Zoeken

Man Of Tai Chi (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Man Of Tai Chi (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Keanu Reeves
  • Cast: Tiger Chen, Keanu Reeves, Iko Uwais, Karen Mok
  • Genre: Actie
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 30-04-2014
  • Distributeur Blu-ray: Universal Pictures
Bekijk de cover van de film "Man Of Tai Chi (Blu-ray)"
Pop quiz, hot shot. Waar is de tijd dat Keanu Reeves garant stond voor stoere blockbusters/publieksfavorieten als ‘Speed’, ‘Point Break’ en ‘The Matrix’? Alleszins achter de rug, en de kans dat Reeves ooit terug op dat populariteitsniveau belandt, is – helaas voor hem – aan de kleine kant. ’47 Ronin’, dat zijn rentree langs de grote poort moest worden, kon slechts weinigen overtuigen – en eigenlijk is het al geleden van ‘Constantine’ dat hij nog eens echt in de kijker stond. Over de megaflop ‘The Day The Earth Stood Still’ (2008) houden we wijselijk onze mond. 

Toch zit Keanu niet echt stil. Getuige daarvan zijn regiedebuut ‘Man Of Tai Chi’, dat in veel landen rechtstreeks op mediadrager of VOD wordt gereleased, maar op zijn eigen manier charmanter – zij het daarom niet noodzakelijk beter - is dan het grootschalige ’47 Ronin’. John Woo is alvast fan van Reeves’ regiedebuut. Vast staat dat je affiniteit moet hebben met martial arts en vechtsporten om mee te zijn met deze prent. Wie dat niet heeft, mag deze schijf rustig links laten liggen: Reeves zet hier immers anderhalfuur in op Oosters knokwerk, en het omringende verhaal is te onderkoeld/clichématig om niet-vechtersbazen te kunnen bekoren. 

‘Man Of Tai Chi’ is gebaseerd op een scenario van Michael G. Cooney. Een man die dusver vooral in de weer was als regisseur/schrijver/componist van kortfilms, en daarnaast in de gamebusiness zijn sporen verdiende, onder meer als coscenarist van ‘Resident Evil 6’. Dat hij een fan is van martial arts bleek dan weer uit zijn scenario voor de B-film ‘Attack Of The Yakuza’ uit 2008. Voeg daar bij dat Reeves eveneens een vechtsportfanaat is en dat acteur Tiger Chen als voormalig stuntcoördinator goed bevriend is met Reeves sinds hij hem de kneepjes van het vak leerde op de set van ‘The Matrix’, en het mag duidelijk zijn dat ‘Man Of Tai Chi’ gemaakt is met liefde en passie voor het genre. 

Tiger Chen speelt de rol van de ietwat schuchtere Tiger, een koerier in Peking die heel bedreven is in tai chi. Niet echt de meest spectaculaire Oosterse gevechtsport, Tigers kunde zorgt er echter voor dat hij tijdens toernooien heel wat tegenstanders die een andere stijl hanteren buiten spel kan zetten. Tigers triomfen triggeren Donaka Mark (rol van Reeves zelf). Mark organiseert illegale gevechten en wil graag dat Tiger daar zijn kunnen etaleert. Tiger slaat het aanbod initieel af omdat hij wil niet vechten voor geld, tot wanneer Donaka ermee dreigt om Tigers tai chi-school te sluiten. Tiger raakt steeds meer onder de invloed van de malafide Donaka en verliest zijn eigen morele waarden uit het oog: zozeer zelfs dat het uiteindelijk tot een krachtmeting tussen de twee zal komen. 

Ergens in de genen van ‘Man Of Tai Chi’ zit meer dan een knipoog naar ‘The Karate Kid’ verborgen. Ook hier krijgen we het verhaal van een vredelievend iemand die helemaal niet wil vechten om te kwetsen of te doden, maar daar toch tot gedwongen wordt. Alleen blijft de plot niet steken in het tienerlandschap, en laat Reeves alles evenzeer aanleunen bij de erfenis van Bruce Lee, getuige de nevenplot waarin politiediensten ‘Enter The Dragon’-gewijs jacht maken op de moordzuchtige Donaka. Veel referenties dus, en misschien net dé reden dat ‘Man Of Tai Chi’ amper weet te verrassen. Bovendien is het duidelijk dat Reeves duidelijk nog zijn weg zoekt als regisseur, en telkens hij niet kan focussen op het armen- en benenspel van Chen vallen vooral de scenarioplatitudes op. Al bij al een aimabele poging om de volgelingen van het betere benen- en armenwerk te charmeren, al is het de vraag of het eindresultaat genoeg draagkracht heeft om echt het verschil te maken bij de genreliefhebbers. Cross-overpotentieel à la ‘The Raid’ moet je hier in elk geval niet verwachten. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray