Zoeken

All Is Lost (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert All Is Lost (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: J.C. Chandor
  • Cast: Robert Redford
  • Genre: Drama
  • Duur: 106 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 07-05-2014
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "All Is Lost (Blu-ray)"
De filmografie van J.C. Chandor telt met deze ‘All Is Lost’ inbegrepen nog maar twee films, maar ze geeft nu al een diversiteit prijs waar menig filmmaker alleen maar van kan dromen. Haalde zijn debuut ‘Margin Call’, een zenuwslopende véritéthriller over een imploderende investeringsbank, alle spanning uit zijn messcherpe dialogen, dan verkent Chandor met zijn tweede prent – letterlijk en figuurlijk – andere wateren. Het onophoudelijke getater van malafide bankiers kon niet verder weg zijn.

Met uitzondering van een korte monoloog in de eerste minuten houdt hoofdacteur Robert Redford de lippen immers stevig op elkaar. Het is ook niet verwonderlijk als je weet dat zijn personage moederziel alleen en zonder radioverbinding op de Indische Oceaan ronddobbert. Zelfs een walvis (‘The Old Man And The Sea’) of een volleybal (‘Cast Away’) om zijn zielenroerselen aan bloot te geven, is hem niet gegund. In die slechts uit een paar zinnen opgetrokken monoloog weerklinkt een spijtbetuiging, met de filmtitel als conclusie: all is lost. Maar wie hij is, of waarom hij daar zo alleen op zee zit? Dat komen we nooit te weten. 

Chandor koos er bewust voor om zijn hoofdfiguur geen achtergrond mee te geven. Hij is de universele mens, met wie we ons allemaal moeten kunnen vereenzelvigen. Onze Man, zoals Redfords personage op de aftiteling staat, neemt het op in een strijd tegen de natuur, een meedogenloze vijand. Wanneer hij in een zware storm terechtkomt, hangt zijn leven geregeld aan een zijden draadje. Je begrijpt wel wat Chandor wil vertellen. De metaforische aanpak is dus allemaal goed en wel, maar het heeft tegelijk als resultaat dat je nooit echt bekommerd raakt om het lot van de geteisterde protagonist. Het ambigue einde roept bijgevolg ook niet de krop in de keel op, die de makers duidelijk voor ogen hadden.

Een beetje meer uitleg had nochtans al volstaan, de granieten tronie van Robert Redford zorgt toch voor de rest. Want het moet gezegd: op zijn 77ste heeft de acteur uit meesterwerkjes als ‘Butch Cassidy And The Sundance Kid’, ‘The Sting’, ‘3 Days Of The Condor’ en ‘All The President’s Men’ nog niets van zijn klasse ingeboet. Zelfs zijn (geverfde) blonde lokken stralen nog als vanouds. Zonder dialogen staat ook hij naakt op de scène, maar dat deert hem niet. Het nummertje dat hij opvoert, is een masterclass acteren. Maar hoe imposant Redford ook staat te spelen en hoeveel emotie hij ook in één simpele gelaatsuitdrukking krijgt, hij kan je niet doen vergeten dat zijn personage een lege doos is.

Over de plas werd ‘All Is Lost’ her en der vergeleken met ‘Gravity’. Net zoals die flink over het paard getilde Oscarwinnaar betreft het hier een technisch hoogstandje zonder kloppend hart. Maar in tegenstelling tot Cuarons ongeloofwaardige ruimtereis probeert Chandor, die zich met enkele set pieces wederom opwerpt als een puike suspensefilmer, wel dichter bij de realiteit van zijn premisse te blijven. Ofte: als dit soort artificiële ‘techniek boven inhoud’-cinema dan toch met Oscars overladen moet worden, dan hadden we de Academy toch liever de kaart van ‘All Is Lost’ zien trekken. Al was het maar omdat Redford dan misschien eindelijk ook die welverdiende acteeraward had gescoord.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray