Zoeken

Cold Comes The Night

  • Cinevision.be/nl quoteert Cold Comes The Night met een 2/5
  • Regisseur: Tze Chun
  • Cast: Alice Eve, Bryan Cranston, Logan Marshall Green
  • Genre: Thriller
  • Duur: 85 minuten
  • Releasedatum DVD: 04-06-2014
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Cold Comes The Night"
Dat Bryan Cranston een bezige bij is, staat vast. Dat hij zijn gloriemoment (de rol van Walter White in de onvolprezen televisieklassieker ‘Breaking Bad’) ooit nog zal kunnen evenaren of overklassen is twijfelachtig. Zijn filmische exploten beperken zich immers tot (heel wat) bijrollen en zelfs de beste daarvan (‘Drive’, ‘Godzilla’) reiken nog niet tot aan de enkels van Walter White. In ‘Cold Comes The Night’ lijkt hij als twee druppels water op de weledele heer White, wat ons alvast doet denken dat hij deze film snel tussen twee draaiperiodes voor de reeks inblikte. En daarbij voor de gein even toont dat hij het Pools-Amerikaans accent onder de knie heeft.

‘Cold Comes The Night’ is een (pseudo)noir misdaadthriller, waarin de hoofdrol niet zozeer voor Cranston, maar voor de Britse Alice Eve is weggelegd. De laatste keer dat we haar aan het werk zagen, oogstte ze links en rechts wat seksistische kritiek omdat ze met haar bikinirol in ‘Star Trek Into Darkness’ nogal uitdrukkelijk haar figuur showde zonder dat dit echt een doel had – behalve de rijpere jeugd nog wat rijper maken. Het zal wel toeval zijn dat haar rol hier het compleet tegenovergesteld is: ze loopt de gans film rond in bommakleren en probeert er vooral niet opwindend uit te zien. 

Chloe (Eve) is een alleenstaande moeder die de financiële eindjes aan elkaar probeert te knopen als uitbaatster van een motel. Een iets te groezelig motel volgens de kinderbescherming, die ermee dreigt om Chloes dochtertje Sophia weg te halen als Chloe niet voor een betere leefomgeving kan zorgen. Om te verhuizen heeft ze nog geen geld genoeg, dus het enige dat ze kan doen is hopen op een mirakel. Dat komt er als ze plots oog in oog staat met Topo (Cranston). Topo is een koerier die samen met zijn kompaan John op weg is naar maffiabonzen om daar een fikse som geld af te leveren. Helaas voor Topo loopt het mis als John tijdens een gewelddadig treffen met een prostituee om het leven komt in Chloes motel. Chloe contacteert de politie en die slepen de jeep waarin Topo en John het geld hadden verborgen weg. Waarop Topo maar een kans ziet om het geld terug te krijgen: Chloe gijzelen en haar verplichten om hem naar de jeep te brengen. Dat Topo die taak alleen niet afkan komt omdat hij bijna blind is, en iemand nodig heeft op wie hij kan vertrouwen. Chloe ziet dan weer haar kans schoon om zelf wat van het geld achterover te drukken, en de zaken worden nog gecompliceerder als ook een corrupte politieagent zijn zinnen zet op de buit.  

‘Cold Comes The Night’ is geregisseerd en meegeschreven door Tze Chun, die in 2007 reeds getipt was in het lijstje van nieuwe onafhankelijke gezichten in de Amerikaanse cinema. Zijn debuut ‘Children Of Invention’ uit 2009 deed het goed op heel wat filmfestivals en had alle stijlkenmerken van onafhankelijke cinema met een verhaal van twee kleine immigrantenkinderen die op zichzelf waren aangewezen in Boston na de verdwijning van hun moeder. Voor opvolger ‘Cold Comes The Night’ trekt Chun de misdaadkaart: de krijtlijnen van de misdaadthriller liggen op hun plaats, al gaat de aandacht toch vooral naar de karakterisering van de hoofdpersonages en niet zozeer naar de plot die nogal stiefmoederlijk en zonder veel verrassingen wordt uitgewerkt.

Wat nogal voor een tegendraads verdict zorgt: een misdaadthriller die geen goede punten krijgt voor een nogal primaire plot die bijna zonder spanning wordt uitgewerkt, en die eigenlijk vooral werkt door het goede spel van de hoofdacteurs. Eve en Cranston vinden hier weliswaar het warme water niet uit, ze maken van de twee protagonisten wel aimabele personages. Wat op zich misschien ook een probleem is, aangezien je van een bijna blinde gangster en een moeder in geldnood wel wat meer mag verwachten dan een aimabele insteek. Chun mag dan wel tonen te weten hoe een menselijk verhaal neer te zetten, als het op trillen en rillen aankomt trapt hij vooral naast het doel. Waardoor ‘Cold Comes The Night’ in de annalen verdwijnt als interessant, maar veel te vrijblijvend tussendoortje.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray