Zoeken

Disturbia

  • Cinevision.be/nl quoteert Disturbia met een 3/5
  • Regisseur: D.J. Caruso
  • Cast: Shia LaBeouf, David Morse, Carrie-Anne Moss
  • Genre: Thriller
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum: 22-08-2007
  • DVD: 17-01-2008
  • Distributeur: UPI
  • DVD: Paramount HE
Bekijk de cover van de film "Disturbia"

Alfred Hitchcock is voor velen een voorbeeld geweest en ’s mans films waren dan ook meestal innovatief, zeker als je bedenkt wanneer ze gemaakt zijn. Eén van de vaandeldragers der voyeuristische thrillers is ontegensprekelijk ‘Rear Window’ en de klassieker met James Stewart in een superbe hoofdrol heeft dan ook al heel wat navolging gekregen. Maar ‘Disturbia’ van de hand doen als zomaar een ‘Rear Window’-kloon zou veel te gemakkelijk zijn; daarvoor goochelt de film iets te ambitieus met de genremaniërismen en bevat hij een veel te originele opbouw.

Deze nieuwste thriller van D.J. Caruso - eerder draaide hij de puike thrillers ‘The Salton Sea’ en ‘Taking Lives’ - schiet namelijk uit de startblokken als een lieftallig tienerkomedietje (jawel, zelfs romantiek lonkt om de hoek!) zonder daarbij te vervallen in de gebruikelijke banaliteiten. De set-up is nochtans vrij eenvoudig. Een jonge en energieke tiener (Shia LaBeouf) verliest alle zin in het leven wanneer z’n vader verongelukt. Hij werpt zich op als een heuse rebel, ligt voortdurend in conflict met z’n goedbedoelende moeder en maakt amper z’n schooltaken. Nadat hij z’n leraar Spaans een iets te hardhandige dreun op de neus verkocht, wordt hij door een jeugdrechter veroordeeld tot drie maanden huisarrest. Een lachertje, zou je denken, maar de kleine delinquent, die z’n huis onder geen beding mag verlaten, krijgt wel een enkelband omgebonden, waardoor hij 24 uur op 24 in de gaten gehouden kan worden. Hij besluit z’n dagen te slijten zoals elke andere tiener dat zou doen, namelijk met de Xbox in de linkerhand en de zapper van de breedbeeldtelevisie in de rechter. Maar als z’n moeder al z’n verbindingen afsluit, is hij aangewezen op uit het venster turen. Met de verrekijker binnen handbereik raakt hij echter gefascineerd door z’n omgeving en is hij ervan overtuigd dat er in zijn buurt een seriemoordenaar woont.

‘Disturbia’ laat zich makkelijk opdelen in twee segmenten, namelijk het grappige en speelse deel én de iets meer op adrenalinestoten terende finale. Geen van beide helften stelt teleur, al hebben we nergens de indruk dat Caruso het genre heruitvindt. Vooral in de finale kleurt hij zeer braaf binnen de conventionele lijntjes. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, want het vakkundige camerawerk en de langzame spanningsopbouw zorgen er beslist voor dat je je als kijker geen seconde verveelt. Hoofdrolspeler Shia LaBeouf is een coming man in Hollywood en met z’n prima optreden plaveit hij gezapig verder aan een succesvolle weg. ‘Disturbia’ verrast niet echt, maar in het genre is dit een prima zoethoudertje.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray