Zoeken

Paranormal Activity: The Marked Ones (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Paranormal Activity: The Marked Ones (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Christopher B. Landon
  • Cast: Andrew Jacobs, Jorge Diaz, Gabrielle Walsh
  • Genre: Horror
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 07-05-2014
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Paranormal Activity: The Marked Ones (Blu-ray)"
Is ‘The Marked Ones’ een ‘Paranormal Activity’-film die netjes in de rij van de vorige vier past, of is het een spin-off? Dat is zo’n beetje de vraag die je je kan stellen als je je – met nachtlampje en wijwatervat binnen handbereik – schrap zet voor de vijfde titel uit de “point of view”-klopgeestenreeks. Het antwoord: het is een beetje allebei. Er zijn teveel raakpunten met de plotlijnen van de eerste vier om ‘The Marked Ones’ als iets anders dan een sequel te beschouwen, tegelijkertijd zijn er genoeg verschillen om het als een zijproject te zien. Wat wel als een paal boven water staat is dat deze onofficiële nummer vijf beter is dan het tegenvallende vierde luik, met vlag en wimpel het zwakke broertje/zusje uit de serie. 

Het opvallendste verschil met de vier ‘Paranormal Activity’-prenten is zonder twijfel het tempo. ‘The Marked Ones’ heeft bij tijd en wijlen meer weg van de POV-superheldenpastiche ‘Chronicle’ dan van eender welke ‘Paranormal Activity’. Het blauwe nachtlicht is met de noorderzon verdwenen, en ook voor minutenlange statische scènes is hier weinig plaats. Toch werd het duivelskind niet volledig met het badwater weggegooid: de focus ligt nog steeds op geanticipeerd boe-roepen, en de schrikeffecten zijn grotendeels van een meer dan aanvaardbaar niveau. Regisseur Christopher B. Landon (die de scenario’s schreef van PA 2, 3 en 4) weet overduidelijk de genreklepel hangen. 

‘The Marked Ones’ laat zich voor het grootste deel als stand alone bekijken. De focus ligt op de pas afgestudeerde Jesse Arista (Andrew Jacobs) die in een appartement woont in Oxnard, een voorstad in Californië. Hij vermoedt dat zijn buurvrouw Anna – door de goegemeente als ‘bruja’ beschouwd – zich bezig houdt met zwarte magie, en voor de grap neemt hij – met de hulp van zijn spitsbroeder Hector Estrella (Jorge Diaz) en een flexibele camera – een kijkje in haar woonkamer. Het begin van een hachelijk avontuur dat al snel verandert in een regelrechte nachtmerrie: wanneer Anna wordt vermoord, raakt Jesse – na een nachtelijk bezoek aan haar appartement – bezeten door demonische krachten en zijn zelfs zijn voormalige vrienden hun leven niet meer veilig. 

Ergens halverwege neemt Landon het besluit om ‘The Marked Ones’ alsnog te laten aansluiten bij de vorige vier delen. Tussen de lijnen door last hij nogal wat verwijzingen in naar eerdere gebeurtenissen, maar dat was niet noodzakelijk een goede beslissing. Vooreerst halen die zijsprongen de vaart uit het geheel, en bovendien is de ‘Paranormal Activity’-franchise nou niet meteen wereldschokkend genoeg om er een compleet universum met overlappende tijdslijnen van te maken. Het wordt gewoon tijd dat de reeks met de climax op de proppen komt, in plaats van steeds kleine beetjes informatie prijs te geven. Zeker omdat logica – voor zover die nodig is in een serie die het bovennatuurlijke in het voetlicht plaatst - meer dan eens zoek is, en omdat de herhalingsfactor vaak storend begint te werken. Dus ja, Landon leert ons wat meer over wereldwijd vertakte heksenbijeenkomsten, ontvoerde kinderen en duivelse krachten, al lijkt alles eerder op een teaser voor een al dan niet explosieve finale die ooit – of misschien nooit – komt.

‘The Marked Ones’ scoort beter tijdens de momenten waarop er geen links worden gelegd met de vorige vier: als frisse en eigentijdse grotendeels goorloze gruwelprent voor een hoofdzakelijk jeugdig publiek heeft dit zeker potentieel, al evenaart dit nergens en nooit de souplesse waarmee James Wan zich de voorbije jaren evenaarde als old school-horrorlaureaat. Landon heeft intussen verklapt dat er wel degelijk een eindpunt is voor de reeks, maar dat er nog een paar films nodig zijn om dat te bereiken. Iets zegt ons dat de duur daarvan vooral zal afhangen van het economische plaatje: zolang de kassa rinkelt, zal het paranormale activiteiten blijven regenen. Nummertje vijf (of zes, afhankelijk van hoe je het bekijkt) staat alvast gepland voor oktober dit jaar. Hoe hoog de kippenvelfactormeter daarvan is, zien we dan wel weer.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray