Zoeken

Best Night Ever (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Best Night Ever (Blu-ray) met een 1/5
  • Regisseur: Jason Friedberg & Aaron Seltzer
  • Cast: Desiree Hall, Samantha Colburn, Eddie Ritchard, Crista Flanagan
  • Genre: Komedie
  • Duur: 81 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 08-07-2014
  • Distributeur Blu-ray: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Best Night Ever (Blu-ray)"
Ken je dat gevoel waarbij je aan het zwemmen bent en je net op het nippertje kan vermijden dat je een dobberende losgerukte pleister inslikt? Goed. Doe er nog een schep bovenop en stel je voor dat die pleister echt in je mond komt. Proficiat, je weet nu precies welke sfeer Jason Friedberg & Aaron Seltzer evoceren met ‘Best Night Ever’, een draak van jewelste die ei zo na de worst movie ever blijkt.

Friedberg en Seltzer hoef je niets meer te leren over slechte cinema en dito smaak. Wie ooit een van hun spoofprenten zag (‘Date Movie’, ‘Epic Movie’, ‘Meet The Spartans’, ‘Vampires Suck’, ‘Disaster Movie’) waarin ze blockbusters infantiel door de parodiemangel haalden, weet waarover we het hebben. Ditmaal kiezen ze voor een ietwat andere aanpak: ‘Best Night Ever’ is immers geen kopie van een bestaande prent, maar voegt verschilende zaken samen. Het uitgangspunt van ‘The Hangover’ om precies te zijn (maar dan vanuit een vrouwelijk standpunt) en de ‘found footage’-techniek die eerder al in ‘Project X’ voor niet-horrordoeleinden werd aangewend. Het resultaat is zo mogelijk nog slechter dan de fletse parodiedrek waarmee het duo naam maakte.  

Claire (Desiree Hall) staat op het punt te trouwen, maar wil zich nog eens een avond goed laten gaan in Las Vegas met haar zus en twee vriendinnen. Claires zus ziet alles redelijk bezadigd met een verblijf in een superdeluxe suite en een bezoek aan Céline Dion, de andere vrouwen zijn vooral ready to party. En die party komt er: wanneer blijkt dat de credit card van Claires zus niet kan worden gebruikt voor hun luxeonderkomen, zien de vier zich genoodzaakt om af te zakken naar de seedy part of town waar ze van de enige gortige calamiteit in de andere verzeilen.  

Is er eigenlijk nog iemand die zit te wachten op het zoveelste bacchanaal in Sin City? Wij alvast niet. Zeker niet als het decor van de strip en de slots wordt gebruikt voor de zoveelste variatie op hetzelfde thema. De gimmick van de found footage – aan boord omdat een van de vrouwen een videodagboek bijhoudt – voegt niets substantieels toe, en wordt bovendien vrij inconsequent toegepast. En zorgt voor nogal wat overbodig gekwetter van het kwartet waarlijk irritante vrouwen die Las Vegas op stelten zetten. Friedberg en Seltzer stoppen hier en daar ook een verborgencameragrap in het geheel, inclusief reacties van verbaasde voorbijgangers. De ‘Borat’-aanpak dus, en getuige de pijnlijke downgrade van de meest spraakmakende scène uit Sacha Baron Cohens beeldenstormende klassieker, is die candid aanpak alles behalve toeval. 

Slechte smaak heeft zeker zijn merites, maar de inspiratieloze en sullige platvloersheid waarmee die in ‘Best Night Ever’ wordt geserveerd raakt kant noch wal. De personages zijn irritant, de situaties afgezaagd en waar plaats zou moeten zijn voor de gulle lach blijkt enkel ruimte voor plaatsvervangende schaamte. De wansmakelijke krochten boordevol pis, kak en kots die Friedberg en Seltzer opzoeken zouden zelfs in de hemelse glans van het poollicht volstrekt te mijden zijn.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray