Zoeken

The Adventurer: The Curse Of The Midas Box

  • Cinevision.be/nl quoteert The Adventurer: The Curse Of The Midas Box met een 2/5
  • Regisseur: Jonathan Newman
  • Cast: Michael Sheen, Lena Headey, Sam Neill, Ioan Gruffudd
  • Genre: Avontuur
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum DVD: 22-04-2014
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "The Adventurer: The Curse Of The Midas Box"
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ‘The Adventurer: The Curse Of The Midas Box’ heeft een machtige titel. Al is het maar omdat die titel bij deze nostalgische allesvreter nostalgische mijmeringen opwekt naar de jaren tachtig. Toen Belgische filmmarketing nog een eigen stem had en niet alles voorgekauwd uit Hollywood werd geslikt. Zo liepen prenten als ‘My Science Project’ en ‘Dreamscape’ hier destijds als respectievelijk ‘De Avonturiers Der Vierde Dimensie’ en ‘De Avonturiers Van De Verloren Droom’ in de zalen. Als kleine jongen was het moeilijk om aan die titels te weerstaan. 

Als ‘De Avonturiers Van de Gouden Midas Kist’ dertig jaar vroeger was uitgekomen, dan had hij vast en zeker ook op het kinderogenverlanglijstje gestaan. Drie decennia later moeten we het doen met een anonieme visie op het televisiescherm: gave titel of niet, vanuit economisch oogpunt kan deze prent niet opboksen tegen de megagebudgetteerde blockbusters die de grote biosschermen inpalmen. Toch biedt ‘Les Aventures Extraordinaires D’Un Apprenti Détective’ – zoals de film in Frankrijk werd uitgebracht – waar voor zijn geld. Hier en daar verloopt alles weliswaar een beetje stroef en stram, de vibes van van ouderwets gezellig avonturenverhaal voor het hele gezin zijn hier echter wel degelijk aanwezig. 

‘The Curse Of The Midas Box’ is gebaseerd op het eerste deel uit de young adult-franchise (hier gaan we weer) ‘Mariah Mundi’ van de Brit G.P. Taylor, die vooral bekend is van de ‘Shadowmancer’-reeks waarvan het uit 2002 stammende eerste deel in zo’n 48 talen werd vertaald. Taylor is trouwens een interessant figuur. Hij was ooit politieagent, actief als roadie bij onder meer The Stranglers, Elvis Costello en Sex Pistols en werd zelfs dominee in een gehucht in North Yorkshire. Daarnaast was hij steeds geïnteresseerd in het occulte en is hij een autoriteit op het gebied van heksen en demonen. Jawel. De ‘Mariah Mundi’-trilogie schreef hij tussen 2007 en 2009, en het eerste deel daarvan kreeg nu dus een bescheiden verfilming. Zij het al bij al met een interessante cast, met op het voorplan gekende namen als Michael Sheen, Lena Headey en Sam Neill.

Centrale hoofdfiguur in dit in Victoriaanse tijden gesitueerd avontuur is de zeventienjarige Mariah Mundi (Aneurin Bandard). Wanneer zijn ouders verdwijnen en zijn jonger broertje Felix wordt ontvoerd, beleeft hij het spreekwoordelijke avontuur van zijn leven. Blijkt immers dat zijn ouders lid waren van het Bureau van Antiquiteiten, een organisatie die belangrijke historische artefacten beschermt tegen malafide snoodaards met slechte bedoelingen. Een van die artefacten is de Midas Box, een wapen dat voor grote rijkdom kan zorgen (check de legende van koning Midas voor meer details), en daarnaast over de kracht beschikt om de mensheid volledig te vernietigen. De snoodaard die zijn zinnen heeft gezet op de Midas Box is Otto Luger (Sam Neil), die ontvoerde kinderen als slaven laat zoeken naar de mythische kist. Aan Mariah de taak om Lugers plannen te dwarsbomen en zijn ouders en broer terug te vinden. Hulp krijgt hij daarbij van leeftijdsgenote Sacha (waar hij natuurlijk op verliefd wordt) ene kapitein Will Charity (een zich zichtbaar amuserende Michael Sheen). 

Wie niet te kritisch (of te kieskeurig) is, vindt vast wel zijn gading in dit eerste deel van een potentiële franchise. Of de verfilmingen van ‘The Ghost Diamonds’ en ‘The Ship Of Fools’ er ooit gaan van komen, is natuurlijk de vraag. Gezien de low profile insteek lijkt de kans ons eerder groot dat Mariah Mundi’s filmavonturen er na dit eerste deel de brui aangeven. Wat niet wegneemt dat deze prent – niettegenstaande de grote concurrentie op het grote en kleine scherm – best een faire kans verdient.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray