Zoeken

Dodgeball

  • Cinevision.be/nl quoteert Dodgeball met een 3/5
  • Regisseur: Rawson Marshall Thurber
  • Cast: Vince Vaughn, Ben Stiller, Christine Taylor
  • Genre: Komedie
  • Duur: 93 minuten
  • Releasedatum: 22-09-2004
  • DVD: 19-01-2005
  • Distributeur: 20th Century Fox
  • DVD: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "Dodgeball"

Peter LaFleur (Vince Vaughn) is de eigenaar van Average Joe’s, een halfvervallen gymclub met amper een vijftal leden. Hij amuseert zich, maar verdient geen geld. Daardoor stuurt de bank de advocate Kate (Christine Taylor) om de boeken na te checken alvorens Average Joe’s verkocht zal worden aan White Goodman (Ben Stiller), een megalomane, gespierde eigenaar van ’s werelds meest succesvolle fitnessclubs. Peter moet 50,000 dollar ophoesten of hij verliest z’n dagelijkse bezigheid. Wanneer hij en z’n leden besluiten deel te nemen aan het aankomende Dodgeball-festival, zien ze de toekomst minder somber in. Zeker wanneer ook Kate zich bij het team aansluit en een prima speelster blijkt te zijn.

‘Dodgeball’ is zowel het scenario- als regiedebuut van Rawson Marshall Thurber. Niet alleen levert de talentvolle Thurber met ‘Dodgeball’ één van de meest humoristische films van het jaar af, ook blijkt hij een goed oog voor timing te hebben. De humor is platvloers, gemeen en banaal, maar tegelijkertijd zodanig over the top dat het allemaal met een vette knipoog moet bekenen worden. Hoewel de film enkele fantastische vondsten kent en dito dialogen (’If you can dodge cars, you can dodge a ball!’), moet deze sportieve komedie het niet van z’n scenario hebben, dan wel van z’n sublieme vertolkingen.

We hadden het nooit gedacht, maar Vince Vaughn blijkt dan toch nog over enig komisch talent te beschikken. En hoewel hij en Christine Taylor zich prima uit de slag trekken, wordt de show volledig gestolen door een marginale, maar tot tranen toe hilarische Ben Stiller, tevens producer van dit kitschspektakel. De film bevat trouwens ook eindeloos veel grappige, korte bijrollen en gastoptredens van onder andere Hank Azaria als dodgeballspeler uit de jaren zestig, Jason Bateman als oliedomme commentator, David Hasselhoff als Duitse coach, Chuck Norris als jurylid en zelfs Lance Armstrong als toevallige voorbijganger. ‘Dodgeball’ is geen hoogstaande cinema, maar wist ons toch anderhalf uur lang een brede glimlach te bezorgen!

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray