Zoeken

The Expendables 3

  • Cinevision.be/nl quoteert The Expendables 3 met een 1/5
  • Regisseur: Patrick Hughes
  • Cast: Sylvester Stallone, Mel Gibson, Arnold Schwarzenegger, Jason Statham
  • Genre: Actie
  • Duur: 126 minuten
  • Releasedatum: 20-08-2014
  • Distributeur: Entertainment One
Bekijk de cover van de film "The Expendables 3"
Sylvester Stallone zal altijd een bijzondere plaats hebben in ons hart. Moesten we een film maken van onze jeugd, dan is voor de spierbundel met Italiaanse roots sowieso één van de hoofdrollen weggelegd. Toen onze klasgenootjes nog verknocht waren aan ‘De Smurfen’ of ‘Tom & Jerry’, verbouwden wij de woonkamer tot boksring waarin we fictieve duels met Apollo Creed en Ivan Drago uitvochten. Of fantaseerden we dat de tuin het oerwoud was waarin Rambo zich in ‘First Blood’ schuilhield voor de autoriteiten. Dat waren tijden.

Maar wat voor ons jeugdherinneringen zijn die we in een melancholische bui nog wel eens durven oprakelen, is voor Stallone anno 2014 nog altijd de dagelijkse realiteit. Sinds ‘The Expendables’ klampt Sly zich namelijk meer dan ooit vast aan zijn oude glorie en lijkt het wel alsof de jaren ’80 voor hem nooit gestopt zijn. Wat van start ging als geinige gimmick-cinema – Stallone, Statham, Lundgren, Li, Schwarzenegger én Willis in één film! – is inmiddels echter uitgegroeid tot een volwaardige franchise. Het aantal stoere schermhelden gaat met elke film in stijgende lijn (check de tjokvolle poster van dit derde deel!), maar met de kwaliteit gaat het helaas omgekeerd evenredig.

Na een spectaculaire proloog waarin de Expendables ex-teamlid en messenspecialist Doc (Wesley Snipes) tijdens zijn transport naar een militaire gevangenis weten te bevrijden, trekken Barney en co naar Somalië, waar ze moeten beletten dat een lading explosieven in handen komt van een internationale wapensmokkelaar. Consternatie alom als de dealer in kwestie Conrad Stonebanks (Mel Gibson) blijkt te zijn, destijds samen met Barney oprichter van het team, maar daarna de criminele weg opgegaan. Oude wonden worden weer opengereten en Barney besluit nu voor eens en altijd korte metten te maken met zijn nemesis.

‘The Expendables 3’ speelt zich af op andere locaties dan zijn twee voorgangers, maar herkauwt nogmaals dezelfde plotlijn: een wraakactie op iemand die het team persoonlijk weet te raken. Het enige verschil is dat Stallone, die andermaal het verhaal verzon, ditmaal de opzet van zijn eigen franchise verloochent. Het idee van ‘The Expendables’ was toch vooral een clubje actiesterren op leeftijd, wier oude knoken het stunt- en vliegwerk niet in de weg stonden. Waarom besluit Sly dan halfweg om zijn geriatrische team opzij te schuiven voor een stelletje jonge leeuwen? Het gaat voorbij aan de gimmick en bovendien helpt het niet dat deze onbekende youngsters hun dialogen debiteren met een sérieux die zelfs Kenneth Branagh niet van zijn Shakespeare-vertolkers verlangt. Uiteindelijk is het wel duidelijk waar Stallone naartoe wil, maar tegen dan is het kalf al verdronken.

Zo passeert er met uitzondering van de nog enigszins adrenalineverhogende openingssequentie immers nauwelijks een leuke set piece en door een overdaad aan personages loopt iedereen elkaar voor de voeten. Naast Snipes en Gibson is de opvallendste nieuwkomer Harrison Ford, die Bruce Willis aflost in de rol van opdrachtgever. We hadden nooit gedacht dat Indiana Jones ooit het scherm zou delen met The Terminator, dat is zeker. Maar wat een evenement van epische coolness zou moeten zijn, draait uit op een (zoveelste) flets intermezzo in een veel te lange film die zijn versheidsdatum nog voor zijn release overschreden heeft.

Peter Janssens

© Cinevision.be/nl

   Bioscoop

   DVD/Blu-Ray