Zoeken

Justified, seizoen 3

  • Cinevision.be/nl quoteert Justified, seizoen 3 met een 4/5
  • Regisseur: o.a. Michael Dinner
  • Cast: Timothy Olyphant, Nick Searcy, Joelle Carter, Walton Goggins
  • Genre: Actie
  • Duur: 520 minuten
  • Releasedatum DVD: 21-05-2014
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Justified, seizoen 3"
In Amerika zal ‘Justified’ finaal afklokken op zes seizoenen, waarvan het laatste momenteel in volle productiefase zit. Beneluxkijkers die alles netjes via boxen met blinkende schijfjes bekijken, hebben inmiddels de kans om de eerste drie seizoenen van deze actie/thriller/western die er eigenlijk geen is-serpentine aan hun collectie toe te voegen. Die collectie kan er wel bij varen: ‘Justified’ mag dan wel een reeks zijn die hier bij ons het kleine scherm niet haalde, qua vonken en vuur moet dit eigenlijk niet onder doen voor sommige series die wel op vaderlandse zenders werden geprogrammeerd.  

‘Justified’ is het geesteskind van Graham Yost (scenarist van ‘Speed’) en gebaseerd op het werk van misdaadauteur Elmore Leonard, die verschillende romans en kortverhalen schreef rond het personage van deputy U.S. Marshall Raylan Givens. Leonard steekt alvast niet onder stoelen of banken dat hij een fan is van de serie: loftuigingen die uiteraard een fikse opsteker zijn voor de productiecrew en cast. Givens is een hardboiled ordehandhaver die getuige zijn garderobevoorkeuren in het wilde westen is blijven steken. De gelijkenissen met Clint Eastwoods interpretatie van laconieke ordehandhavers ligt voor het rapen: het was dus zeker een logische keuze om Timothy Olyphant (die hier andermaal met verve in de huid van Givens kruipt) Clint Eastwood te laten persifleren in de animatieprent ‘Rango’ een paar jaar terug. 

In de vorige seizoenen lag Givens in de clinch lag met de Crowders en de Bennetts, twee op macht beluste familieclans die je best niet zonder handschoenen of colt aanpakt. De naweeën van die verhaallijnen lopen netjes door in deze derde worp, al zijn er uiteraard nieuwe plotbochten aan toegevoegd. Het derde seizoen viel trouwens – net als het voorgaande, toen Margo Martindale een Emmy kreeg - in de prijzen tijdens de 64e Emmy Award-uitreiking: Jeremy Davies (die in zeven afleveringen van de partij is als Dickie Bennett) won een Emmy voor gastrol in een dramareeks. Mooi trouwens om Davies nog eens aan het werk te zien. Een ondergewaardeerd karakteracteur die vooral in de jaren negentig aan zijn doorbraak werkte (met rollen in onder meer David O. Russells debuut ‘Spanking The Monkey’, Jan De Bonts ‘Twister’ en Spielbergs ‘Saving Private Ryan), maar naderhand wat uit de belangstelling verdween, zijn rol in ‘Lost’ even buiten beschouwing latend. 

Tot de opvallende nieuwe gezichten in deze nieuwe oogst van dertien ‘Justified’-afleveringen behoren Robert Quarles (Neal McDonough) en Ellston Limehouse (Mykelti Williamson), die elk voor andere redenen in de clinch komen te liggen met Raylan. Vooral McDonough excelleert als gangster die niets en niemand ontziet bij het uitbouwen van een drugsimperium. Alleen daarmee al zou je een seizoen kunnen vullen, maar Yost en co zien het grootster. Door de nieuwe karakters te mengen met die uit de vorige twee seizoenen, bouwt hij langzaam maar zeker aan een universum dat qua karakterrelaties aardig dicht in de buurt van David Simons ‘The Wire’ begint te komen. Op dat superieure niveau zit ‘Justified’ nog niet, maar voor een serie die in het begin nogal stiefmoederlijk werd behandeld, is de evolutie van hortend en stotend actiedrama naar een volgroeid karakterdrama met plot- en karakterwendingen die je vaak niet ziet aankomen op zijn minst opmerkelijk te noemen. 

Wie ‘Justified’ nog niet eerder omarmde, doet er goed aan deze gelauwerde reeks zo snel mogelijk te leren kennen. De cast is meer dan uitstekend (tot in de bijrollen toe), de verhaalstructuur leidt naar explosieve confrontaties, de Elmore Leonard-hardboiled-ismen zijn om duimen en vingers bij af te likken en telkens je denkt dat ‘Justified’ zichzelf dreigt vast te rijden, openen zich nieuwe lagen die elke misstap onmiddellijk doen vergeten. Door zich niet uitsluitend te concentreren op het personage van Givens, maar hem deel te laten uitmaken van een goed geolied radarwerk waarin andere personages eveneens worden uitgediept, wordt je als een magneet meegezogen in dit universum waarin het opnieuw heerlijk balanceren is op de grens tussen goed en kwaad. Seizoen vier: de rode loper ligt klaar!

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray