Zoeken

Pompeii (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert Pompeii (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: Paul W.S. Anderson
  • Cast: Kit Harington, Kiefer Sutherland, Emily Browning
  • Genre: Actie
  • Duur: 100 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 13-08-2014
  • Distributeur Blu-ray: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "Pompeii (Blu-ray)"
Raar hoe het brein melancholisch selectief werkt. Zo staat ons nog duidelijk voor de geest hoe we als kind aan de buis zaten gekluisterd voor een film over ‘De Laatste Dagen Van Pompeii’. Dat die film – opspeuringswerk leert dat het om een Italiaans peplumspektakel uit 1959 gaat met krachtpatser Steve Reeves in de hoofdrol – indruk maakte op een kind met zich ontwikkelende cinefiele genen, spreekt voor zich. Dat het resultaat zou tegenvallen indien we het nu zouden terugzien, ook. Waarmee we ons meteen de vraag stellen of dit eveneens het lot is dat Paul W.S. Andersons “Pompeii” te wachten staat? Nu vooral goed om de adrenaline bij jonge kijkers te laten pompen, en binnen dertig jaar uitsluitend geroemd en geëerd om die sentimentele waarde? De tijd zal het uitwijzen.

Ruw aan de haak gewogen is er voor de doorwinterde kijker op het eerste – en op het tweede – zicht maar weinig te roemen en te eren aan Andersons nieuwste. De sf-specialist (‘Event Horizon’, ‘Alien Vs. Predator’, de ‘Resident Evil’-franchise) bewees met zijn eigentijdse zeppelinverfilming van Alexandre Dumas’ ‘The Three Musketeers’ ook zonder ruimteschepen aan de slag te kunnen, en gaat nu op dat elan verder door zich op de Romeinse mythologie te werpen. Waar beter halthouden dan in het jaar 79 na Christus, toen een uitbarsting van de Vesuvius ei zo na het kuststadje Pompeii van de kaart veegde? Een gebeurtenis die blijft inspireren, getuige het boek dat Robert Harris, auteur van ‘The Ghost Writer’, er in 2003 over schreef. Even zag het ernaar uit dat Roman Polanski dat boek zou verfilmen met Scarlett Johansson en Orlando Bloom in de hoofdrollen, maar dat project stierf een stille dood. 

Andersons worp heeft niets met Harris’ boek te maken, noch met andere gedocumenteerde naslagwerken over wat de meest tot de verbeelding sprekende vulkaanuitbarsting op Europees grondgebied ooit is. En dat is er aan te zien: de personages zijn volledig gemodelleerd naar de krijtlijnen van de moderne actiefilmerij, en de plot bevat meer clichés dan een fotografiemuseum. We kunnen daar over zeuren, tegelijk zijn het net die elementen die ervoor zorgen dat de gemiddelde tienjarige die de prent nu ziet hem binnen twintig jaar zeker nog eens wil terugzien for old time’s sake. Held van de dag is Milo (Kit Harington uit ‘Game Of Thrones’), een Kelt wiens familie en volledige stam werden uitgemoord door Romeinse troepen onder leiding van ene Corvus (Kiefer Sutherland in toga, zowaar). Milo overleeft het bloedbad en wordt daarvoor beloond met een carrière als slaaf/gladiator. Tijdens het opgroeien blijft hij denken aan wraak op Corvus en de zijnen. Wanneer hij als gladiator in Pompeii verzeilt ziet hij zijn kans schoon: Corvus ligt daar immers op vinkenslag in de hoop te kunnen huwen met senatorsdochter Cassia (Emily Browning). Cassia valt echter meer voor Milo. Een romance hangt een in de lucht, zij het eentje waarbij het water te diep is, en het vuur te heet. 

Het eerste uur van ‘Pompeii’ kan je gemakshalve samenvatten als ‘Romeo & Juliet in het oude Rome’. Twee verliefde jonge mensen die niet bij elkaar kunnen komen door een verschil in rang en stand, en op een noodlottige wijze hun eeuwige liefde bezegeld zien. Het laatste halfuur is andere koek: dan barst immers het Vesuvius-pandemonium los en Anderson concentreert zich dan volledig op de CGI-effecten waarmee hij de ramp reconstrueert. Weet je meteen waarom hij een budget van zo’n honderd miljoen dollar nodig had. Tot op zekere hoogte zijn die effecten zeker imposant, alleen hebben we het allemaal al eens eerder gezien. Bovendien moet je al een liefhebber van camp en pulp zijn (een wedren met paardenkarren midden in kolkende lava, yeeha) om Andersons bijwijlen hilarisch domme brij naar waarde te schatten. 

Zelfs al kan je ‘Pompeii’ niet meteen een goede prent noemen, het enthousiasme van Anderson – zeker in het laatste halfuur – zorgt alsnog voor een hoge spektakelwaarde voor wie dit weegt op de de (foute) entertainmentschaal. Als dosis potsierlijke cinema zijn er tenenkrommender voorbeelden te vinden dan deze bombastische guilty pleasure. Bovendien weet Anderson op het eind alsnog te verrassen door niet voluit voor een happy end te gaan. Een extra reden om ‘Pompeii’ – al dan niet op een onbewaakt moment – op zijn minst een toertje in de lader van de thuisbioscoop te gunnen. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray