Zoeken

Kill Your Darlings

  • Cinevision.be/nl quoteert Kill Your Darlings met een 2/5
  • Regisseur: John Krokidas
  • Cast: Daniel Radcliffe, Dane DeHaan, Michael C. Hall, Ben Foster
  • Genre: Drama
  • Duur: 104 minuten
  • Releasedatum DVD: 24-07-2014
  • Distributeur DVD: Lumière
Bekijk de cover van de film "Kill Your Darlings"
Het wil maar niet lukken met films die hun hart en ziel verankeren in de wortels van de beat generation. Het experimentele ‘Howl’ richtte zich exclusief op de smaakpapillen van doorwinterde Ginsbergfielen, ‘On The Road’ was saaier dan saai en ook het aan de beat generation-schatplichtige Hunter S. Thompson-vehikel ‘The Rum Diary’ bleek een slag in het cinematografisch water. ‘Kill Your Darlings’ kan het tij alvast niet keren: wat een vlammend pleidooi over creativiteit, non-conformisme en zelfontdekking kon zijn, blijkt helaas een te doffe brok drijfzandcinema. 

Heel wat bekende beat generation namen passeren de revue in ‘Kill Your Darlings’. Soms staat Allen Ginsberg op het voorplan, soms Lucien Carr, soms Jack Kerouac. Een drietal dat uiteindelijk uit elkaar zal groeien door de moord op David Kammerer, een docent en homovriend van Carr. Van start gaan gebeurt met Allen Ginsberg (Daniel Radcliffe). Begin jaren veertig krijgt die de kans om te gaan studeren aan de Columbia Universiteit in New York. Daar maakt hij kennis met Julien Carr (Dane DeHaan) die van tegen de schenen schoppen van het establishment zijn streefdoel heeft gemaakt. Algauw trekt hij ook op met William S. Burroughs (Ben Foster) en Jack Kerouac (Jack ‘Boardwalk Empire’ Huston) met wie hij een liefde voor taal, literatuur en rebellie schijnt te delen. En dan is er dus nog David Kammerer (Michael C. Hall, mijlenver verwijderd van zijn sterrenstatus uit ‘Dexter’), wiens homoseksuele gevoelens voor Carr naar een noodlottig fataal treffen leiden.

Voor debutant John Krokidas was ‘Kill Your Darlings’ een echt passieproject. Daniel Radcliffe was van meet af aan zijn favoriete keuze voor de rol van Ginsberg. Radcliffe was zelfs al gecast nog voor de opnames van de laatste twee ‘Harry Potter’-films van start gingen. Zijn tegenspelers waren Chris Evans, Jesse Eisenberg en Ben Whishaw. Een mooie combinatie, zij het eentje die niet mocht zijn daar Krokidas het project niet gefinancierd kreeg. Toen de productie uiteindelijk toch groen licht kreeg, was Radcliffe de enige van die vier die de nieuwe draaiperiode in zijn schema kon inpassen. 

Passie of niet, Krokidas krijgt het vuur niet aan de lont na een nochtans boeiende aftrap waarin de beat generation vorm krijgt. De onderlinge verstandhouding tussen de iconische personages verzandt gaandeweg echter in platitudes over onbeantwoorde (homo)liefde, gebroken gezinnen, beknotte aspiraties en drugsgerelateerde excessen. Zelfs de eigenlijke trekhaak – de moord door Carr op Kammerer – is vrij luchtledig in het geheel geïntegreerd. 

Aan de cast ligt het falen niet: Radcliffe zet met zijn vertolking van Ginsberg opnieuw een interessante stap in zijn volwassen carrière, DeHaan gunt zijn innerlijke James Dean de vrije loop als de homoseksuele en met zichzelf overhoop liggende Carr en Foster flipt er lekker op los als Burroughs. Uitkijken is het evenzeer naar Jennifer Jason Leigh als Ginsbergs manisch-gestoorde moeder. Daarnaast zorgen Krokidas’ pogingen om alles een eigentijds elan mee te geven – het op de soundtrack gooien van songs van TV On The Radio, Bloc Party en The Libertines bijvoorbeeld – voor een apart karakter waardoor de prent alvast niet volledig doodbloedt. Of ‘Kill Your Darlings’ met die eigentijdse toetsen stilistisch gediend is of niet, is een ander verhaal. Een schrale troost is in elk geval beter dan geen troost. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray