Zoeken

300: Rise Of An Empire (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert 300: Rise Of An Empire (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Naom Murro
  • Cast: Sullivan Stapletan, Eva Green, Lena Headey, Rodrigo Santoro
  • Genre: Actie
  • Duur: 102 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 16-07-2014
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "300: Rise Of An Empire (Blu-ray)"
In 2007 was er nogal wat te doen rond ‘300’ van Zack Snyder. Niet omdat het een wonderbaarlijk mooie kijkervaring was, maar omdat Snyder toen voluit experimenteerde met de mogelijkheden van studio-opnames tegen de achtergrond van green screens. De hervertelling van de strijd van Leonidas en een leger van driehonderd Spartanen tegen de zowat drieduizend manschappen van de Perzische koning Xerxes kreeg op die manier iets gestileerds en werd her en der onthaald als ‘blockbusterkunst’. De look en feel van die beelden waren trouwens niet alleen Snyders idee, daar de mosterd werd gehaald bij de plaatjes van het gelijknamige comic book van Frank ‘Sin City’ Miller. 

Zoals dat wel meer gebeurt met films die het goed doen aan de kassa’s, dient zich een paar jaar later een vervolg aan. ‘300: Rise Of An Empire’ werd vrij snel aangekondigd: reeds in de zomer van 2008 lieten de producers verstaan dat er een sequel in de pijplijn zat. Miller zou eerst een nieuwe comic maken, en die zou dan het bronmateriaal zijn voor de opvolger. Die comic is nog steeds niet gepubliceerd, de verfilming daarentegen galoppeerde begin dit jaar de zalen binnen. Weliswaar zonder Zack Snyder aan het roer: die heeft het te druk met zijn ‘Man Of Steel’-franchise, maar hij bleef nog aan boord als coscenarist en coproducent. De regiestoel werd ingenomen door de van Israel afkomstige Noam Murro, die ‘A Good Day To Die Hard’ liet passeren omdat hij de voorkeur gaf aan deze historische brok testosteroncinema. 

‘300: Rise Of An Empire’ is geen sequel in de letterlijke zin van het woord. Deze opvolger speelt zich immers zowel voor, tijdens als na de plotlijnen van ‘300’ af. Gerard Butlers Leonadis is niet meer van de partij, Lena Headey (koningin Gorgo), Rodrigo Santoro (Xerxes) en David Wenham (Dilios) duiken wel nog op. De echte nadruk ligt ditmaal echter op Themistocles (Australiër Sullivan Stapleton) en de sadistisch-geschifte Artemisia (een bloeddorstige Eva Green). Themistocles is een generaal wiens taak het is om de moordzuchtige troepen van Perzische machtswellusteling Xerxes tegen te houden. Heel Griekenland verenigen om de Perzische koning te dwarsbomen blijkt makkelijker gezegd dan gedaan, al krijgt Themistocles voldoende krediet om een vloot op poten te zetten die de invasie - geleid door Xerxes rechterhand Artemisia - moet zien af te wenden. Het gevolg is de slag om Salamis, een beruchte zeeslag die in 480 voor Christus werd uitgevochten in de zee-engte tussen Salamis en Pireaeus.

’t Mag dan allemaal historisch verantwoord zijn in ‘300: Rise Of An Empire’ (of toch minstens in sommige delen daarvan), de kans dat de prent meer indruk maakt op machoadepten dan op geletterde historici is groot. Net als Snyder gaat Murro vooral voor de spektakelwaarde: bloederige massagevechten waarvan de bicepsen bijna uit het beeld poppen gaan hand in hand met slowmotion gebakkelei waarbij niet op een goor moment min of meer wordt gekeken. Wat niet wil zeggen dat er geen aandacht is besteed aan de geschiedkundige omkadering: wie dit wil vergelijken met de geschiedenisboekjes, zal concluderen dat er wel degelijk raakpunten zijn. Alleen ogen ze in dit zonder al teveel moeite over de top gaand actie-epistel toch als flauw excuus voor het overdadig bloedvergieten. Eva Green mag moeiteloos met de film aan de haal gaan: niet alleen geniet ze van de perfide one liners en haar machisma-attitude, ze heeft ook duizend keer meer uitstraling dan Sullivan Stapleton die in de huid van haar tegenstrever kruipt. 

Wie ‘300’ ok vond, heeft eigenlijk geen reden om de opvolger ongezien te laten. Meer van hetzelfde, en toch een beetje anders (vooral door de setting op zee) en identiek qua teneur en sfeerschepping. Net als Snyders origineel is dit echter een prent die – eens de gimmick is verwerkt – moeite heeft om anderhalfuur te boeien. Na een gevecht of drie hadden wij het eigenlijk al gezien, en de variaties op hetzelfde ‘voor god en vaderland’-gebral zijn eentonig en repetitief. Niets nieuws onder de zon dus, al zullen fans van potige tandengeknarsdissen daar waarschijnlijk niet over klagen.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray