Volkslegendes, ze zijn er in alle soorten en maten: wij hebben Tijl Uilenspiegel en Reynaert De Vos, Japan heeft 47 ronin. Tijl en Reynaert heeft Hollywood voorlopig nog niet ontdekt, de 47 ronin wel. En die mogen aantreden in een overgebudgetteerd blockbusterspektakel (kostprijs: 175 miljoen dollar). Keanu Reeves kreeg de eer de hoofdrol te vertolken, de rest van de cast bestaat voornamelijk uit Oosterse acteurs.
De legende van de 47 ronin situeert zich aan het begin van de achttiende eeuw. Een groep samoerai blijft na de zelfmoord van hun meester verweesd achter, en zijn vanaf dan geen samoerai meer maar ronin, want zo heten samoerai zonder broodheer nu eenmaal. Ze besluiten de dood van hun krijgsheer te wreken door de man die verantwoordelijk was voor diens zelfmoord te vermoorden. Waarop ze zelf verplicht worden om ook zelfmoord te plegen daar ze met het bloedvergieten hun erecode hebben ontkracht. Een opus dat het een en ander zegt over moed, opoffering, loyaliteit en eer. En zo hebben ze ze graag in Japan.
Dit verhaal groeide uit tot een van de meest geliefde porties historische overlevering in Japan, en werd ontelbaar veel keer gebruikt als inspiratie in diverse kunstvormen: van poppenspel over opera’s tot toneeladaptaties. Ook verfilmingen bleven niet uit: in Japan werd het zo’n zes keer verfilmd, met een vroege versie die dateert van rond het jaar 1910. De bekendste versie is die uit 1962 (‘Chushingura’) met Toshiro Mifune in een van de hoofdrollen. Deze Amerikaanse versie met Keanu Reeves leent uitsluitend de titel, en zorgt voor een eigen invulling van de legende. Zo is het personage dat Reeves vertolkt speciaal voor de film in het leven geroepen en heeft het geen enkele connectie met de originele Japanse saga.
Wat de Britse debutant Carl Rinsch voor ogen had was duidelijk geen getrouwe adaptatie van het bronmateriaal. Met de toevoeging van Reeves’ half Japanse-half Britse Kai slaat hij al vanaf de eerste minuut een eigen weg in. En dat is niet die van een boeiend verhaal over trouw en verraad: Rinsch concentreert zich nogal gretig op een bij de haren gesleurde romantische subplot en voegt fantasy-elementen toe als draken, heksen en magie. Het enige dat hij niet in de kookpot gooide was een boeiend scenario. Laat dat nu net het meest belangrijke ingrediënt zijn.
De plot had trouwens nogal wat voeten in de aarde: de eerste draft werd geschreven door Chris Morgan, scenarist van onder meer ‘Wanted’ en vijf afleveringen uit de ‘Fast & Furious’-reeks. Dat kunnen we nog volgen, daar de man ervaring heeft als het aankomt op het serveren van leeghoofdige actie. De rewrite werd gedaan door Hossein Amini, bekend van ‘Jude’, ‘Wings Of The Dove’, ‘Drive’ en ‘The Two Faces Of January’ – toch niet meteen een naam die je in deze context denkt aan te treffen. Al is Amini blijkbaar populair (of goedkoop?) als writer for hire daar hij eveneens mee sleutelde aan de plot van die andere sof ‘Snow White And The Huntsman’. Nu ja, noch Amini noch klein pierke (laat staan God) zou iets schappelijks hebben kunnen maken van deze ongeïnspireerde actieprent die van alles laat bewegen en clashen, zij het zonder een reden te etaleren waarom we dat boeiend zouden moeten vinden. Keanu Reeves’ houterig acteren (hij is nu toch al een tijdje op zoek naar zijn mojo) is alvast geen reden: integendeel, zijn futloze vertolking is exemplarisch voor de inertheid van deze totaal irrelevante Hollywoodkijk op Oosterse folklore.
Simon Couwens
Niets uit deze publicatie mag op welke wijze dan ook worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke (per e-mail of brief) toestemming van de verantwoordelijke uitgever.