Zoeken

True Detective, seizoen 1 (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert True Detective, seizoen 1 (Blu-ray) met een 4/5
  • Regisseur: Cary Fukunaga
  • Cast: Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan
  • Genre: Thriller
  • Duur: 448 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 16-07-2014
  • Distributeur Blu-ray: Warner HV
Bekijk de cover van de film "True Detective, seizoen 1 (Blu-ray)"
Met ‘True Detective’ demonstreert HBO andermaal zijn neus voor kwaliteitstelevisie en voegt de betaalzender en passant een extra dimensie aan het begrip thuisbioscoop toe. Het kleine scherm lijkt hier dan ook een beetje groter: hoofdrollen voor Hollywoodsterren Matthew McConaughey en Woody Harrelson, een moordmysterie dat refereert aan het werk van David Lynch, Michael Mann en David Fincher én een beeldtaal die smeekt om een wit doek – kies zelf maar wat je het meest de indruk oplevert dat je huiskamer plotseling een cinema geworden is.

Scenarist Nic Pizzolatto, die eerder al in de pen kroop voor enkele afleveringen van de miskende Amerikaanse remake van ‘The Killing’, neemt ons acht afleveringen mee naar het broeierige Louisiana, thuisbasis van rednecks, bible belters en andere rare snuiters, in wiens gezelschap je liever niet vertoeft. Wanneer anno 1995 een rituele moord het vermoeden wekt dat er een seriemoordenaar aan de slag is, wordt detectiveduo Marty Hart (Woody Harrelson) en Rust Cohle (Matthew McConaughey) op de zaak gezet. Ze weten de dader in te rekenen, maar worden 17 jaar later verplicht om de schuld van de man in twijfel te trekken. Een nieuwe moord volgens dezelfde modus operandi doet namelijk vermoeden dat de echte killer nog steeds op vrije voeten is.

Puur op premisse zal ‘True Detective’ geen originaliteitsprijzen winnen. Door het moordmysterie in twee tijdslagen te ontvouwen die gaandeweg naar elkaar toe kruipen, blijf je natuurlijk geboeid, maar nieuw is die aanpak ook niet (zie o.a. ‘Damages’). Gelukkig beseft Pizzolatto dat zijn karakters minstens zo belangrijk zijn als de plot. De tagline op de Blu-ray-kaft ‘Touch darkness and darkness touches you back’ geeft het dan ook al aan: Hart en Cohle dalen voor hun onderzoek – letterlijk en figuurlijk – af tot in de donkerste krochten van de maatschappij, en dat laat zijn sporen na. Die sporen blijken uiteindelijk zelfs boeiender dan de ontknoping, die net iets te traditioneel uitvalt voor een southern gothic. Een gevoel dat ook ingefluisterd wordt omdat het échte hoogtepunt zich al halfweg het seizoen aandient. Al is dat maar een piepkleine smet op het door cineast Cary Fukunaga (‘Sin Nombre’, ‘Jane Eyre’) prachtig en consistent gefotografeerde blazoen.

HBO lanceerde ‘True Detective’ als een anthologieserie, wat betekent dat seizoen twee op een andere zaak zal focussen en dus ook een nieuwe cast zal introduceren (Colin Farrell en Vince Vaughn worden al getipt voor de hoofdrollen). In de voetsporen van Woody Harrelson en Matthew McConaughey is het alvast niet simpel treden. Vooral die laatste speelt als de extreem zwartgallige Cohle iedereen van het scherm. Een iconisch personage in een nu al iconische reeks die zich nog het best laat omschrijven als een duivelse kruising tussen ‘The Night Of The Hunter’ en ‘Zodiac’. God zij met u. Of niet, natuurlijk.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray