenheden. In het beste geval gaat het dan om een geboorte of huwelijk; in het slechtste om een begrafenis. Maar wat ook de precieze reden voor het familiale treffen is, nooit wordt er écht met volle goesting naar uitgekeken. Hoe dat komt? De zatte nonkel die nog voor het voorgerecht de boel op stelten zet, de krenterige tante die enkel maar van de partij is als er op kosten van een ander te feesten valt, etc. Iedereen heeft wel iemand in zijn of haar familie, waar je liever in een wijde boog omheen wandelt. Of bekijken we het nu door een iets te negatieve bril?

Feit is dat het altijd nog veel erger kan. De familie die centraal staat in ‘August: Osage County’ bijvoorbeeld is haast uitsluitend opgetrokken uit dergelijke figuren. En laat hen nu net allemaal samenkomen in het ouderlijke huis in Oklahoma – de Osage County uit de titel – tijdens een broeierig hete augustusmaand. Wanneer de familiepatriarch Beverly Weston (Sam Shepard) op een dag verdwijnt, maakt zelfs zijn aan terminale mondkanker lijdende echtgenote annex beroepsbitch Violet (Meryl Streep) zich zorgen. Als kort daarna het levenloze lichaam van Beverly opduikt, zou je denken dat Violet alle steun kan gebruiken van haar drie dochters Barbara (Julia Roberts), Karen (Juliette Lewis) en Ivy (Julianne Nicholson) en hun respectievelijke aanhang. Maar iedereen heeft zijn eigen problemen, en het duurt niet lang vooraleer die naar boven komen.

‘August: Osage County’, gebaseerd op het gelijknamige Pulitzerprijs winnende toneelstuk van Tracy Letts, schuwt de Grote Thema’s (alweer met hoofdletters!) niet. Incest, pedofilie, overspel, echtscheidingen, pillenverslaving, terminale ziektes,… Het is geen plezierige wereld, waarin Letts je onderdompelt. Op de bühne duurde deze kroniek maar liefst vier uur, op het witte doek wordt alles binnen de twee uur afgewerkt. Maar als je weet dat alle dramatische onthullingen aan boord gebleven zijn, dan mag je gerust zijn dat de film je van het ene drama in het andere doet belanden. Dat al die wendingen gepaard gaan met het nodige geroep en getier hoeft ook niet te verbazen.

Toegegeven, het heeft iets om Roberts, Lewis en verder ook nog Benedict Cumberbatch, Margo Martindale, Ewan McGregor en de immer betrouwbare Chris Cooper met de nodige overacting van jetje te zien geven. Theatraal is een understatement voor de acteerstijl die de gezamenlijke topcast hier ten berde brengt. Maar waar overacting vaak als kritiek aangehaald wordt, blijkt het hier de enige juiste manier om het na verloop van tijd alsmaar potsierlijker wordende scenario van Letts naar het grote scherm te vertalen. Dat heeft ook Meryl Streep goed begrepen, die met haar vertolking van vuilgebekte, pillenslikkende en door en door gemene mater familias alle aandacht naar zich toetrekt – met of zonder pruik. Een Oscarnominatie – haar achttiende intussen! – was een logisch gevolg.

Zonde evenwel dat cineast John Wells (‘E.R.’) het bronmateriaal niet helemaal de baas kan en de kenmerkende schizofreniestijl van Letts (‘Killer Joe’, ‘Bug’) met te veel ernst wil vertellen. Of liever: Wells heeft meer Tennessee Williams dan Tracy Letts gelezen. Al wil dat allerminst zeggen dat er niet te lachen valt. Het intense, over the top acteerwerk en de maalstroom aan knetterende dialogen en buitenissige wendingen zorgen er immers automatisch voor dat een brede grijns je deel zal zijn. Mocht Wells echter nog meer bewust ingezet hebben op het gitzwartkomische kantje van het verhaal, dan had hier een modern meesterwerk ingezeten. Nu blijft ‘August: Osage County’ steken in de categorie hysterisch curiosum. Maar dat maakt deze catfight under a hot tin roof nog steeds de moeite waard.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray