Zoeken

Masters Of Sex, seizoen 1

  • Cinevision.be/nl quoteert Masters Of Sex, seizoen 1 met een 4/5
  • Regisseur: o.a. John Madden, Michael Dinner, Michael Apted, e.a.
  • Cast: Michael Sheen, Lizzy Caplan, Caitlin Fitzgerald, Teddy Sears
  • Genre: Drama
  • Duur: 650 minuten
  • Releasedatum DVD: 06-08-2014
  • Distributeur DVD: Sony Pictures HE
Bekijk de cover van de film "Masters Of Sex, seizoen 1"
In ‘Blaze’ werd stripster Blaze Starr onder het motto ‘Do It For America’ door senator Earl Long aangepord om haar vleselijke lusten te laten botvieren. In ‘Masters Of Sex’ luidt het devies voor de wellustige mannen en vrouwen ‘Do It For Science’. En dat twaalf afleveringen lang. Iedereen met een goede neus voor knappe televisiereeksen weet meteen waar met rode oortjes naar te kijken, al dan niet als de zon is ondergegaan.

‘Masters Of Sex’ is een deels waarheidsgetrouwe, deels fictieve invulling van het leven van William Masters en Virginia Johnson, een gynaecoloog en seksuologe die in 1957 begonnen met het wetenschappelijk verantwoord in kaart brengen van het seksueel gedrag van de Amerikaanse medemens. Pas in de jaren negentig zou het duo stoppen met hun onderzoeksmethodes. Hun werk was – net als dat van collega-seksuoloog Alfred Kinsey - uiteraard controversieel, maar leverde tegelijk baanbrekende en onthullende informatie op over hoe het lichaam reageert tijdens de verschillende fases van de seksuele beleving. Ruim twaalf uur (gepraat over) seks: qua unique selling proposition kan deze nieuwe Showtime-hit tellen. Het tweede seizoen loopt momenteel in Amerika, en scoort zowel bij pers als de kijker: geen wonder dat er inmiddels ook officieel groen licht is gegeven voor een derde reeks. 

Wat ook de toekomst van ‘Masters Of Sex’ mag zijn, deze eerste schijvenbundel is uw onverdeelde aandacht alvast meer dan waard. We leren William Masters kennen terwijl hij als gynaecoloog is verbonden aan Washington University in St.-Louis. Hij is gefascineerd door lichamelijke reacties op seks in al zijn vormen en maten. Om die te weten te komen, observeert hij proefpersonen – die met elektroden met registratieapparatuur zijn verbonden – tijdens de daad. Virginia Johnson – een voormalige nachtclubzangeres – komt bij hem solliciteren voor een job als secretaresse, en voelt zich direct aangetrokken tot Masters’ studies. Zozeer zelfs dat zij zijn vaste partner wordt, al gebeurt dat niet zonder slag of stoot in een professionele en werkrelatie die meer hobbels kent dan het parcours van Parijs-Roubaix. 

‘Masters Of Sex’ lijkt op het eerste zicht een one trick pony, maar dat is duidelijk buiten de intelligentie van de makers geleverd. Showrunner Michelle Ashford levert een serie af die - naast geschiedkundig significant - immens entertainend is. En dat op verschillende niveaus: het is heerlijk om Michael Sheen aan het werk te zien als stijfdeftige en ietwat tirannieke wetenschapper die zijn persoonlijke gevoelens voor Johnson maskeert, zijn doen en laten zoveel mogelijk probeert te verbergen voor zijn vrouw, en wiens humane kant geregeld worst ontkracht als hij bereid lijkt om over lijken te gaan om zijn doel te bereiken. Op zijn zachtst gezegd: een hoogst enigmatisch personage. Lizzy Caplan (dusver vooral bekend van bijrollen in onder meer ‘Mean Girls’, ‘Cloverfield’ en ‘Hot Tub Time Machine’) heeft een carrièremakende rol te pakken als de extraverte Johnson, die moet kiezen tussen gedienstig in de voetsporen lopen van Masters of haar eigen baas zijn terwijl ze als alleenstaande vrouw instaat voor de opvoeding van haar twee kinderen. Extra acteerlof gaat naar Beau Bridges als Masters’ overste die niet meteen staat te popelen om diens controversieel onderzoek te steunen.

Eveneens mooi getroffen: de tijdsgeest. De jarenvijftig en zestigdetails zorgen voor een extra knisperig cachet, al zijn ze niet zo overvloedig geaccentueerd als in ‘Mad Men’ waar de aankleding bijna een personage op zich is. De intriges blijven voor het merendeel gevarieerd en verrassend: het privéleven van beide protagonisten wordt nooit soaperig, de nevenpersonages zijn scherp en spits in de centrale plot geïntegreerd, en alles werkt bovendien op macroniveau. ‘Masters Of Sex’ is niet alleen een verhaal over mensen, maar ook over de tijdsgeest: Ashford toont de manier waarop de (seksuele) relaties tussen man en vrouw veranderden, hoe de wetenschap omging met seksualiteit en vruchtbaarheid, en hoe hypocrisie toen ook al regeerde. Of hoe deze reeks van potentiële one night stand langzaam maar zeker transformeert in een langdurige en vruchtbare relatie. Laat aanrukken, dat tweede seizoen. 

Simon Couwens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray