Zoeken

Ender's Game (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Ender's Game (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Gavin Hood
  • Cast: Asa Butterfield, Harrison Ford, Hailee Steinfeld, Ben Kingsley
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 114 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 21-05-2014
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Ender's Game (Blu-ray)"
Het wordt tijd dat ‘Star Wars: Episode VII’ er is. Het ziet er immers meer en meer naar uit dat we pas dan nog eens voluit zullen kunnen genieten van Harrison Fords schermprésence. De rollen die hij de voorbije jaren aanvaardde, zijn – met uitzondering van die in het weinig geziene ‘42’ – immers nauwelijks het sop van de kool waard. We moeten al terug gaan tot ‘Morning Glory’ om nog eens een rol te vinden die Fords charisma waard was. De lijm plakte niet in ‘Cowboys & Aliens’ en titels als ‘Paranoia’, ‘The Expendables 3’ en ‘Anchorman 2’ zijn ’s mans reputatie onwaardig. Blijft over: ‘Ender’s Game’, een op papier interessant sf-gegeven met een grote eightiesvibe, op het scherm toch vooral een middelmatig tussendoortje.

Dat ‘Ender’s Game’ nogal wat herinneringen oproept aan de jaren tachtig, heeft alles te maken met het bronmateriaal van Orson Scott Card. Zijn jeugdroman uit 1985 bracht een heleboel sequels (en prequels) voort en werd destijds gretig gelezen door het jonge sf-verslindende volkje. Je kan je de vraag stellen waarom het zolang heeft geduurd vooraleer de verfilming van het boek er kwam. Daar zijn velerlei redenen voor: om te beginnen was Card nogal beschermend naar zijn materiaal toe, en wou hij het niet laten verfilmen zonder dat hij een vinger in de pap te brokkelen had. Ook de technologie stond destijds nog niet op punt om alle finesses in beeld te brengen, al lijkt dat laatste toch wel een drogreden daar de wereld toen al had kennisgemaakt met de verbluffende effecten van ‘Star Wars’ en consoorten. In eerste instantie probeerde Card zelf een scenario te schrijven, en het duurde tot na de eeuwwisseling eer het project echt filmvaardig bleek. Wolfgang Petersen (‘Das Boot’, ‘Outbreak’, ‘Troy’) werd gekozen als regisseur, maar uiteindelijk kwam het project niet van de grond. Totdat een nieuwe start uiteindelijk de goede bleek. Wat waarschijnlijk veel te maken heeft met het huidige klimaat van goedboerende young adult franchises à la ‘The Hunger Games’ en ‘Divergent’. 

In ‘Ender’s Game’ ligt de aarde voor de zoveelste keer onder het spervuur van buitenaardse veroveraars. Snoodaards van dienst zijn ditmaal de Formics, een ‘alien’ insectenras dat nogal wat gelijkenissen vertoont met uit de kluiten gewassen ruimtemieren. De aarde wordt beschermd door de International Fleet en na een epische veldslag wil die vloot vermijden dat het nog eens tot zo’n bloederig treffen komt. Daarom besluiten ze over te gaan tot het rekruteren van kinderen die op het vlak van militaire strategie en krijgskunde nogal wat voor hebben op oudere rekruten. Jong begonnen is goed gewonnen, zo blijkt. In het boek zijn de rekruten trouwens pas tien jaar, in de verfilming krijgen ze allemaal de leeftijd van een (rijpere) tiener mee. Een van de pas gewonnen zieltjes is Andrew Wiggins (Asa Butterfield, bekend uit Scorseses ‘Hugo’) en die steekt op alle gebied boven de rest van zijn lichting uit. Iets wat kolonel Hyrum Graff (Ford) niet ontgaat. In de hoop de Formics voor eens en altijd te kunnen terugdringen wil hij van Wiggins een nietsontziende strategische vechtmachine maken. 

Wie niet verder kijkt dan de neus lang is, ziet waarschijnlijk geen kwaad in ‘Ender’s Game’, een product van de Reagantijd waarin we heel wat films te zien kregen waarin jongeren in militaire gevechtstoestanden verzeilden. Soms in ruimtekringen (‘The Last Starfighter’), soms in volle koude oorlog-setting (‘Red Dawn’, ‘D.A.R.Y.L.’). Wie kritisch is ingesteld, kan zich de vraag stellen of het koosjer is om een verhaal te vertellen waarin kinderen door de overheid worden opgeleid tot moordmachines. Al gaat regisseur Gavin Hood (‘Tsotsi’, ‘Wolverine’) dat ethisch vraagstuk grotendeels uit de weg door zwaar in te zetten op de avontuurlijke look en feel.

Hoe snor het ook mag zitten met de visuele zijde, echt p(l)akken doet ‘Ender’s Game’ niet. Eens de verhaalbouwstenen op hun plaats liggen en het vuur in de pan zou moeten slaan, krijgen we vooral een portie metaalmoeheid in de maag gesplitst. De achtergrondgeschiedenis van Ender (inclusief moeilijke relatie met zijn half-psychopathische broer) is nauwelijks boeiend te noemen, en wanneer de nieuwe clash met de Formics zich aankondigt, is het te laat om deze film nog uit het moeras van de grauwe middelmaat te kunnen redden. En daar kunnen zelfs een bekijkbare Ford en een zwaar getatoeëerde Ben Kingsley (die halverwege opduikt als mentor/goeroe) weinig of niets aan veranderen. Voeg daar nog een onder de verwachtingen blijvende bioscoopopbrenst aan toe, en het mag duidelijk zijn dat de kans heel klein is dat de andere delen van deze potentiële franchise de overgang van pagina naar scherm maken. Of hoe de ‘end’ in Ender zowaar profetisch blijkt te zijn. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray