Zoeken

The Amazing Spider-Man 2 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert The Amazing Spider-Man 2 (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Marc Webb
  • Cast: Andrew Garfield, Emma Stone, Dane DeHaan, Jamie Foxx
  • Genre: Actie
  • Duur: 142 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 20-08-2014
  • Distributeur Blu-ray: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "The Amazing Spider-Man 2 (Blu-ray)"
In de niet-aflatende stroom van sequels, prequels en/of reboots was ‘The Amazing Spider-Man’ twee jaar geleden ongetwijfeld één van de meest aangename verrassingen. Verwachtte iedereen zich aan een makke heruitgave van Sam Raimi’s na drie films hopeloos opgebrande franchise, dan counterde ‘(500) Days Of Summer’-filmer Marc Webb dat web aan vooroordelen met een knaller van een zomerblockbuster. Met deze obligate opvolger zet hij zijn winning streak onverdroten verder. Het geheim van zijn succesformule? Het feit dat Webb in eerste instantie géén actieregisseur is!

Veel blockbusters die het afgelopen decennium het pelliculelicht zagen, worstelden namelijk met een goed gedoseerd evenwicht tussen story en spektakel. In het gros van de gevallen is het verhaal zelfs niet meer dan de lijm tussen alles verpletterende actiesequenties. Het beste voorbeeld? ‘The Avengers’, waarin de tweede helft gedomineerd werd door een lawine aan lawaaierig bombast dat je er alleen maar stenen kloten van kon krijgen. Webb gooit het gelukkig over een andere boeg. Hij serveert het spektakel in juist afgemeten porties, maar spendeert minstens zoveel aandacht aan zijn personages en hun sores. Dat heeft niet alleen als gevolg dat de actie – andermaal in oogverblindende 3D – veel doeltreffender is, ook zorgt het ervoor dat onder de bekende blockbusterverpakking een kloppend hart schuilgaat.

Jawel, in ‘The Amazing Spider-Man 2’ is er, net als in zijn voorganger, ruimte voor uit het leven gegrepen emoties. Wanneer Peter Parker (Andrew Garfield) afstand wil nemen van zijn grote liefde Gwen Stacy (Emma Stone) vanwege een belofte aan haar overleden vader (wie niet kan volgen: check de eerste film!), vertoont niet alleen zijn hart barstjes, maar ook dat van ons. Om vervolgens helemaal aan diggelen te slaan wanneer hij daarna toch toegeeft aan zijn liefde voor haar, maar ontdekt dat zij een verhuis naar Engeland voorbereidt. Sentimentele Spidey? You bet! Maar en of de vonken van het scherm spatten tussen Garfield en Stone, eveneens in het echt een koppel.

Minder realistisch, maar minstens zo opwindend zijn dan weer de opponenten, die ditmaal Peters alter ego het vuur aan de schenen leggen. Jamie Foxx doet het meer dan behoorlijk als de schlemielige Max Dillon, die na een paar welgemikte stroomstoten muteert in superschurk Electro. Na het zien van de trailer meenden we met de elektrisch geladen achterneef van Mr. Freeze te maken te hebben, maar gelukkig weet Foxx van zijn personage meer te maken dan een eendimensionale verwoester. Zijn overgang van misbegrepen loner naar wraakzuchtige egotripper verloopt misschien net iets te bruusk, dat ambigue kantje maakt hem wel interessanter dan de gemiddelde Marvel-bad guy.

Hetzelfde kan gezegd worden van Harry Osborn aka The Green Goblin, die op jonge leeftijd het imperium van zijn vader Norman (Chris Cooper in een knappe cameo) in de schoot geworpen krijgt. Dane DeHaan vertolkt hem met precies de juiste mix van dreiging en charisma en bewijst nog maar eens dat hij terecht genomineerd was voor een Rising Star award bij de recente BAFTA’s. Scenarist James Vanderbilt verdient eveneens een pluim: twee oervijanden van de Spinnenman in dezelfde film en toch heb je nooit het gevoel dat ze elkaar voor de voeten lopen. En wat dan met The Rhino? Laat je niet vangen aan de teasers, Paul Giamatti’s Oostblokschurk heeft slechts een miniem aandeel en fungeert louter als set-up naar deel drie (voorbehouden voor 2016). Daarin zal hopelijk ook het mysterie rond de verdwijning van Peters ouders, dat in de sterke openingsscène extra gevoed wordt, tot een apotheose komen.

‘The Amazing Spider-Man 2’ begrijpt ten slotte dat het in dit soort cinema allemaal niet te zwaar op de hand moet worden. Sommige grapjes mogen dan wat flauwtjes zijn, het aanstekelijke acteerspel van Garfield, Stone en zelfs Sally Field (de wasmachinescène) zorgt ervoor dat je het allemaal met een kamerbrede glimlach aanschouwt. Eindbilan: een entertainende roetsjbaan van 142 minuten, die bewijst dat er nog lang geen sleet zit op de formule. En een blockbuster die het wondermooie ‘Song For Zula’ van Phosphorescent een prominente plaats op de soundtrack toebedeelt, verdient uiteraard enkel maar extra lof. Superieure sequel.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray