Zoeken

Dallas Buyers Club (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Dallas Buyers Club (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Jean-Marc Vallée
  • Cast: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto
  • Genre: Drama
  • Duur: 117 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 07-05-2014
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Dallas Buyers Club (Blu-ray)"
Matthew McConaughey kan meer dan zijn gebruinde én gespierde torso showen in infantiele romantische komedies. Iedereen lijkt er zich tegenwoordig over te verbazen, maar wij wisten het al veel langer. ‘Dazed And Confused’, ‘Lone Star’ en ‘Amistad’ zijn slechts enkele voorbeelden van uitstekende films die hij al in de jaren ’90 op zijn palmares mocht schrijven. En tussen eenheidsworst als ‘The Wedding Planner’, ‘How To Lose A Guy In 10 Days’, ‘Fool’s Gold’ en ‘Surfer Dude’ draaide hij in 2006 ook het ondergewaardeerde pareltje ‘We Are Marshall’. Maar eerlijk is eerlijk: het valt uiteraard niet te ontkennen dat ’s mans niveau de laatste jaren constanter is geworden.

Of McConaughey zich met ‘Dallas Buyers Club’ op de piek van zijn carrière bevindt, moet de toekomst uitwijzen. Feit is dat hij met zijn weergaloze vertolking van aidspatiënt Ron Woodroof niet alleen de leden van de Academy, die hem terecht bekroonden met een Oscar voor Beste Acteur, maar wellicht ook zijn meest rabiate tegenstanders zal weten te overtuigen. Net zoals zijn ongeneeslijke ziekte Woodroofs visie op de wereld rondom hem danig bijspijkerde.

De film trapt af in 1985. Wanneer elektricien annex part time rodeocowboy Ron Woodroof na een werkongeval met HIV gediagnosticeerd wordt, reageert hij vol ongeloof: “I’m not a faggot!” Zijn reactie blinkt uit in onwetendheid. Hij kent aids immers alleen maar als that Rock cock-sucking Hudson bullshit, het eerste bekende slachtoffer van de (nog altijd) ongeneeslijke ziekte. Niet verwonderlijk kortom dat zijn al even homofobe redneckvriendjes Ron één voor één de rug toekeren. Als de dokters hem vertellen dat hij nog welgeteld 30 dagen te leven heeft, zit er voor Ron niets anders op dan zijn lot recht in de ogen te kijken. Hij besluit echter niet bij de pakken te blijven zitten.

Samen met een lotgenoot, de transgender Rayon (Jared Leto), richt hij de Dallas Buyers Club op, een ‘organisatie’ die andere getroffenen middels een maandelijks lidmaatschap toegang verschaft tot medicijnen die ze via de reguliere kanalen niet te pakken krijgen. Is deze illegale pillencarrousel – het duurt niet lang voor de overheid hem op de huid zit – aanvankelijk een zoveelste voorbeeld van Rons eeuwige opportunisme, dan zien we hoe de stoere rebel gaandeweg verwordt tot een sympathiserende spitsbroeder in een strijd die alleen maar verliezers kent. De vraag is alleen hoe lang het duurt voor je finaal aan dat verlies moet toegeven. Bij Ron waren het geen 30 dagen, maar zeven jaar.

Dat sterke cinema soms doorzetting vraagt, bewijst het verhaal achter de productie. Ruim twintig jaar probeerde scriptschrijver Craig Borten, die de echte Ron Woodroof kort voor zijn dood in 1992 nog interviewde, zijn verhaal verkocht te krijgen. In Hollywood stond het scenario al snel geboekt als één van de beste onverfilmde scripts, maar ondanks films als ‘Philadelphia’ en ‘And The Band Played On’ bleef het thema in het puriteinse Amerika erg gevoelig liggen. In de loop der jaren werden o.a. Woody Harrelson, Brad Pitt en Ryan Gosling voor de rol van Woodroof getipt, maar altijd draaide het weer op niets uit. Toen ‘C.R.A.Z.Y.’-cineast Jan-Marc Vallée zich committeerde voor de regie en McConaughey niet veel later zijn handtekening plaatste, kwam alles in een stroomversnelling terecht.

Vallée had geen groot budget ter beschikking en filmde alles met handheldcamera’s, maar toch voelt ‘Dallas Buyers Club’ aan als pure Hollywoodcinema. Alleen maar in Tinseltown kan een aidsdrama aanschurken tegen feel good cinema. Het verhaal van de underdog, die terugvecht tegen een te sterke vijand. Twee vijanden zelfs, want en passant trekt Rons verhaal ook van leer tegen de malafide medicijnbranche. Hoewel dus conventioneler dan hij wil zijn (er duikt met Jennifer Garners dokteres zelfs een ongeconsumeerde love interest op), kruipt dit ware relaas toch moeiteloos onder je vel. Hoofdreden? De ronduit verbluffende vertolkingen van McConaughey en ook Jared Leto, die bewijst veel beter te floreren op een filmset dan in één of ander rockstadion (hij is ook frontman van 30 Seconds To Mars).

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray