Zoeken

Mandela: Long Walk To Freedom

  • Cinevision.be/nl quoteert Mandela: Long Walk To Freedom met een 2/5
  • Regisseur: Justin Chadwick
  • Cast: Idris Elba, Naomie Harris, Tony Kgoroge
  • Genre: Drama
  • Duur: 140 minuten
  • Releasedatum DVD: 20-03-2014
  • Distributeur DVD: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Mandela: Long Walk To Freedom"
‘Mandela: Long Walk To Freedom’ is niet de eerste biopic over Nelson Mandela. Met zijn speelduur van net geen twee uur en geen half is het wel de meest grootschalige. In 1987 vertolkte Danny Glover Mandela reeds in de HBO-productie ‘Mandela’, en daarnaast zijn er heel wat films waarin een specifiek deel van zijn leven aan bod kwam. De drie bekendste zijn ‘Mandela and de Klerk’ met Sidney Poitier, ‘Goodbye Bafana’ met Dennis Haysbert en ‘Invictus’ met Morgan Freeman. Qua compleetheid spant ‘Mandela: Long Walk To Freedom’ in elk geval de kroon.

‘Long Walk To Freedom’ is gebaseerd op Mandela’s gelijknamige autobiografie die in 1995 zijn eerste druk kende. Het materiaal werd bewerkt door William Nicholson, en die man is als scenarist vooral bekend van de C.S. Lewis-prent ‘Shadowlands’ en van zijn bijdrage aan Ridley Scotts ‘Gladiator’. Een turbulent leven als dat van Mandela samenvatten is natuurlijk geen sinecure, en het is van meet af aan duidelijk dat deze biopic last heeft van nogal wat die informatie die samengeplet wordt afgehandeld. Een euvel waar trouwens heel wat biografische films mee geconfronteerd worden. Waardoor Nelson in de eerste minuten nog als ukkepuk doorheen de Afrikaanse steppe loopt, en vijf vingerknippen later als advocaat reeds vurige pleidooien houdt. Een opstapje naar het echte werk: zijn betrokkenheid bij het ANC die hem een opsluiting van 27 jaar zou opleveren op Robbeneiland, vooraleer hij na zijn vrijlating president van Zuid-Afrika zou worden. 

De Zuid-Afrikaanse filmproducent Anant Singh vergaarde de rechten van Nelsons autobiografie reeds kort na de publicatie. Zelf had hij Mandela ontmoet toen die nog gevangene was op Robbeneiland. Het minste dat je kan zeggen is dat deze ‘Mandela’-film een project was dat Singh nauw aan het hart lag en waar hij veel tijd en geld wou instoppen. Uiteindelijk duurde het heel wat jaren eer het project echt rond was: pas nadat het scenario van William Nicholson er was (in 2010) kon de productie definitief van start gaan. Als regisseur werd gekozen voor Justin Chadwick (‘The Other Boleyn Girl’) nadat eerder onderhandelingen met Tom Hooper (‘The King’s Speech’, ‘Les Miserables’) waren afgesprongen. Qua timing bleek het plaatje uiteindelijk te kloppen: de film ging in heel wat landen in première vlak na of voor Nelson Mandela in december 2013 op 95-jarige leeftijd overleed. Wat toch een extra geladenheid toevoegde aan de bioscarrière van ‘Mandela: Long Walk To Freedom’. 

Indien een biopic zou staan of vallen met de centrale vertolking, dan heeft ‘Mandela: Long Walk To Freedom’ weinig te vrezen. Idris Elba (onvergetelijk als drugdealer Stringer Bell in de eerste drie seizoen van ‘The Wire’ en intussen flink bouwend aan zijn filmcarrière) zet immers een imposante Mandela neer. Jammer dat de rest van de film hem wat in de steek laat. Gelet op het op zijn zachtst gezegd opmerkelijke leven van Mandela, zou je denken dat een film die zijn leven in de schijnwerpers plaatst even opmerkelijk is. Maar dat is niet het geval. Justin Chadwick blijft te vaak steken in makkelijke platitudes, gaat sentiment niet uit de weg en eindigt met een prent die het vuur van de passie bijna nooit aan de lont krijgt. Wie niet weet wat Mandela allemaal heeft verwezenlijkt zal dat na deze prent wel weten, maar waarschijnlijk niet geïnspireerd raken door de titelfiguur. Wat – mogen we hopen – toch wel de bedoeling van deze biopic zal geweest zijn.

Het is moeilijk om enthousiast te zijn over een prent die ruim de helft van zijn potentieel niet waarmaakt. Hoe bewogen Elba’s vertolking ook mag zijn, en hoe goed de bedoelingen van de rest van de cast en de crew, feit is en blijft dat Mandela een mooier cinematografisch eerbetoon verdiende dan deze te oppervlakkige en filmtechnisch onopvallende prent. Dan was Ben Kingsley destijds toch beter omringd toen hij vriend en vijand verbaasde met zijn levensechte interpretatie van Mahatma Gandhi.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray