Zoeken

Under The Dome, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Under The Dome, seizoen 1 met een 2/5
  • Regisseur: o.a. Niels Arden Oplev
  • Cast: Mike Vogel, Rachelle Lefevere, Dean Norris
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 520 minuten
  • Releasedatum DVD: 02-04-2014
  • Distributeur DVD: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Under The Dome, seizoen 1"
Zou Stephen King een fan zijn van The Simpsons? Feit is dat het verhaal van ‘Under The Dome’, gebaseerd op de uit 2009 stammende gelijknamige roman van de huivermaestro, in zekere zin een uitgesponnen variant is op de finale van ‘The Simpsons Movie’, die twee jaar voordien al het levenslicht zag. Zagen we in de witte doek-avonturen van Homer, Bart en co namelijk hoe over Springfield een grote glazen koepel werd geplaatst, dan overkomt de bewoners van het rustieke Chester’s Mill precies hetzelfde.

Een mysterieuze en schijnbaar onverwoestbare koepel sluit hen van het ene moment op het andere af van de rest van de wereld. Internet laat het afweten, mobiele telefoons geven geen bereik en radiocommunicatie is slechtst zeer gelimiteerd. Terwijl hier en daar paniek en chaos uitbreken, proberen enkelen – onder wie de eigenzinnige ex-militair Barbie (Mike Vogel), de dromerige dienster Angie (Britt Robertson), de ravissante reportster Julia (Rachelle Lefevre) en de achterbakse autohandelaar Big Jim (Dean Norris) – het hoofd koel te houden en op zoek te gaan naar het hoe en waarom achter de dome.

‘Under The Dome’ schiet uit de starters als een intrigerend sciencefictionmysterie, maar weet zijn premisse helaas nauwelijks langer dan de door Niels Arden Oplev (‘Millennium’) geregisseerde pilootaflevering boeiend te houden. De koepel houdt immers niet enkel de inwoners van Chester’s Mill gevangen, maar ook alle clichés van het genre. Het militaire apparaat dat samen met de overheid en de pers aan de buitenzijde moet vaststellen dat de koepel binnentreden geen optie is, levert een waaier aan voorspelbare cliffhangers op. Terwijl de voortdurend clashende ego’s en geforceerde romances binnen de dome het soapgehalte in overdrive doen gaan. ‘Dallas’ in quarantaine, quoi.

Misschien zijn we gewoon verwend. Tien jaar geleden had deze reeks gemakkelijk het status van pakweg ‘Lost’ kunnen verwerven, maar anno 2014 is het nieuwe daar ook vanaf. Akkoord, de productiewaarden liggen hoog en de effecten zien er hoogst verzorgd uit, maar daarmee houd je de kijker nog geen dertien afleveringen lang aan het scherm gekluisterd. Het grootste probleem is evenwel dat de makers te veel uit Kings boek willen halen. Het is niet omdat het bronmateriaal een turf van ruim 1000 bladzijden is dat je serie daarmee vijf seizoenen moet aanslepen. Vijf? Dat is alleszins wat showrunner Neal Baer voorspiegelt. Waardoor ze willens nillens elk greintje suspense uit de reeks zuigen. Het mysterie van de koepel biedt wel degelijk stof tot een spannend extra terrestrial-avontuur, maar dan moet je het wel strakker houden. Less is more, ook op het kleine scherm. Het beste voorbeeld is ‘Lost’, dat elk seizoen absurder werd. Hopelijk gaat het met ‘Under The Dome’ niet dezelfde kant op.

Want ook al hebben we het gevoel dat de dertien episodes van dit eerste seizoen makkelijk tot een vijf- of zestal veel straffere afleveringen gebald had kunnen worden, we geven de serie alsnog het voordeel van de twijfel. Daarvoor blijven de pennentrekken van Stephen King te fascinerend en staan de acteurs net voldoende hun best te doen. Vooral Rachelle Lefevre (‘Barney’s Version’, ‘White House Down’) en de sinds ‘Breaking Bad’ tot halfgod verheven Dean ‘Hank’ Norris overstijgen met moeite het vooralsnog matige niveau.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray