Zoeken

I, Frankenstein (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert I, Frankenstein (Blu-ray) met een 2/5
  • Regisseur: Stuart Beattie
  • Cast: Aaron Eckhart, Miranda Otto, Bill Nighy
  • Genre: Actie
  • Duur: 90 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 29-06-2014
  • Distributeur Blu-ray: Splendid Films
Bekijk de cover van de film "I, Frankenstein (Blu-ray)"
Mary Shelley, James Whale en Boris Karloff sloegen naar verluidt spontaan aan het muiten in hun hemelse barak toen ze eerder dit jaar tijdens de wekelijkse filmavond Stuart Beatties ‘I, Frankenstein’ voorgeschoteld kregen. Hun ongenoegen en de daaropvolgende oproer over de moderne update van hun beloved monster was zelfs zo groot dat ze – alweer naar verluidt – drie weken werden uitgesloten van groepsactiviteiten. Ons ongenoegen over ‘I, Frankenstein’ is minder groot, maar dat neemt niet weg dit werkstuk inderdaad een futiele poging is om nieuw leven te pompen in deze klassieker.

De elementen uit Shelleys uit 1818 stammende bronroman ‘Frankenstein, or The Modern Prometheus’ worden aan de aftrap voor de duidelijkheid en veiligheid heel snel afgehaspeld via een voice over. Voor die enkelingen die niet weten wie het monster van Frankenstein is, waarschijnlijk. Niet dat je tijdens die twee minuten durende recap alle finesses te horen krijgt, maar soit … Na die opening springen we zo’n tweehonderd jaar vooruit in de tijd en zien we dat Frankensteins creatie (Aaron Eckhart) nog steeds rondzwerft. Getormenteerd door zijn uiterlijk, zijn verleden en demonen die jacht op hem maken, zo blijkt. 

Het monster (dat hier voor het gemak Adam als voornaam meekrijgt) blijkt verwikkeld in een strijd tussen duivels en engelen. De engelen zien er uit als gargoyles (wezens die je ook op de kantelen van de Notre-Dame in Parijs aantreft) en worden aangevoerd door koningin Lenore (Miranda Otto), een directe afstammelinge van aarstsengel Michael. Ze willen dat Adam hen helpt in de strijd tegen demonen die de heerschappij op aarde willen overnemen, maar die weigert beleeft. Een beslissing die voor de nodige interne onrust zorgt bij de gargoyles. De duivels staan onder leiding van prins Naberius (Bill Nighy – wat doet die man eigenlijk niet om zijn bankrekening te spijzen?) die de onsterfelijke kracht van Adam wil gebruiken om een leger ondoden te reanimeren. Naberius geeft zich daarbij uit als zakenmagnaat Charles Wessex – en gebruikt in zijn lab de meest verfijnde spitstechnologie om zijn doel te bereiken.

Stuart Beattie (scenarist van onder andere ‘Collateral’, ‘Australia’ en ’30 Days Of Night’) en Kevin Grevioux (die mee aan de wieg staat van de ‘Underworld’-franchise) brengen op zich best een aardig pulpidee, maar halen helaas niet het onderste uit de kan. Engelen die tegenover duivels komen te staan kan je moeilijk een nieuwe invalshoek noemen, en de kruisbestuiving met het idee uit ‘Underworld’ (weerwolven vs vampieren) ligt er iets te dik op. En dat komt niet enkel omdat Bill Nighy ook daar van de partij is. De CGI-effecten ogen eveneens repetitief: als je een vlammend skelet hebt gezien, heb je ze meteen allemaal gezien. Een beetje jammer dat Grevioux en Beattie nogal in herhaling vallen, zeker omdat het production design met de kathedraalvergezichten er zeker mag zijn. 

Extra animo zit er gelukkig in de interactie tussen Eckhart (eens te meer in een rol onder zijn niveau) en Yvonne Strahovski, die als rechterhand van Nighy langzaamaan in het snotje krijgt dat het eigenlijk beter toeven is bij het misbegrepen monster. Daar Eckhart en Strahovski de Z-filmknop gretig indrukken, wordt alles trouwens extra fouter (lees: amusanter). Kevin Grevioux steekt inmiddels niet onder stoelen of banken dat hij droomt van een symbiose tussen de leefwereld van Frankenstein en die van ‘Underworld’, zodat Eckhart en Kate Beckinsale samen het onrecht zouden kunnen bestrijden. Een duet waar wij alvast niet zitten op te wachten: een halfgekookte actiekijk op Frankenstein is meer dan genoeg of – afhankelijk van hoe je het bekijkt – zelfs al een te veel.

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray