Zoeken

Free Birds (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Free Birds (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Jimmy Hayward
  • Cast: Owen Wilson, Woody Harrelson, Amy Poehler
  • Genre: Animatie
  • Duur: 91 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 29-04-2014
  • Distributeur Blu-ray: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Free Birds (Blu-ray)"
Tijdreizen… cool als het gebeurt in het universum van H.G. Wells of de leefwereld van Marty McFly, intrigerend als Stephen King het topic aansnijdt (‘11/22/63’), toch een beetje maf als het wordt gebruikt in een animatiefilm met kalkoenen in de hoofdrol. In ‘Free Birds’ keren twee hoenders met een tijdmachine terug naar de tijd van de Amerikaanse kolonisten – een insteek die voor het kleine grut waarschijnlijk veel te ingewikkeld is (zeker voor dat buiten Amerika) en dat van volwassenen – zelfs binnen de krijtlijnen van het animatiegenre - meer dan enkele maiskorrels ‘suspension of disbelief’ vraagt.  

‘Free Birds’ begint op een kalkoenkwekerij. Enkel blauwkop Reggie (stem van Owen Wilson) weet hoe het er werkelijk aan toegaat: wie veel mais eet, wordt vet en uiteindelijk geslacht. Wat meteen verklaart waarom Reggie nogal aan de magere kant is. En net hij wordt door de Amerikaanse president uitgekozen als de kalkoen die niet moet worden geslacht voor Thanksgiving – een Amerikaanse traditie. Reggie belandt in Camp David als speelkameraadje van de dochter van de president, waar hij went aan een leven met pizza en televisie.

Niet voor lang echter: op een avond wordt hij ontvoerd door medekalkoen Hank (stem van Woody Harrelson). Die deelt hem mee dat hij een machine weet waarmee ze terug kunnen keren in de tijd. Het doel: verhinderen dat de eerste kolonisten in Amerika kalkoen op het Thanksgivingmenu plaatsen, en zo de traditionele jaarlijkse massale kalkoenslachting stopzetten. De tijdmachine waarvan sprake is trouwens ontworpen door de Amerikaanse geheime dienst, heeft de vorm van een ei, heet S.T.E.V.E en praat met de stem van de weledele George Takei. De twee kalkoenen landen in 1621, drie dagen voor de eerste Thanksgiving-viering. En neen, Huey Lewis & The News staat niet op de soundtrack.

Reggie en Hank worden opgevangen in een in een het wild levende kalkoenengemeenschap, en de twee zijn daar niet echt welkom. Reggie valt weliswaar direct voor de sensuele pluimen van Jenny (Amy Poehler), terwijl Hank constant in de clinch ligt met haar potige broer Ranger (stem van regisseur Jimmy Hayward). Uiteraard worden alle veren uiteindelijk gladgestreken in de strijd tegen de kalkoenhongerige blanke pilgrims. Een van de kookpot gerukt verhaal dus, zij het toch nog eentje met geschiedkundige inslag: snoodaard Myles Standish (Colm Meaney) heeft echt bestaan: deze Brit werd door de Amerikaanse kolonisten bij Plymouth, Massachusetts ingehuurd als militair adviseur. Zijn brutale karakter – vooral gericht naar de native Amerikanen – maakte hem niet bij iedereen geliefd. En dus ook niet bij de kalkoenen, blijkbaar.

Het vergezochte scenario van ‘Free Birds’ is uiteindelijk niet de echte reden waarom deze gepluimde animatiekip nauwelijks weet te entertainen. Vergezocht kan immers fun zijn, maar niet als er bijna geen geslaagde grappen te vinden zijn en zeker niet als alles alweer de geijkte paden volgt. Zo is de interactie tussen de kalkoenen bijna identiek aan die van tal van andere interagerende animatiekarakters waarin iedereen aan het eind goede vrienden wordt en alle meningsverschillen zijn bijgelegd. De meeste regisseurs/scenaristen doen zelfs geen moeite om naast het geijkte pad te stappen: vervang de kalkoenen door papegaaien en je krijgt zowaar de blauwdruk van een van de verhaallijnen in ‘Rio 2’. Metaalmoeheid in de animatiesector met andere woorden: tijd dat de jonge cinefieltjes eens iets anders op hun bord krijgen. En misschien best het oeuvre van Jimmy Hayward links laten liggen: deze ex-Pixarmedewerker (hij animeerde mee aan meesterwerken als ‘Toy Story’ en ‘Finding Nemo’) is eveneens verantwoordelijk voor het oersaaie ‘Horton Hears A Who’, en valt hier opnieuw buiten de prijzen en de schouderklopjes. En dan hebben we het nog niet gehad over zijn geflopte liveactionuitstap ‘Jonah Hex’. Tijd om te herbronnen, Jim.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray