Zoeken

House Of Cards, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert House Of Cards, seizoen 1 met een 4/5
  • Regisseur: o.a. David Fincher & James Foley
  • Cast: Kevin Spacey, Robin Wright, Kate Mara, Michael Kelly
  • Genre: Drama
  • Duur: 650 minuten
  • Releasedatum DVD: 19-03-2014
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "House Of Cards, seizoen 1"
Wie het Witte Huis koestert als lichtgevend baken in de duisternis (‘The West Wing’) of als achtergrond bij subtiele satire (‘Veep’) zal vast even slikken bij het vileine en cynische ‘House Of Cards’. Congreslid Frank Underwood (Kevin Spacey) en zijn echtgenote Claire (Robin Wright) torenen in deze in vitriool gedrenkte dramareeks als machtsgeile Shakespeariaanse maatpakproleten boven alles en iedereen uit, en maken van meet af aan duidelijk dat ze er geen problemen mee hebben om over lijken te gaan om hun doel te bereiken. Integendeel zelfs. 

Bij het begin van het eerste seizoen van ‘House Of Cards’ aast Frank Underwood op een rol als minister van Buitenlandse zaken (of ‘Secretary Of State’, een rol die in het echte leven momenteel is weggelegd voor John Kerry) – een positie die hem door kersvers president Walker was beloofd. Wanneer Walker die belofte niet nakomt, slaan bij Underwood de stoppen door en waant hij zich – met de steun van zijn Lady MacBeth - op slinkse wijze een weg doorheen de bochten en krochten van de politieke instanties, met als uiteindelijk doel de hoogst mogelijk bereikbare post. Een belangrijk nevenpersonage in ‘House Of Cards’ is de ambitieuze journaliste Zoe Banks (Kate Mara, de drie jaar oudere zus van Rooney Mara) die voor de Washington Herald werkt en de hulp van Frank inroept om haar carrière een fikse duw in de rug te geven. Wat begon als een onschuldig spel met een vleugje chantage, ontaardt in een gevaarlijk spel als Zoe zich als een mot naar een kaars aangetrokken voelt tot Underwood.

‘House Of Cards’ is van oorsprong Brits. Auteur Michael Dobbs (die van 1977 tot 1979 de adviseur was van Margaret Thatcher en tot midden jaren negentig actief bleef als Conservative in de Britse regering) schreef het gelijknamige boek in 1989, en dat werd bijna onmiddellijk door de BBC verfilmd. Zo groot was het succes, dat Dobbs nog twee sequels schreef (‘To Play The King’ en ‘The Final Cut’) die eveneens door de BBC werden geadapteerd. De Amerikaanse remake legt nogal wat eigen accenten, niet in het minst door alles te verschuiven van het Britse parlement naar de Amerikaanse regering. Initiatiefnemer van de Amerikaanse versie is Beau Willimon, die net als Dobbs kan terugblikken op een politiek verleden. Zijn toneelstuk ‘Farragut North’ diende eerder als basis voor George Clooney’s ‘The Ides Of March’. Voor ‘House Of Cards’ zag Willimon zich eveneens omringd met talentvolle medewerkers: zo kwam David Fincher aan boord als een van de executive producers en regisseerde hij prompt ook de eerste twee afleveringen. Kropen eveneens in de regiestoel: ietwat in de vergetelheid geraakte Hollywoodregisseurs als James Foley en Joel Schumacher, en Allen Coulter, een van de huisregisseurs van ‘The Soprano’s’ en ‘Boardwalk Empire’ en maker van de ondergewaardeerde langspelers ‘Hollywoodland’ en ‘Remember Me’.

Dé scharnieren die van ‘House Of Cards’ echter van meet af aan hypnotiserende televisie maken zijn uiteraard Kevin Spacey en Robin Wright. Spacey doet hier misschien niets nieuws (het is niet zijn eerste smeerlappenrol), toch is de manier waarop hij als een malafide en egocentrische rotzak op zijn doel afstormt zonder meer prachtig om te zien. Bovendien zijn de momenten waarop hij de vierde muur doorbreekt en het publiek rechtstreeks toespreekt een clevere vondst. Wright moet trouwens niet onderdoen voor Spacey: moeilijk te geloven dat zij ooit eens die poeslieve prinses Buttercup was in ‘The Princess Bride’. 

Speciaal aan ‘House Of Cards’ – al zal u daar niets van merken als u de serie op het krinkelende, winkelende schijvending bekijkt – is dat deze serie in Amerika niet op tv te zien was, maar wel als stream op de website Netflix. Of het webkijken ooit het tv-kijken zal verdringen is voer voor koffiedikkijkers en toekomstgoeroes, wat nu al vaststaat is dat de kwaliteit in elk geval niet moet onderdoen voor HBO- en AMC-kleppers. Netflix zond inmiddels een tweede seizoen uit en een derde kreeg ook al groen licht. Liefhebbers van de vitrioolspuwende Underwood weten zich meteen verzekerd van een stralende toekomst. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray