Zoeken

Elementary, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Elementary, seizoen 1 met een 3/5
  • Regisseur: o.a. Michael Cuesta
  • Cast: Johnny Lee Miller, Lucy Liu, Aidan Quinn
  • Genre: Thriller
  • Duur: 1000 minuten
  • Releasedatum DVD: 02-04-2014
  • Distributeur DVD: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "Elementary, seizoen 1"
Met niet minder dan 254 langspeelfilms op zijn naam is Sherlock Holmes de meest verfilmde romanfiguur aller tijden. De eerste keer dat Arthur Conan Doyles pijplurkende detective op het grote scherm te bewonderen was, stamt al uit 1900 (!) en ook Basil Rathbones onsterfelijke interpretaties liggen ondertussen zeven decennia achter ons. Toch was de zonderlinge deductiekampioen nooit hipper dan vandaag de dag.

De bewijzen? Guy Ritchies bioscoopbewerkingen met Robert Downey Jr. in de huid van het Baker Street-genie deden wereldwijd alle kassa’s rinkelen (beide films brachten samen meer dan 1 miljard dollar op) en momenteel wordt nagedacht over een derde avontuur. Dat Ritchie veeleer de actiekaart trok, zal dat succes ongetwijfeld ook in de hand gewerkt hebben, al joeg hij daarmee wel alle Doyle-aficionado’s tegen zich in het harnas. Mogelijk vonden zij soelaas bij ‘Sherlock’, de BBC-reeks met Benedict Cumberbatch in de titelrol. Die serie verplaatste de actie dan wel van een Victoriaans naar een modern Londen, maar behield wel de speurneusspirit uit de boeken. Zowel publiek als critici reageerden laaiend enthousiast en bij elke jaargang (drie intussen) won de reeks aan populariteit.

In de schaduw van dat succes hoopt nu ook ‘Elementary’ zijn graantje mee te pikken. We bedoelen het niet zo oneerbiedig als het klinkt, maar je kan er niet omheen dat de makers van deze Amerikaanse variant aandachtig naar hun collega’s van BBC hebben gekeken. De actie is dan wel van Londen naar New York verplaatst, op zich komt het ook neer op een jongere Sherlock in een hedendaagse setting. Kozen ze in Engeland evenwel voor seizoenen van amper drie afleveringen (weliswaar op speelfilmlengte), dan gaan ze over de grote plas voor kwantiteit. Het eerste seizoen van ‘Elementary’ klokt af op 24 episodes.

Sherlock Holmes (Johnny Lee Miller) is een voormalig adviseur van Scotland Yard, die na een drugsverslaving en daaruit voortvloeiend verblijf in de afkickkliniek verkaste naar New York. Daar verblijft hij op kosten van zijn vermogende vader, die ex-chirurge Joan Watson (Lucy Liu) inhuurde om zijn zoon op het rechte (lees: drugsvrije) pad te houden. Watson raakt al snel in de ban van Holmes, die in de States zijn oude vriend Thomas Gregson (Aidan Quinn), inspecteur bij de NYPD, bijstaat in het oplossen van de meest complexe cases. Ook Sherlock is op zijn beurt erg gesteld op de aanwezigheid van zijn verzorgster, die hem geregeld nieuwe inzichten aanreikt. Wanneer Watsons contract met zijn vader erop zit, stelt Holmes haar dan ook voor te blijven als leerling-detective.

Met zijn intrigerende mysteries en eigenzinnige interactie tussen Holmes en female Watson tekent ‘Elementary’ voor een frisse toevoeging aan de police procedurals-canon, ook al is de reeks minder slim dan zijn hoofdpersonage. Johnny Lee Miller zet de excentrieke mastermind dan wel met overtuiging neer, doordat de afleveringen binnen pakweg 45 minuten weer voorbij zijn, vervalt de serie al snel in het vertrouwde case of the week-stramien. Waardoor ‘Elementary’ veeleer aansluiting vindt bij die andere CBS-succesfranchise ‘The Mentalist’ dan bij BBC-tegenhanger ‘Sherlock’. Maar aangezien de reeks rond Patrick Jane binnenkort aan zijn zevende jaargang toe is, ziet het er voor de tv-carrière van deze ‘Sherlock Holmes in Amerika’ beslist ook rooskleurig uit.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray