Zoeken

Jack Ryan: Shadow Recruit (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Jack Ryan: Shadow Recruit (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Kenneth Branagh
  • Cast: Chris Pine, Kevin Costner, Keira Knightley, Kenneth Branagh
  • Genre: Actiethriller
  • Duur: 105 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 21-05-2014
  • Distributeur Blu-ray: Universal/Paramount
Bekijk de cover van de film "Jack Ryan: Shadow Recruit (Blu-ray)"
Met Chris Pine in de titelrol is Jack Ryan inmiddels aan zijn vierde filmische incarnatie toe. Dat zijn er nog niet zoveel als James Bond, maar het komt aardig in de buurt. Wat meteen bewijst dat Tom Clancy met de creatie van zijn strijdvaardige CIA-analist een personage heeft gecreëerd dat de tand des tijds heeft doorstaan, zij het minder shaken en stirred dan Ian Flemings 007. Met ‘Jack Ryan: Shadow Recruit’ kan nu ook een nieuwe generatie cinefielen kennismaken met het universum van Clancy dat in 1990 voor het eerst het witte doek enterde.

Met John McTiernans ‘The Hunt For Red October’ om precies te zijn, een koude oorlog-duikbotenthriller waarin Alec Baldwin Ryan vertolkte en waarin Sean Connery alle aandacht naar zich toe zoog als zijn nemesis Ramius. Baldwin gaf er na een vertolking de brui aan, waarop Harrison Ford het Ryan-kostuum aantrok voor ‘Patriot Games’ (1992) en ‘Clear And Present Danger’ (1994), beide geregisseerd door Philip Noyce. In 2002 werd een poging ondernomen om de serie te rebooten met Ben Affleck als een jonge Jack Ryan. Een poging die faalde, daar Phil Alden Robinsons ‘The Sum Of All Fears’ niet tot een nieuwe vervolgreeks leidde. Rechtenhouder Mace Neufeld (wiens eerste grote wapenfeit in Hollywood een rol was als executive producer bij de originele ‘The Omen’ in 1976) ziet echter nog steeds potentieel in het personage en Clancy’s erfenis – getuige daarvan deze tweede heropstart.

Ryan is daarmee meteen een kind van deze tijd. Zijn avonturen gaan ditmaal niet terug tot in de jaren tachtig, maar krijgen het startschot na nine eleven. Ryan wil na die terroristische aanval prompt iets terug doen voor zijn land, en ambieert een militaire carrière. Tijdens een missie in het Midden-Oosten stort zijn helikopter echter neer, en zware revalidatie is zijn deel. Ryans inzet en talent voor financiële analyse gaan echter niet onopgemerkt voorbij. Hij krijgt via CIA-bons Thomas Harper een baan aangeboden als financieel analist die een oogje in het economisch reilen en zeilen moet houden. Wat nodig blijkt: Ryan ontdekt een paar vreemde transacties uitgevoerd door het bedrijf van Viktor Cherevin en komt zo de plannen voor een terreurdaad op het spoor die voor de hele westerse wereld desastreuze gevolgen kan hebben. 

‘Jack Ryan: Shadow Recruit’ blijft op het eerste zicht wat onder de radar van andere blockbusters. De concurrentie waar hij mee te maken heeft, is dan ook niet min: in de twaalf jaar dat Ryan in het Hollywoodkoelvak zat, maakte Jason Bourne het mooie weer, bleef Ethan Hunt voor vuurwerk zorgen en zette James Bond een geslaagde verjongingskuur in met Daniel Craig als uithangbord. Schijn bedriegt echter. Niet dat dit een onvergetelijke klassieker is, maar binnen de contouren van het spionage-/actiegenre slaat deze prent alles behalve een belachelijk figuur. Veel heeft te maken met de snedigheid: waar andere films al snel flirten met de grens van twee uur en een kwartier, valt hier vooral de soberheid op. Zonder eindgeneriek duurt deze prent nauwelijks langer dan anderhalfuur: geen wonder dat het tempo heel strak zit en er weinig tijd wordt verloren met omkaderende ditjes en datjes. Soms is het zelfs iets te spaarzaam: de eerste tien minuten lijken eerder op een samenvattende trailer, en dat is wat teveel van het compacte goede. Eens het eigenlijke verhaal start en de actie zich naar Rusland verkast, valt alles echter netjes in de juiste plooien. 

Chris Pine heeft alvast niet te klagen over zijn entourage. Als love interest kreeg hij Keira Knightley toegeschoven, als mentor Kevin Costner en als vijand Kenneth Branagh. Branagh amuseert zich zichtbaar als voormalig Afghanistanstrijder die zijn grote anti-Westerse slag voorbereidt. Branagh is trouwens eveneens de regisseur van deze kloeke brok actie. Na ‘Thor’ een tweede regieklus in een Hollywoodblockbuster dus: zelfs met de Shakespearestrijdtaferelen in producties als ‘Henry V’ is dat toch niet echt een carrièrewending die we destijds durfden voorspellen. Duidelijk is alvast dat Branagh geen aversie heeft tegen het pure commerciële werk: de manier waarop hij de actiescènes inblikt zorgt voor de juiste adrenaline op de juiste plaats, en de lange scène waarin Pine ‘even snel’ moet inbreken om met een USB-stick cruciale informatie van Branaghs computer te halen is zelfs een van de beste set pieces van dit voorjaar, en een hoogtepunt voor de liefhebbers van suspension of disbelief. Wie zin heeft in een actievolle no brainer die met vrij minimale middelen hoogst verteerbaar entertainment aflevert zit met ‘Jack Ryan: Shadow Recruit’ meer dan gebeiteld.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray