Zoeken

The Butler (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Butler (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Lee Daniels
  • Cast: Forest Whitaker, Oprah Winfrey, David Oyelowo
  • Genre: Drama
  • Duur: 132 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 07-03-2014
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Butler (Blu-ray)"
Bij het voetballen winnen op het eind de Duitsers, en in een whodunit heeft op het eind de butler het gedaan: ginnegappend zit het leven eigenlijk betrekkelijk eenvoudig in elkaar. Een film over een (moordzuchtige) butler in het Witte Huis zou in het detectivelandschap alvast voor potentieel zorgen, maar helaas is ‘The Butler’ geen moordmysterie. Wat het wel is: een combo tussen boeiende geschiedenisles en tranentrekkerig drama. Jammer genoeg concentreert de nieuwe worp van regisseur Lee Daniels (‘Precious’, ‘The Paper Boy’) zich iets teveel op het laatste aspect. 

‘The Butler’ is losjes gebaseerd op het leven van Eugene Allen, een zwarte man die vierendertig jaar als butler in het Witte Huis werkte, en er tot hij in 1986 met pensioen ging diende onder acht presidenten. Hij begon aanvankelijk als afwasser en manusje-van-alles, en promoveerde geleidelijk aan tot hoofdbutler. Scenarist Danny Strong behoudt de centrale as van de Afro-Amerikaanse butler in het Witte Huis, maar kleurt de levensloop van die man (die hier Cecil Gaines heet) volledig anders in. 

Racisme en het als zwarte moeten opboksen tegen de blanke hegemonie spelen een belangrijke rol in ‘The Butler’. Gaines groeide op een katoenplantage op waar zijn moeder werd verkracht en zijn vader werd neergeschoten door de eigenaar. Geen peis en nog minder vree dus voor de jonge Cecil. Hij wordt vervolgens getraind als huisbediende, en belandt enkele jaren later via via in het Witte Huis, waar Dwight D. Eisenhower op dat moment president is. Cecil blijft dienen in het Witte Huis tot onder Reagan, waar hij uiteindelijk ontslag zal nemen omdat Reagan weigert om economische sancties te nemen tegen de apartheid in Zuid-Afrika.

‘The Butler’ heeft veel aandacht voor de rol van de Afro-Amerikaan doorheen de Amerikaanse geschiedenis. De Ku Klux Klan komt aan bod, net als de Black Panthers, rassenwetten, de moord op Martin Luther King, de oorlog in Vietnam… bijna alles wordt gekoppeld aan het leven van Cecil, die met een alcoholische echtgenote (Oprah Winfrey) en opstandige zonen (David Oyelowo en Elijah Kelley) alles behalve een rustig leven leidt. Lee Daniels lijkt af en toe wel een zwarte versie van ‘Forrest Gump’ te willen maken met dit relaas van een man die aanwezig/betrokken is bij een heleboel geschiedkundige ijkpunten. Maar hij is niet zo’n goede filmmaker als Zemeckis: in zijn poging om iedereen aan het weeklagen te krijgen, hamert Daniels er het gros van de gebeurtenissen met de grove moker in, terwijl het net ingetogenheid en subtiliteit zijn die deze film zouden moeten dragen. 

Gelukkig redden de vertolkingen een deel van de dag: Forest Whitaker is meer dan degelijk als het kloppend hart van de prent, en voorts is het al dan niet gimmickgewijs uitkijken naar een opvallende schare acteurs die de presidenten belichamen. Dwight D. Eisenhower wordt vertolkt door Robin Williams, JFK door James Marsden, Lyndon B. Johnson door Liev Schreiber, Richard Nixon door John Cusack en Ronald Reagan door Alan Rickman. En Jane Fonda schoof de mottenballen opzij om Nancy Reagan te kunnen vertolken. Alles samen goed voor een interessant, maar slechts gedeeltelijk geslaagd historisch drama.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray