Zoeken

Oldboy (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Oldboy (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Spike Lee
  • Cast: Josh Brolin, Elizabeth Olsen, Sharlo Copley
  • Genre: Thriller
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 08-05-2014
  • Distributeur Blu-ray: Paradiso HE
Bekijk de cover van de film "Oldboy (Blu-ray)"
Af en toe wordt een remake aangekondigd waarvan een beetje filmliefhebber denkt ‘moet dat nou’? Of nog erger: een remake waarbij je Luke Skywalker in ‘The Empire Strikes Back’ imiteert en een langgerekt ‘noooooooooooo’ laat ontsnappen. Dat gevoel hadden we destijds toen we hoorden dat er een Amerikaanse versie stond gepland van ‘Das Leben Der Anderen’. Een plan dat sinds de dood van initiatiefnemer Anthony Minghella gelukkig voor altijd in het vriesvak zit. Een ander ‘waarom in godsnaam’-project is de remake van Chan Wook-Parks ‘Oldboy’ uit 2003. Een productie die door nogal wat handen passeerde – op een bepaald moment werden zelfs Steven Spielberg en Will Smith genoemd als regisseur en hoofdrolspeler – vooraleer het in de schoot van Spike Lee belandde.

Dat is op het eerste zicht geen logische keuze – niet dat Spielberg dat was. Lee is immers op zijn best wanneer hij zich op persoonlijke ‘joints’ kan storten (‘Do The Right Thing’ is en blijft een meesterwerk) of wanneer hij de kans krijgt om een eigen touch toe te voegen aan meer commerciële projecten (‘Clockers’, ‘25th Hour’, ‘Inside Man’). Lee zal ongetwijfeld geprobeerd hebben om de Westerse versie van de Zuid-Koreaanse mokerslag naar zijn hand te zetten, op het scherm is daar echter weinig van te merken. Misschien dat dit wel het geval was in de originele versie die 140 minuten duurde, de door de studio ingekorte cut is in elk geval een slag in het water. 

Een van de grote problemen van de Amerikaanse versie is dat het origineel zich wentelde in stijlkenmerken van de Oosterse/Zuid-Koreaanse cinema. En die laten zich niet zomaar even vertalen/verwestersen. Zo eet Josh Brolin alvast geen levende octopus op. Met de klauwhamer zwaaien doet hij wel, maar de impact is bijlange na niet zo groot als toen Min-sik Choi het wapen hanteerde om zijn tegenstanders naar de filistijnen te sturen. Wat rest is een film waarvan het verhaalskelet integraal behouden is, en de invulling ervan een fletse doordruk is van een veel sterker uitgebalanceerd origineel.     

Hoofdpersonage is Joe Doucett (Josh Brolin), een smeerlap eerste klas. Zijn morele waardes liggen lager dan die van een blinde grondeekhoorn, hij heeft een drankverslaving, bedriegt zijn vrouw, kijkt nauwelijks naar zijn dochtertje om en lijkt bereid over lijken te gaan om zijn doel te bereiken. Nadat hij op een doorregende avond in 1993 een zakendeal mist door zijn boertig gedrag, ontmoet hij een Oosterse vrouw. Die drogeert hem, en Doucett ontwaakt in een geblindeerde kamer. Eten krijgt hij door een gat in de deur, en psychologische marteling door iemand die hij niet ziet, wordt zijn deel. Een televisie is er wel, en zo verneemt Doucett dat zijn vrouw werd vermoord en verkracht, en dat hij zelf hoofdverdachte is daar zijn DNA op de plaats van de misdaad werd aangetroffen. Voor Doucett is duidelijk dat iemand er hem aan het inluizen is, de vraag is alleen wie. Het antwoord op die vraag kan hij pas zoeken nadat hij twintig jaar later (in 2013 dus) even abrupt als onverwacht wordt vrijgelaten. En met een reden blijkbaar: zijn ontvoerder laat hem via een telefonische boodschap weten dat hij al die tijd Doucetts inmiddels volwassen dochter gevangen houdt. Voor Doucett genoeg reden om koste wat kost de reden van zijn twintigjarige gevangenschap te achterhalen en op zoek te gaan naar zijn dochter en de moordenaar van zijn vrouw.    

Het is en blijft een intrigerende plot, maar toch valt er ditmaal weinig plezier aan te beleven. De kans op een schokgolf na de climaxtwist is hier heel klein, en zelfs helemaal onbestaand voor wie het origineel zag. Ook de cast is wisselvallig: Brolin maakt zich het hoofdpersonage eigen (onder meer Colin Firth, Clive Owen en Christian Bale weigerden trouwens de rol), Samuel L. Jackson (met een toupet van de hogervermelde blinde grondeekhoorn op zijn hoofd) bevindt zich op planeet cuckoo en Sharlto Copley (die zich bedient van een accent dat nog door geen enkele linguïstische bolleboos in kaart is gebracht) gaat volledig de mist in. Wat bij uitbreiding eigenlijk voor de hele film geldt. Wie het origineel nog niet zag en geïntrigeerd is door de synopsis, doet er goed aan het origineel te bekijken. Deze remake is er enkel en alleen voor completisten en barmhartige cinezielen die verloren zaken een warm hart toedragen. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray