Zoeken

Grudge Match (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Grudge Match (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Peter Segal
  • Cast: Sylvester Stallone, Robert De Niro, Alan Arkin, Kevin Hart
  • Genre: Komedie
  • Duur: 113 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 16-07-2014
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "Grudge Match (Blu-ray)"
Wie herinnert zich ‘Cop Land’ (1997) nog? Miramax dacht andermaal een crossover-topper beet te hebben, waar zowel het grote publiek (Stallone!) als de meerwaardezoeker (De Niro! Keitel! Liotta!) zich aan kon verheugen, maar de kassa’s rinkelden niet, de critici hielden de verwachte lofbetuigingen veelal in de pen en de Academy gaf helemaal geen krimp. Het leverde deze nochtans puike flikkentragedie van James Mangold een enkele reis richting vergetelheid op, al blijkt de prent vanuit retrospectief oogpunt vooral een kentering teweeg gebracht te hebben in de carrières van Sylvester Stallone en Robert De Niro.

Met ‘Demolition Man’, ‘Assassins’ en ‘Daylight’ als recentste successen stond Stallone medio jaren ’90 bovenaan de actiepiramide, maar hij wilde koste wat het kost bewijzen ook als karakteracteur te kunnen scoren. Toegegeven, zijn optreden in ‘Cop Land’ verdient lof, maar om één of andere reden draaide het effect averechts uit. Als actieheld leek hij plots opgebrand. Gevolg? The Italian Stallion klampt zich nu al jaren vast aan zijn oude glorie met sequels op ‘Rocky’ en ‘Rambo’ of de geriatrische retroactie van ‘The Expendables’. De Niro’s carrièrecurve op zijn beurt is omgekeerd evenredig aan die van Stallone. Met ‘Heat’, ‘Casino’ en ‘Jackie Brown’ reeg hij twintig jaar terug de pareltjes aaneen. Die succesreeks, die al begon in de jaren ’70, kende een abrupte stop met ‘Cop Land’. Wat volgde, was een set fletse thrillers en beschamende komedies, waarin de jonge Vito Corleone plotseling ‘West Side Story’-evergreens zong of peuters de (nep)borst gaf. De Niro was een sell-out geworden, en is dat – op een zeldzame uitzondering na – eigenlijk nog steeds.

Je zou dus kunnen stellen dat beide iconen op hun plaats zijn in ‘Grudge Match’, een stompzinnige bokskomedie over twee rivaliserende zwaargewichten die jaren na hun laatste confrontatie besluiten om elkaar nog eenmaal in de ring te bekampen. Stallone kiest voor veiligheid, want na zes ‘Rocky’-avonturen waagt hij zich hier niet bepaald op gewaagd terrein. De Niro verkoopt alweer met plezier zijn ziel aan het grote geld, en haalt ei zo na zijn Oscarwinnende vertolking in ‘Raging Bull’ onderuit. Jake LaMotta zou van Billy ‘The Kid’ McDonnen, het personage van De Niro, alleszins geen spaander heel laten.

Het grote probleem van ‘Grudge Match’ is echter niet dat de hoofdrolspelers uit de twee meest vermaarde boksfilms aller tijden hier een genante coda aan hun eigen legacy toevoegen, maar wel dat regisseur Peter Segal niet goed weet of hij nu een komedie of een drama wil maken. Een goede film had er wellicht nooit ingezeten, maar als De Niro en Stallone nu volbloed de draak met het genre hadden gestoken, behoorde een guilty pleasure tot de mogelijkheden. Segal, nochtans een comedyfilmer pur sang, probeert echter ook op het gevoel te spelen en trekt in de tweede helft voluit de sentimentele kaart. De afloop van de match uit de titel doet er dan ook niet meer toe: iedereen verlaat met opgeheven hoofd de arena. Hier zijn geen verliezers, behalve de kijker.

Rabiate fans van De Niro of Stallone zullen hier wellicht plezier aan beleven tot het laatste belsignaal, maar wij waren al na één ronde knock-out geslagen. De Niro kan als geen ander een knorpot neerzetten, maar verrassen doet dat kunstje niet meer. Stallone staat dan weer opvallend futloos te spelen. Het enige lichtpunt is Alan Arkin, maar drie geinige scènes op twee uur is net iets te weinig om van een entertainende zit te spreken. Voor wie ooit ‘Rocky’ of ‘Raging Bull’ zag, is ‘Grudge Match’ een steek door het filmminnend hart. Rocky is slechts een lammetje meer, en de stier is een os geworden.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray