Zoeken

Bro's Before Ho's

  • Cinevision.be/nl quoteert Bro's Before Ho's met een 2/5
  • Regisseur: Steffen Haars & Flip Van der Kuil
  • Cast: Tim Haars, Sylvia Hoeks, Daniël Arends
  • Genre: Komedie
  • Duur: 84 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 08-04-2014
  • Distributeur Blu-ray: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Bro's Before Ho's"
Nederland is altijd al het meest rabauwerige van de lage landen geweest: terwijl wij het in de vaderlandse cinema moesten doen met een al dan niet welgemikte ‘akkerdjie’ zaten onze noorderburen reeds verwensingen als ‘kutzooi’ en ‘teringlijer’ in het rond te strooien. En voor elke blote Vlaamse tiet slingerden de Nederlanders vijf onbedekte edele delen op het scherm. Vanuit die optiek bekeken zijn de tijden niet veranderd: cineasten als Dick Maas en Ruud Van Hemert lokten in de jaren tachtig de Vlamingen met trossen naar de zaal, net om even te mogen proeven van de verboden vrucht. Het duo Steffen Haars en Flip Van der Kuil ziet enkele decennia later alles door een overtreffende bril en maakt van het jongleren met gortigheden hun handelsmerk. Ironisch genoeg doet die aanpak in overgemediatiseerde tijden waar alles voor iedereen te grabbel nauwelijks nog wenkbrauwen fronsen. 

Haars en Van der Kuil hadden ontzettend veel succes met het heel bewust politiek incorrecte ‘New Kids’ waarin de marginaliteit in het Noord-Brabantse dorp Maaskantje werd vereerd als betrof het een late vondst van een vingernagel van Christus Hemzelve. Oorspronkelijk was ‘New Kids’ opgevat als sketchprogramma dat op het internet een gigantisch succes werd en later onder meer op de kabelzender Comedy Central te zien was. Daarna werd het uitgebreid naar speelfilmconcept met ‘New Kids Turbo’ en ‘New Kids Nitro’ als resultaat. In ons landje was de hype niet zo groot, zelfs al nestelde soundtrackhit ‘Broodje Bakpao’ zich bij ons eveneens bovenaan de hitlijsten. 

De twee geinponems konden dus heel makkelijk het succes nog verder hebben uitgemolken met een derde ‘New Kids’-film, maar kiezen met hun derde langspeler toch voor iets helemaal anders. Een romcom om precies te zijn. Al kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat het centrale ‘jongen ontmoet meisje’-verhaal tweede viool speelt en dat het de stortvloed aan schabouwelijke grappen is die van meet af aan het meest op de voorgrond stond. Haars en Van der Kuil zijn zelfs niet te beroerd om toe te geven waar ze hun inspiratie haalden: zo kopiëren ze een van de sleutelscènes uit Kevin Smiths debuut ‘Clerks’ en ook in ‘Bro’s Before Ho’s’ werkt een personage in een videotheek. Wat het regisseurs-scenaristenduo helaas niet wist mee te kopiëren uit ‘Clerks’ is het romantische hart dat onder de grappen klopt en van Smiths debuut een instantklassieker maakte. 

Jonkies Max en Jules – zijn adoptiebroer – krijgen op jonge leeftijd een belangrijk advies van hun vader ingepeperd: nooit aan een relatie beginnen, want vrouwen zijn enkel goed om te neuken. Vele jaren later blijkt dat de twee die raad hebben opgevolgd: ze gaan steevast op zoek naar losse en gewillige scharrels en denken er in de verste verte niet aan om zich te binden. Tot Max (Tim Haars) in zijn videotheek plots oog in oog komt te staan met de ravissante Anna (fotomodel Sylvia Hoeks). Het is zowaar liefde op het eerste gezicht, helaas voor Max blijkt Anna de vaste vriendin te zijn van Jules (Daniël Arends). Een onvoorziene romance die een wig dreigt te drijven tussen de twee broers. Op zich een vrij rechtlijnig verhaal dus, maar Haars en Van der Kuil laten plaats en ruimte voor aanvullende personages. Zoals een aan porno verslaafde geestelijke gehandicapte en Max’ en Jules’ nitwitvriend René (stand-up komiek Henry Van Loon) die zo mogelijk nog perversere hersenkronkels heeft dan het illustere tweetal. Theo Maassen mag dan weer optreden als ietwat sullige veiligheidsagent.

‘Bro’s Before Ho’s’ is een wisselvallige verzameling van grappen en grollen die soms doel treffen, maar evenveel keer de stratosfeer der onverschilligheid worden ingeschoten. Wel geslaagd: de ode aan de steeds minder evident wordende videotheek om de hoek en de vele knipogen naar Amerikaanse blockbusters – en naar ‘Costa’, de beste Nederlandse film aller tijden. De leukste vondst is het ongebreideld eren van ‘First Blood’ als beste film tout court. Zeker omdat die wierookbeleving als een running gag de volledige speelduur wordt volgehouden. Wie geen zin heeft in referenties moet het zien te rooien met de bonte stoet lach of ik schiet-scènes zoals die waarin een dildo uit een vagina word gekatapulteerd. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray