Zoeken

RoboCop (Blu-ray)

  • Cinevision.be/nl quoteert RoboCop (Blu-ray) met een 3/5
  • Regisseur: José Padilha
  • Cast: Joel Kinnaman, Gary Oldman, Samuel L. Jackson, Michael Keaton
  • Genre: Sciencefiction
  • Duur: 117 minuten
  • Releasedatum Blu-ray: 13-08-2014
  • Distributeur Blu-ray: 20th Century Fox HE
Bekijk de cover van de film "RoboCop (Blu-ray)"
De ene remake is de andere niet. Twee jaar geleden moest Paul Verhoeven met lede ogen toezien hoe zijn cultklassieker ‘Total Recall’ door ‘Underworld’-filmer Len Wiseman ontdaan werd van al zijn dubbele bodems en een flitsend videogamejasje aangemeten kreeg. Nu waagt Hollywood zich aan een update van ‘RoboCop’ en maakt daarbij de omgekeerde bewerking. Veel meer dan op het subversieve geweld dat zo tekenend was voor het origineel uit 1987 richten de makers hun focus ditmaal bijna exclusief op de ethische vraagstukken die deze fascistische fantasie uitlokt.

Aan de premisse is weinig gesleuteld. In 2028 proeft het bedrijf OmniCorp van het succes van hun robottechnologie. Robots winnen overal ter wereld oorlogen voor de VS en dus wil de malafide CEO (Michael Keaton) de ontwikkeling ook in eigen land in de praktijk omzetten. Een welgekomen proefkonijn dient zich aan in de vorm van politieagent Alex Murphy (Joel Kinnaman), die bij een explosie het leeuwendeel van zijn primaire lichaamsfuncties verliest. Zijn hersenactiviteit is echter nog intact, waardoor een team wetenschappers onder aanvoering van Dr. Norton (Gary Oldman) hem in een metalen pantser kan hijsen. Half mens, half robot verpersoonlijkt Murphy de eerste stap naar een gerobotiseerde arm der wet.

Braziliaans cineast José Padilha bewees met het (al even) politiek geladen ‘Tropa De Elite’ dat hij bruut bioscoopgeweld niet schuwt, maar in zijn Amerikaans regiedebuut is daar nauwelijks iets van te merken. De weinig verholen kritiek op het Amerikaanse oorlogsapparaat, een totalitaire politiemacht en een maatschappij waaruit elk greintje menselijkheid door artificial intelligence gegijzeld wordt, schiet namelijk scherper dan het titelpersonage in vol ornaat. Wie met heimwee terugdenkt aan de heerlijk foute en perverse geweldorgieën van Verhoeven zal zijn teleurstelling wellicht maar moeilijk kunnen onderdrukken. Het grootste probleem van deze ‘RoboCop’ is dan ook dat hij – voor een actiefilm – te weinig spektakel opdient. Toch verveelt deze iets te praatzieke blockbuster niet. Zo bestaat het gekissebis tussen de megalomane OmniCorp-CEO en zijn hoofdwetenschapper over de hele lijn uit heerlijk knapperige dialogen (pittig gebracht ook door de tandem Keaton-Oldman) en blijft de ‘mens vs. machine’-ondertoon immer relevant.

Misschien is het ook wel fout om deze reboot gewoon met zijn origineel te vergelijken. Je kan het jammer vinden dat Padilha humor uit zijn prent heeft gebannen, maar mocht hij wel de kaart van de groteske gore getrokken hebben, dan zou dit pas echt een goedkoop doorslagje van Verhoevens visie geweest zijn. En in het hedendaagse Hollywood raak je met zo’n diabolische fantasieën niet door de censuurcommissie. ‘Robocop’ anno 2014 is een met potente doch sporadische actie doorspekt maatschappijkritisch sf-drama, met een uitstekende hoofdrol voor ‘Snabba Cash’- en ‘The Killing’-acteur Joel Kinnaman, die de vertwijfeling van zijn personage (wil ik wel voortleven als een robot?) pijnlijk voelbaar weet te maken.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray