Zoeken

Barefoot

  • Cinevision.be/nl quoteert Barefoot met een 2/5
  • Regisseur: Andrew Fleming
  • Cast: Evan Rachel Wood, Scott Speedman, J.K. Simmons
  • Genre: Komedie
  • Duur: 86 minuten
  • Releasedatum DVD: 15-07-2014
  • Distributeur DVD: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Barefoot"
De Fransen mogen er dan wel van overtuigd dat les extremes se touchent, een goede zaak is die vaststelling meestal niet als ze wordt aangewend in romantische comedydrama’s. Je weet wel, van die romcompolonaises waarin twee totaal tegenovergestelde persoonlijkheden de hots krijgen voor elkaar en anderhalfuur later klittenbandgewijs het eeuwige geluk bij elkaar hebben gevonden. Een blauwdruk die de tand des tijds meer niet dan wel doorstaat. ‘Barefoot’ bevindt zich alvast aan de verkeerde kant van het spectrum: karikaturale personages, getelefoneerde plotwendingen en een hoge improbabiliteitsfactor… een mens zou voor minder vrijgezel (willen) blijven.

Aan de mannelijke kant van het canvas: Jay Wheeler (Scott Speedman), het zwarte schaap uit een rijke familie. Hij heeft nog maar weinig contact met zijn familie, en probeert playboygewijs van zijn leven te genieten. Wat niet echt lukt, getuige de schuld van veertigduizend dollar die hij bij de gokmaffia heeft uitstaan. Het is zelfs zo erg dat hij een baantje heeft bij de schoonmaakploeg in een mentale instelling: een job die hij uitsluitend heeft om zijn paroolofficier niet volledig de gordijnen in te jagen. Wanneer Jays broer op het punt staat te huwen, ontstaat bij Jay het idee om dat huwelijk bij te wonen, terug op een goed voetje te komen met zijn familie en tegelijkertijd te hopen dat zijn vader (Treat Williams) hem wil helpen om zijn schuld te vereffenen.

Aan de vrouwelijke kant van de ring: Daisy Kensington (Evan Rachel Wood). Een naïeve depressievelinge die steevast op blote voeten rondloopt (en hiermee is meteen de titel verklaard) en met een soms vertederende blik de wereld aanschouwt. Jay leert haar kennen tijdens een zwabberbeurt, en vat het idee op om haar te vragen of ze zich als zijn vriendin wil voordoen op het huwelijksfeest van zijn broer in New Orleans. En of ze dan ook even in de huid van een verpleegster kan kruipen, daar Jay telefonisch aan zijn vader meedeelde dat hij een mooie en lieve vriendin heeft die verpleegster is. Daisy stemt toe, en meteen ligt de weg wagenwijd open voor een trip boordevol voorspelbare misverstanden en cupidocapriolen die zelfs in de kringwinkel op het onderste schap zouden belanden. 

‘Barefoot’ is een remake van het Duitse ‘Barfuss’, een film uit 2005 die werd geregisseerd door acteur Til Schweiger en in het land van herkomst zowaar werd uitgeroepen als ‘beste Duitse film’ van het jaar. In welke mate beide versies aan elkaar gewaagd zijn weten we niet – het origineel hebben we niet gezien – maar we hopen dat er toch iets meer poer in het origineel zat dan in deze fletse remake. Scott Speedman en Evan Rachel Wood doen weliswaar hun best om alles zo levendig en vrolijk te houden, maar echt ver varen met kapseizende personages is er uiteraard niet bij.

Regisseur van dienst is Andrew Fleming. Die debuteerde eind jaren tachtig met de horrorprent ‘Bad Dreams’ en leverde in de jaren negentig een aantal matig interessante titels af met de liefdesdriehoek ‘Threesome’ en de hekserijklucht ‘The Craft’. Een echte doorbraak kwam er niet, en Fleming verkaste langzaam maar zeker naar het televisiecircuit. En heeft nu voor het eerst in zes jaar nog eens een filmproject te pakken. Al is dat niet meteen een opwaardering voor zijn cv. ‘Barefoot’ is enkel aan te raden aan wie er een erezaak van gemaakt heeft om tijdens zijn/haar aanwezigheid op dit aardse tranendal zoveel mogelijk romantische komedies achter de kiezen te stoppen. En daarbij niet op een cariësaanslag min of meer kijkt.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray