Zoeken

Closed Circuit (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Closed Circuit (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: John Crowley
  • Cast: Eric Bana, Rebecca Hall, Ciaran Hinds, Jim Broadbent
  • Genre: Thriller
  • Duur: 95 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 22-07-2014
  • Distributeur Blu-ray: A-Film HE
Bekijk de cover van de film "Closed Circuit (Blu-ray)"
Een film van anderhalf uur vergelijken met een televisiereeks zonder vastgelegd eindpunt (in dit geval ‘Homeland) is een beetje zoals de spreekwoordelijke appels en peren afwegen: beide hebben een gemeenschappelijke soortelijke deler, en daar houdt het dan ook bij op. Waar ‘Homeland’ een plot rond een terroristische aanslag kan laten meanderen rond intriges met meer dubbele bodems dan in het attributenarsenaal van een gepensioneerde illusionist, moet ‘Closed Circuit’ de klus zien te klaren binnen de negentig minuten. Al is er met dat canvas op zich niets mis, het is vooral de slordige manier waarop regisseur John Crowley en scenarist Steven Knight het hen toegewezen tijdsbestek invullen, die ervoor zorgt dat het vuur nooit aan de lont komt. 

‘Closed Circuit’ begint met een explosie in de Londense Borough Market, met enkele honderden slachtoffers als gevolg. De veiligheidsdiensten zijn er als de kippen bij om de Turkse extremist Farroukh Erdogan te arresteren als brein achter de aanslag. De verdediging van de dader is meteen een fikse kluif. Zozeer zelfs dat hij twee advocaten krijgt: een die de zaak publiekelijk mag verdedigen, en een die de geheime aspecten van het dossier achter gesloten deuren moet behandelen. Dit om te vermijden dat sommige onthullingen die van staatsbelang zijn om eventueel andere samenzweringen op te lossen aan de grote klok worden gehangen. 

Zes maand na de explosie pleegt Erdogans publieke advocaat zelfmoord. Waarop de zaak bij Martin Rose (Eric Bana) terechtkomt. Op zich geen probleem, ware het niet dat Rose ooit een affaire had met Claudia Simmons-Howe (Rebecca Hall), de advocate die de zaak achter gesloten deuren pleit. En van rechtswege uit is het nadrukkelijk verboden dat er een band is tussen beide advocaten. Daar geen van beide de zaak wil laten schieten, proberen ze hun vroegere connectie voor de buitenwereld verborgen te houden. Al is maar de vraag of dat lukt in een zaak waarin niets blijkt te zijn wat het is. Rose ontdekt immers dat Erdogan eigenlijk een MI-5 agent is die wordt beschermd door de Britse regering. Als hij samen met Claudia het complot wil ontrafelen en de echte waarheid aan het licht wil brengen zijn ze beiden meteen opgejaagd wild. 

Scenarist Steven Knight harkte reeds een mooi palmares bij elkaar. Het voorlopig hoogtepunt uit zijn carrière is het hier nog niet uitgebrachte en door hem zelf geregisseerde ‘Locke’ met Tom Hardy – een thriller die zich volledig afspeelt achter het stuur van een wagen. Daarnaast schreef hij onder meer voor Stephen Frears (‘Dirty Pretty Things’), David Cronenberg (‘Eastern Promises’) en Martin Scorsese (al werd Knights adaptatie van Dennis Lehanes ‘Shutter Island’ uiteindelijk niet gebruikt als shooting script). Knight weet dus duidelijk hoe hij een verhaal moet construeren, maar met ‘Closed Circuit’ wil het op het eerste zicht toch niet echt lukken. In hoeverre Knight daarvoor moet worden berispt, is de vraag: de plot is op zich zeker interessant, de stuurloze manier waarop John Crowley (‘Intermission’, ‘Boy A’) het in beeld brengt, zorgt echter voor bijna geen animo.

‘Closed Circuit’ is een potentieel interessant gegeven waar zo goed als niets wordt mee aangevangen. Bana en Hall krijgen geen kans om iets te doen met hun karikaturale personages en potentieel spannende scènes lijken wel gemonteerd door Stevie Wonder: de identiteit van een van de bad guys wordt op een hoogst knullige manier prijsgegeven, en een personage dat cruciaal kan zijn voor de plot (een journaliste vertolkt door Julia Stiles) krijgt een stiefmoederlijke behandeling. Of wat eigenlijk ‘puntje van de zetel’-materiaal zou moeten zijn eerder lijkt op een therapeutisch tussendoortje voor wie de slaap niet kan vatten.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray