Zoeken

Broadchurch, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Broadchurch, seizoen 1 met een 4/5
  • Regisseur: James Strong
  • Cast: David Tennant, Olivia Colman, Jodie Whittaker, Andrew Buchan
  • Genre: Thriller
  • Duur: 360 minuten
  • Releasedatum DVD: 22-04-2014
  • Distributeur DVD: Just Bridge
Bekijk de cover van de film "Broadchurch, seizoen 1"
Een (gesloten) gemeenschap die wordt ontwricht door een moord in de gelederen, geheimen die naar boven komen, maskers die afvallen en het leven van alledag dat nooit meer hetzelfde zal zijn eens het stof is gaan liggen… het blijven geliefkoosde thema’s voor thriller- en detectiveauteurs. Oud is in elk geval nog niet versleten, daar die thema’s nog steeds ruimte bieden voor een sterke invulling. Kijk maar naar ‘Broadchurch’, een sterke Britse detectivereeks die zes uur lang intrigeert en entertaint. 

Dat er op de inlay wordt verwezen naar ‘The Killing’ hoeft alvast niet te verbazen. Niet alleen omdat het bon ton is om puur vanuit commerciële overwegingen naar die Noorse trendsetter te wijzen, ook omdat er nogal wat overeenkomsten zijn. Broadchurch is een slaperig stadje langs de kustlijn van Dorset. De misdaad beperkte er zich voorheen tot inbraken en drugstransacties. Wanneer het lijk van de elfjarige Danny Latimer wordt gevonden, staat het volledige dorp op zijn kop. Het onderzoek naar de moord wordt gevoerd door de Schotse inspecteur Alec Hardy (David Tennant), een outsider die nog de naweeën meedraagt van een eerdere moordzaak. Zijn komst is aanvankelijk niet naar de zin van Ellie Miller (Olivia Colman), die hoopte om de zaak als dienstdoend inspecteur te kunnen behandelen. Het feit dat haar zoon Tommy meer blijkt af te weten van de moord op Danny – door iedereen beschouwd als zijn beste vriend – maakt de zaken er niet makkelijker op.

‘Broadchurch’ gooit veel clichés in de mix, gelukkig zonder te grossieren in te afgelikte déjà-vu’s. Zo is er naast de spanning tussen het speurdersteam tijd en aandacht voor de onvermijdelijke aanwezigheid van de pers. In de jacht op de scope wordt niets of niemand ontzien, wat dan weer leidt tot publieke lynchneigingen als krantenartikels het weinig fraaie verleden van een van de inwoners van Broadchurch blootleggen. Voordeel is dat alle kronkels netjes in de centrale scenariolijn passen, of het nu gaat om de misschien iets te begripvolle dominee of de paranormale pipo die zegt in contact te staan met het slachtoffer. De rode haringen die uit de plotton komen zijn nooit opzichtig, en voelen zelden geforceerd of niets ter zake doend aan. 

Bedenker van ‘Broadchurch’ is Chris Chibnall, een toneel- en televisieauteur die al veel watertjes heeft doorzwommen. Hij schreef een paar afleveringen van ‘Doctor Who’ en was een van de vaste schrijvers aan de eerste twee seizoenen van de spin-off ‘Torchwood’. Daarnaast leverde hij scripts af voor ‘Law And Order: UK’, de Britse variante op de succesvolle Amerikaanse politiereeks. En hij stond mee aan de wieg van ‘Camelot’, een reeks rond de legende van Koning Arthur. Die serie – die nochtans bekende namen als Joseph Fiennes en Eva Green in de rangen telde – werd echter na een seizoen gecanceld. Voor ‘Broadchurch’ ziet het er alvast goed uit: zowel de pers als het publiek reageerden enthousiast, en de laatste aflevering wist in de lente van 2013 negen miljoen kijkers te lokken op de Britse zender ITV. Logisch dat de voorbereidingen voor een tweede seizoen momenteel volop aan de gang zijn. 

Opvallend is dat er eveneens een Amerikaanse remake in de steigers staat. Het zijn dus niet alleen de Scandinavische toppers (‘The Killing’, ‘The Bridge’) die over de grote plas een Amerikaanse make-over krijgen. In welke mate ‘Gracepoint’ (gesitueerd in Brits-Columbia) gaat verschillen van ‘Broadchurch’ is nog niet geweten. Dat de gelijkenissen – zelfs al telt ‘Gracepoint’ twee afleveringen meer – groot zullen zijn, staat buiten kijf. Al was het maar omdat zowel regisseur James Strong als hoofdrolspeler David Tennant ook bij het Amerikaanse equivalent van de partij zijn. De rol van Natalie Colman wordt overgenomen door Anna Gunn (‘Breaking Bad’), en met Nick Nolte wisten de producers een grote vis in een belangrijke bijrol te strikken. Vast staat dat ‘Gracepoint’ verdomd goed zal moeten zijn om het origineel te evenaren. ‘Broadchurch’ mag op het eerste zicht immers dan wel de zoveelste detectivereeks zijn, wie de serie in de thuisbioscooplader laat spinnen zal al een goede reden moeten verzinnen om deze sfeervolle thriller niet tijdens twee sessies van telkens drie uur te verslinden.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray